H φρενίτιδα των Selfies. Μια – όχι και τόσο αθώα – μόδα της εποχής;
Το να καταφέρεις να βγάλεις την τέλεια selfie, είναι σημαντικό στην εποχή μας, το ξέρουμε! Ωστόσο, όταν πρόκεται να πετάξετε με αεροπλάνο, ή κρατάτε ένα όπλο γεμάτο σφαίρες ή στέκεστε σε ολισθηρούς βράχους δίπλα σε γκρεμούς ή καταρράκτες, ίσως θα έπρεπε να το σκεφτείτε δύο φορές πριν επιχειρήσετε να βγάλετε το κινητό από την τσέπη…
Περίπου 259 άνθρωποι παγκοσμίως έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια να τραβήξουν την τέλεια selfie, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε σε ιατρικό έντυπο του εξωτερικού. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών της Ινδίας, μια ομάδα πανεπιστημίων δημόσιας υγείας στο Νέο Δελχί, παρατήρησαν με μεγάλη προσοχή τον αριθμό των ειδησεογραφικών δελτίων σχετικά με τους “θανάτους από selfies” που σημειώθηκαν από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Νοέμβριο του 2017.
Διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι τέτοιου είδους θάνατοι συνέβησαν στην Ινδία, ακολουθούμενη από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και το Πακιστάν. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν άνδρες (περίπου το 72%) και κάτω από την ηλικία των 30 ετών. Οι ερευνητές αποδίδουν τον υψηλό αριθμό “θανάτων από selfie” στον τεράστιο πληθυσμό της χώρας κάτω των 30 ετών, που είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο.
Παρόλο που οι γυναίκες τραβούν γενικά περισσότερες selfies από τους άνδρες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πάρουν το ρίσκο – όπως το να τραβήξουν μια selfie ενώ βρίσκονται στην άκρη ενός γκρεμού για να πετύχουν την τέλεια “καλλιτεχνική” φωτογραφία που θα αποσπάσει και τα περισσότερα likes στα μέσα κοινωικής δικτύωσης. «Αυτό δικαιολογεί τον υψηλότερο αριθμό θανάτων ανδρών», ανέφερε η μελέτη.
Το βασικό αίτιο θανάτου από selfie φαίνεται να είναι ο πνιγμός, που συνήθως συνεπάγεται την παράσυρση των ανθρώπων από τα κύματα στις παραλίες ή την πτώση από μια βάρκα.
Ως δεύτερη κύρια αιτία αναφέρονται τα μέσα μεταφοράς μιας και πολλοί ήταν οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν, για παράδειγμα, ενώ προσπαθούσαν να τραβήξουν μια γρήγορη selfie μπροστά από ένα κινούμενο τρένο ή στη μέση του δρόμου.
Τρίτο αίτιο έρχεται η πτώση από ψηλά σημεία. Επιπλέον έχουν γίνει αναφορές για θανάτους ανθρώπων την ώρα που τραβούσαν selfie με επικίνδυνα ζώα.
Τέλος, δεν αποτελεί νομίζουμε καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότεροι θάνατοι τέτοιου είδους στις Η.Π.Α, σημειώθηκαν ενώ άνθρωποι προσπαθούσαν να τραβήξουν φωτογραφία τους εαυτούς τους ποζάροντας δίπλα σε όπλα ή ακόμα και κρατώντας τά.
Η μελέτη, ωστόσο, αναφέρει ότι το πρόβλημα αυτό δεν αναφέρεται όπως θα έπρεπε! Παραδείγματος χάριν, σημειώνει ότι όταν ένα άτομο αποφασίζει να ποζάρει για selfie την ώρα που οδηγεί και στη συνέχεια προκληθεί αυτοκινητιστικό δυστύχημα, πιο συχνά αναφέρεται ως απλά ένα θανατηφόρο δυστύχημα λόγω αυξημένης κίνησης στους δρόμους. Και μάλιστα υπάρχουν αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες όπου οι αναφορές για “θανάτους από selfie” μπορεί να μην συμπεριληφθούν καν στις τοπικές ειδήσεις!
Κι αυτό συμβαίνει την ίδια στιγμή που αυτοί οι θάνατοι όλο και αυξάνονται. Πιο συγκεκριμένα ένω μέχρι το 2011 υπήρξαν μόλις 3 αναφερόμενοι θάνατοι από selfie, μέχρι το 2016 αυτός ο αριθμός ανέρχεται ήδη στους 98!
«Οι νέοι επηρεάζονται συχνά λόγω της επιθυμίας τους να δείχνουν πιο…cool στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιεύοντας φωτογραφίες που θα αποσπάσουν τα περισσότερα likes και θετικά σχόλια”, αναφέρει η μελέτη. Οι selfie φωτογραφίες από μόνες τους δεν βλάπτουν, το πρόβλημα έγκειται στην ανθρώπινη συμπεριφορά που κάνει μια selfie να καταλήγει να είναι επικίνδυνη! Τα άτομα θα πρέπει να μάθουν να γνωρίζουν πότε πρέπει να παίρνουν ρίσκα – χωρίς να θέτουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο – και ποιά μέρη είναι επικίνδυνα και πρέπει να αποφεύγουν να τραβήξουν εκεί φωτογραφία!»
Και φυσικά δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ζώνες, όπου εκεί οι selfies επιτρέπονται ή απαγορεύονται, αλλά εξαρτάται από τα ίδια τα άτομα που πρέπει να μάθουν να αναγνωρίζουν πως ειδικά στις κορυφές των βουνών, κοντά σε επικίνδυνα νερά και πάνω σε ψηλά κτίρια, το επίπεδο κινδύνου αυτόματα αυξάνεται!
«Αυτό αποτελεί ένα νέο πρόβλημα για εμάς», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Dhananjay Kulkarni, στο CNN το 2016. «Έχουμε εντοπίσει σημεία στη Βομβάη και θέλουμε να εμποδίσουμε τους ανθρώπους να πάνε εκεί για να μην έχουμε ατυχήματα».
Συγκεκριμένα, η αστυνομία της Ρωσίας τύπωσε και μοίρασε ένα φυλλάδιο, παροτρύνοντας τους ανθρώπους να τραβούν “ασφαλείς selfies”. «Mία cool selfie μπορεί να σας κοστίσει τη ζωή», αναφέρει το φυλλάδιο, το οποίο η αστυνομία παρέδωσε τόσο σε φοιτητές όσο και στο ευρύ κοινό.
Ο δισέλιδος οδηγός περιέχει ενημερωτικά στοιχεία που μοιάζουν με οδικά σήματα, τα περισσότερα από τα οποία βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά – όπως την περίπτωση μιας 21χρονης γυναίκας που κατά λάθος αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι και έναν έφηβο που χτυπήθηκε από ένα τρένο ενώ προσπαθούσε να τραβήξει μια φωτογραφία σε σιδηροδρομικές γραμμές. Tο ενημερωτικό φυλλάδιο προειδοποιεί επίσης για την επικινδυνότητα των selfies με ζώα, σε στέγες και με εκτεθειμένα καλώδια!
Προσοχή λοιπόν, με τις μόδες της εποχής!