Ενας απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης, ο Κωνσταντίνος Ευστρατίου – το παρόν και το μέλλον της ιστορικής σκηνής δηλαδή – μιλάει για το παρελθόν. «Αχ, πόσα μας επιφυλάσσει ακόμα το παρελθόν», αναφωνεί, αναπαράγοντας το στίχο του Μάνου Ελευθερίου (από τη συλλογή της «Πόρτα της Πηνελόπης», του 2003), που συνοδεύει τη φετινή όσο και την πάγια προβληματική του Θεάτρου Τέχνης. «Αυτή η φράση συνδέεται με το θέατρο μας από το 1942 οπότε και ιδρύθηκε· αναφερόμαστε πάντα στο παρελθόν μας αλλά την ίδια ώρα αγωνιούμε για το τώρα μας και το μετά» συμπληρώνει η Μαριάννα Κάλμπαρη.
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, Μαριάννα Κάλμπαρη.
Η κρατική απουσία
Και δεν είναι μόνο μια υπαρξιακή αναζήτηση αυτή η τοποθέτηση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του οργανισμού αλλά μια επιτακτική πραγματικότητα καθώς το Τέχνης αποτελεί ένα θεσμικό θέατρο μόνο στη θεωρία αφού αλλά στην πράξη δεν έχει καμία οικονομική στήριξη από την πολιτεία. «Αναζητούμε χορηγίες αλλά σε κάθε περίπτωση είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει ένα θέατρο που κινείται με όρους ρεπερτορίου και την ίδια ώρα να κρέμεται από το ταμείο» διαμαρτύρεται η κ. Κάλμπαρη, προσθέτοντας πως οι ελλείψεις στις υποδομές των δύο σκηνών του θέατρου «δεν οφείλονται σε αμέλεια ή σε αδιαφορία αλλά σε φτώχεια».
Μονόδρομος οι συμπαραγωγές
Σε μια απελπισμένη προσπάθεια να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος, το Θέατρο Τέχνης στρέφεται ακόμα πιο ενταστικά στις συνέργειες κι έτσι – μετά την συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο – ενώνει τις δυνάμεις του με το Θέατρο του Νέου Κόσμου, θέατρα της Περιφέρειας (ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης) και ιδιωτικές εταιρίες θεάτρου «αφού αυτός είναι ο μόνος δρόμος για το άνοιγμα του θεάτρου».
Εν τω μεταξύ, η προσπάθεια αυτή επεκτείνεται και εκτός συνόρων μέσα από δύο διεθνείς συνεργασίες: Το «Eurexit» του Κώστα Παπακωστόπουλου σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Θέατρο της Κολωνίας και τον «Ιούλιο Καίσαρα» σε σκηνοθεσία της Νατάσσας Τριανταφύλλη που θα συμμετέχει στο Φεστιβάλ Miti Contemporanei στην Καλαβρία τον προσεχή Νοέμβριο. Στο ίδιο πλαίσιο εξωστρέφειας μπορεί να ενταχθεί και το «Αναλόγιο» (21-27/9) σε επιμέλεια της Σίσσυς Παπαθανασίου που φέτος στρέφει τους προβολείς του στο θέατρο της Απω Ανατολής και και της μετά Απαρτχάϊντ δημιουργίας στις χώρες της Νοτίου Αφρικής και προσκαλεί εμβληματικούς καλλιτέχνες και των δύο περιοχών του πλανήτη.
Ο Γιάννης Χουβαρδάς στην πρώτη του σκηνοθεσία στο Θέατρο Τέχνης
Το χειμερινό ρεπερτόριο
Ο αθηναϊκός προγραμματισμός του Θεάτρου Τέχνης, πάντως, εμβαπτίζεται μέσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του περιλαμβάνοντας εξίσου κλασικά και σύγχρονα κείμενα αλλά και νέα ελληνικά έργα και αθροίζονται σε 17 παραγωγές σε δύο σκηνές.
