1900
Το «Βιρτζίνιαν» ήταν ένα ατμόπλοιο, που στα χρόνια του μεσοπολέμου ταξίδευε ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική, φορτωμένο εκατομμυριούχους, μετανάστες και ανθρώπους κάθε λογής. Εκεί, λένε, κάθε βράδυ εμφανιζόταν ένας εξαιρετικός πιανίστας, εκπληκτικής δεξιοτεχνίας, που έπαιζε μια μουσική πρωτάκουστη, θαυμαστή, η οποία ανήκε μόνο σ αυτόν: τη μουσική του Ωκεανού, που η ηχώ του απλώνεται […]
Το «Βιρτζίνιαν» ήταν ένα ατμόπλοιο, που στα χρόνια του μεσοπολέμου ταξίδευε ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική, φορτωμένο εκατομμυριούχους, μετανάστες και ανθρώπους κάθε λογής. Εκεί, λένε, κάθε βράδυ εμφανιζόταν ένας εξαιρετικός πιανίστας, εκπληκτικής δεξιοτεχνίας, που έπαιζε μια μουσική πρωτάκουστη, θαυμαστή, η οποία ανήκε μόνο σ αυτόν: τη μουσική του Ωκεανού, που η ηχώ του απλώνεται σ όλα τα λιμάνια. Λένε, πως γεννήθηκε πάνω σ εκείνο το καράβι και πως δεν κατέβηκε ποτέ. Το όνομά του: Ντάνυ Μπούντμαν Τι Ντι Λέμον Χιλιαεννιακόσια.
Το «1900» είναι κατά γενική ομολογία ένα από τα σπουδαιότερα θεατρικά κείμενα που παρουσιάστηκαν, σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά το 1990. Το αποδεικνύουν οι αλλεπάλληλες παραστάσεις του σε περισσότερες από 20 χώρες και η επιτυχία που σημείωσαν, καθώς και η κινηματογραφική του εκδοχή από τον Τζιουζέπε Τορνατόρε.
Με αφορμή την ιστορία του Ντάννυ Μπούντμαν Τι Ντι Λέμον Χιλιαεννιακόσια, σπουδαίου πιανίστα που γεννήθηκε και πέθανε πάνω σε ένα πλοίο, χωρίς να πατήσει ποτέ το πόδι του στη στεριά, ο Baricco μιλά με σπαρακτικό και συγχρόνως κωμικό αλλά και τρυφερό τρόπο για την μετανάστευση, την ελπίδα, τη φιλία, τις ανθρώπινες σχέσεις γενικότερα. Για το πεπερασμένο της ζωής και την απεραντοσύνη του κόσμου.
Την παράσταση σκηνοθέτησε ο Γιάννης Ρήγας. Ο Μιλτιάδης Νίκας αποδίδει με εξαιρετικό τρόπο το πλούσιο όσο και μεστό κείμενο του Μπαρίκο που μετέφρασε εύστοχα ο Σταύρος Παπασταύρου. Η ζωντανή, αφήγησή του, διανθισμένη με τις τζαζ μουσικές που έγραψε ο Γιώργος Χριστιανάκης χαρίζει αβίαστα χαμόγελα αλλά και στιγμές συγκίνησης. Παρά τη διάρκειά του -ξεπερνά τα 90 λεπτά- ο μονόλογος του Μιλτιάδη Νίκα δεν “χαλαρώνει” ούτε μια στιγμή παρασύροντας το κοινό στη συγκλονιστική ιστορία του εκκεντρικού πιανίστα. Από τις παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε φέτος…
Η παράσταση θα παρουσιαστεί επίσης στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στον ’γιο Σώστη (23 και 24 Ιανουαρίου 2009) και αργότερα στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και της Μεσογείου.