Κοινωνικά Φροντιστήρια Project: Εθελοντισμός, μάθηση, αλληλεγγύη
Τα Κοινωνικά Φροντιστήρια, θεσμός που μετρά αρκετά χρόνια ζωής, στηρίζουν μαθητές απόρων οικογενειών, βασιζόμενα, πάντα, στην εθελοντική προσφορά δασκάλων και καθηγητών. Η οικονομική δυσπραγία που πλήττει μεγάλο αριθμό οικογενειών την τελευταία δεκαετία οδηγεί όλο και περισσότερους γονείς στην αναζήτηση αλληλέγγυων δομών εξωσχολικής βοήθειας για τα παιδιά τους.
Ποιο είναι, ωστόσο, το έργο που γίνεται στα Κοινωνικά Φροντιστήρια; Ποιες οι ευθύνες και ποια τα «ωφέλη» από τη συμμετοχή των εθελοντών σε αυτές τις δομές; Τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δίνουν οι υπεύθυνοι και οι εθελοντές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Δήμου Δάφνης – Υμηττού.
«Η κοινωνία που ζει και ανασαίνει ο εθελοντισμός, είναι κοινωνία με μέλλον για τα παιδιά μας», μας λέει η κ. Σκιαδοπούλου, εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος «Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού» του Δήμου και μας εξηγεί πως αυτό είναι το μότο του Κοινωνικού Φροντιστηρίου τους. Ένα μότο που, όπως φαίνεται, έχουν κάνει πράξη, τόσο η δημοτική αρχή και οι υπεύθυνοι του φροντιστηρίου, όσο και οι εθελοντές.
Ο Δήμος Δάφνης – Υμηττού, με πρωτοβουλία του κ. Βερύκιου και της κ. Μπεγέτη, ξεκινά το 2012 – 2013 το Κοινωνικό Φροντιστήριο, μία δράση η οποία είχε μεγάλη απήχηση, ήδη από τα πρώτα βήματά της. Με μία μικρή παύση τις χρονιές 2013 – 2014 και 2014 – 2015, το Κοινωνικό Φροντιστήριο επαναλειτουργεί το 2016 και εισάγει ακόμα περισσότερα τμήματα.
Τα μαθήματα, τόσο για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας, όσο και για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γίνονται στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης, το οποίο, μαζί με τον Δήμο, καλύπτει τις δαπάνες για τη λειτουργία της δομής.
Από αριστερά: Αρβανίτης Δημήτρης (εθελοντής – καθηγητής), Φλωράτος Ανδρέας (εθελοντής – καθηγητής, Διευθυντής Λυκείου Κοινωνικού Φροντιστηρίου Δάφνης – Υμηττού)
«Πρόκειται για περίσσευμα αγάπης» μας λέει η κ. Ανδριώτου, Διευθύντρια του Δήμου, άποψη που φαίνεται να μοιράζονται και οι εθελοντές. «Είναι η προσφορά, η αγάπη που παίρνεις από τα παιδιά και η επιτυχία τους στις Πανελλαδικές» μας λέει ο κ. Φλωράτος, εθελοντής – καθηγητής και Διευθυντής του Λυκείου του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, ενώ ο κ. Αρβανίτης, επίσης εθελοντής – καθηγητής, συμπληρώνει «Θέλω να φτιάξω κάτι όμορφο. Δεν “πετάμε” τα παιδιά. Το σχολείο πολλές φορές τα “πετάει”».
Στην ερώτηση αν λαμβάνουν υπόψη και οικονομικά κριτήρια, για να δεχτούν τους μαθητές, η απάντηση ήταν κάτι παραπάνω από σαφής: «Εσείς θα πηγαίνατε σε κοινωνικό φροντιστήριο, αν δεν είχατε ανάγκη;», μας «ρωτάει» η κ. Ανδριώτου και συμπληρώνει «Οι οικογένειες έχουν ήδη προβλήματα. Δεν θέλουμε να τους κάνουμε να αισθανθούν ακόμη πιο άσχημα».
Εκτός, όμως, από τα μαθήματα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Δάφνης – Υμηττού έχει ως εθελοντές λογοθεραπευτές και ψυχολόγους, καλύπτοντας έτσι ένα ευρύ φάσμα αναγκών των μαθητών και δημιουργώντας, θα λέγαμε, αυτό που ο κ. Νούλης, εθελοντής – δάσκαλος και Διευθυντής του Δημοτικού του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, περιγράφει ως «συναισθηματικό πάρε – δώσε».
Από αριστερά: Νούλης Ιωάννης (εθελοντής – δάσκαλος, Διευθυντής Δημοτικού Κοινωνικού Φροντιστηρίου Δάφνης – Υμηττού), Σαββοπούλου Κανέλα (εθελόντρια – γραμματέας)
«Το δώρο που παίρνουμε είναι η αγάπη των παιδιών και των γονιών» μας επισημαίνει ο κ. Νούλης, ενώ η κ. Μπαλντούκα, εθελόντρια – καθηγήτρια, θίγει και το ζήτημα της εργασιακής εμπειρίας.
Εμείς, το μόνο που μπορούμε να τους ευχηθούμε είναι – το εξαιρετικά τυπικό – «Καλή σχολική χρονιά»!
*Το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Δάφνης – Υμηττού αναζητά εθελοντές. Εκδήλωση ενδιαφέροντος στη Γραμματεία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου (τηλ. 213 2037 815, καθημερινά 10.00 – 12.00) και στη Διευθύντρια του Δήμου, κ. Μαρία Ανδριώτου (τηλ. 213 2085 505, καθημερινά 10.00 – 16.00).
*Στοιχεία επικοινωνίας με το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αθηναίων:
Εγγραφές: Δευτέρα – Παρασκευή, 17.00 – 20.00 στο 41ο Γυμνάσιο Αθηνών (Πάτμου 11 – 13, Κάτω Πατήσια), 2ος όροφος
Μαθήματα: Δευτέρα – Παρασκευή, 16.00 – 21.00
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 8624 588