Στο Υπόγειο, η Γιολάντα Μαρκοπούλου θα μεταφέρει για πρώτη φορά στη σκηνή το εμβλημαικό μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη για τον κόσμο της εφηβείας, την «Eroica», ο Γιάννης Χουβαρδάς θα επιστρέψει στη σκηνή όπου έκανε το ντεμπούτο ως ηθοποιός σκηνοθετώντας τους «Παλιούς καιρούς» του Πίντερ, ο Νίκος Μαστοράκης θα επανακάμψει με τις «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης» του Χόρβατ, ο Χάρης Φραγκούλης και η ομάδα Kursk θα καταπιαστούν με τον σαιξπηρικό «Οθέλλο» και η Σοφία Μαραθάκη θα σκηνοθετήσει τη «Φαλακρή τραγουδίστρια» του Ιονέσκο.
Ο Χάρης Φραγκούλης σκηνοθετεί «Οθέλλο» του Σαίξπηρ.
Στη σκηνή της Φρυνίχου, ο Θοδωρής Γράμψας θα ανεβάσει τη «Δεσποινίδα Μαργαρίτα» του Ατάϊντε, η Μαριάννα Κάλμπαρη θα σκηνοθετήσει τον «Ζωρζ Νταντέν» του Μολιέρου, ο Βασίλης Παπαβασιλείου θα παρουσιάσει το σίκουελ του εκπληκτικού σατιρικού του μονολόγου «Σιχτίρ ευρώ» υπό τον τίτλο «Τους ζυγούς λύσατε», ο Κωστής Καπελώνης σκηνοθετεί το «Ολο σπίτι, κρεβάτι και εκκλησία» των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε, ο Γιάννος Περλέγκας, τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη του σκηνοθεσία στον «Εμάννουελ Καντ» καταπιάνεται με Πιραντέλο και «Να ντύσουμε τους γυμνούς», ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί και πάλι Ιψεν, αυτή τη φορά τους «Βρυκόλακες» και ο Μάνος Βαβαδάκης θεατροποιεί τους συγκλονιστικούς «Ανθρωποφύλακες» του Περικλή Κοροβέση.
Ο Νίκος Μαστοράκης επανέρχεται με την «Επανένωση της Βόρεας με τη Νότια Κορέα».
Οι επιτυχίες στο replay
Το ρεπερτόριο θα συμπληρώσουν και οι τέσσερις επαναλήψεις: «Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα», οι «Δούλες», και οι επιτυχημένοι μονόλογοι του Βασίλη Παπαβασιλείου «Relax Mynotis» και «Ελένη». Τέλος στην παιδική σκηνή θα επιστρέψει ο «Αλαντίν» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Δεγαϊτη.
Ο Βασίλης Παπαβασιλείου με τριπλή παρουσία στη σκηνή της Φρυνίχου.
Ως φόρο τιμής στις – κατά τον Ελευθερίου – αποκαλύψεις του παρελθόντος θα αποτελέσει και το μεγάλο τριετές πρόγραμμα για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, την κορυφαία ιστορική περίοδο που αδιαμφισβήτητα διαμόρφωσε τη σύγχρονη Ελλάδα, σε επιμέλεια της Καλής Κυπαρρίση.
Eισιτήρια με 3 ευρώ
Η νέα σεζόν θα ξεκινήσει παραδοσιακά με την καθιερωμένη προσφορά του Θεάτρου Τέχνης για φθηνά εισιτήρια τα οποία θα διαθετούν στις 3 Οκτωβρίου προς 3 ευρώ στα ταμεία του θεάτρου.
Αναλυτικά το πρόγραμμα στις δύο σκηνές του Θεάτρου Τέχνης:
ΥΠΟΓΕΙΟ
Πεσμαζόγλου 5 | Τηλέφωνο 2103228706
Η ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ ΙΙΙ (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)
Πρεμιέρα 3 Οκτωβρίου 2018
Σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης
EROICA, ΚΟΣΜΑ ΠΟΛΙΤΗ
Πρεμιέρα 22 Οκτωβρίου 2018
Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου
ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙΡΟΙ, ΧΑΡΟΛΝΤ ΠΙΝΤΕΡ
Πρεμιέρα 29 Νοεμβρίου 2018
Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς
ΟΙ ΔΟΥΛΕΣ, ΖΑΝ ΖΕΝΕ (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)
Πρεμιέρα 7 Ιανουαρίου 2019
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ, ΕΝΤΕΝ ΦΟΝ ΧΟΡΒΑΤ
Πρεμιέρα 20 Φεβρουαρίου 2019
Σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης
ΟΘΕΛΛΟΣ, ΣΑΙΞΠΗΡ
Πρεμιέρα 25 Φεβρουαρίου 2019
Σκηνοθεσία: Χάρης Φραγκούλης
Η ΦΑΛΑΚΡΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ, ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΙΟΝΕΣΚΟ
Πρεμιέρα 6 Μαϊου 2019
Σκηνοθεσία: Σοφία Μαραθάκη
ΣΚΗΝΗ ΦΡΥΝΙΧΟΥ
Φρυνίχου 14 | Τηλέφωνο 2103222464
ANALOGIO FESTIVAL
21 έως 27 Σεπτεμβρίου 2018
RELAX… MYNOTIS, ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)
Πρεμιέρα 1 Οκτωβρίου 2018
Σκηνοθεσία : Βασίλης Παπαβασιλείου
ΕΛΕΝΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)
Πρεμιέρα 3 Οκτωβρίου 2018
Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου
ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΑΤΑΫΝΤΕ
Πρεμιέρα 9 Οκτωβρίου 2018
Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια: Θόδωρος Γράμψας
ΖΩΡΖ ΝΤΑΝΤΕΝ: Ο ΑΝΑΥΔΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ, ΜΟΛΙΕΡΟΣ
Πρεμιέρα 18 Οκτωβρίου 2018
Μετάφραση-δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
ΤΟΥΣ ΖΥΓΟΥΣ ΛΥΣΑΤΕ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πρεμιέρα 10 Νοεμβρίου 2018
Κείμενο-Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Βασίλης Παπαβασιλείου
ΟΛΟ ΣΠΙΤΙ, ΚΡΕΒΑΤΙ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΦΡΑΝΚΑ ΡΑΜΕ & ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ
Πρεμιέρα 3 Δεκεμβρίου 2018
Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης
ΝΑ ΝΤΥΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΓΥΜΝΟΥΣ, ΛΟΥΙΤΖΙ ΠΙΡΑΝΤΕΛΟ
Πρεμιέρα 15 Δεκεμβρίου 2018
Σκηνοθεσία: Γιάννος Περλέγκας
ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ, ΕΡΡΙΚΟΣ ΙΨΕΝ
Πρεμιέρα 22 Φεβρουαρίου 2019
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
ΑΝΘΡΩΠΟΦΥΛΑΚΕΣ, ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ
Πρεμιέρα 6 Μαΐου 2019
Σκηνοθεσία: Μάνος Βαβαδάκης
ΑΛΑΝΤΙΝ
Πρεμιέρα 21 Οκτωβρίου 2018
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαϊτης
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Από τον Μαγκρίτ έως τον Βαν Γκογκ: Αυτά είναι τα δέκα ακριβότερα έργα τέχνης που πουλήθηκαν σε δημοπρασίες το 2024
- Last Christmas Soul- Μέχρι να βγει η ψυχή σου: Μια σουρεαλιστική- χριστουγεννιάτικη κωμωδία στο Θέατρο της Ημέρας
- Πρεμιέρες: Η Νικόλ Κίντμαν γίνεται «Babygirl» στον πιο τολμηρό ρόλο της καριέρας της