MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Γιώργος και Νίκος Στρατάκης: Η κρητική μουσική είναι ένας πολύ εξύπνος «ζωντανός οργανισμός», κρατάει ό,τι της ταιριάζει και προχωράει

Με αφορμή τις εμφανίσεις που θα πραγματοποιήσουν στον Σταυρό του Νότου Plus, τα αδέρφια Γιώργος και Νίκος Στρατάκης μιλούν στο monopoli.gr για το πως ξεκίνησαν και που ονειρεύονται να φτάσουν την κρητική μουσική.

author-image Λένα Δαλαμαρίνη

Ο Γιώργος Στρατάκης ξεκίνησε να ασχολείται με την παραδοσιακή κρητική μουσική στην ηλικία των 9 ετών. Βασική του ενασχόληση ήταν η λύρα, την οποία και έπαιζε, ερασιτεχνικά κυρίως, σε διάφορα πανηγύρια της Κρήτης. Ο Νίκος Στρατάκης ξεκίνησε από 11 ετών να ασχολείται με το λαούτο, πλάι στην οικογένεια των Ξυλούρηδων (Ψαρογιάννη- Ψαραντώνη- Ψαρογιωργη- Ψαρολάμπη), ενώ στη συνέχεια συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες και συμμετείχε σε αρκετές δισκογραφικές δουλειές, στις περισσότερες ως μουσικός και σε κάποιες ως τραγουδιστής. 

Το πλήρωμα του χρόνου ένωσε τα δύο αδέρφια, με κύρια συστατικά τον αυθορμητισμό του Γιώργου, που έσμιξε με τη μουσική εμπειρία, τη γνώση και τη δεξιοτεχνία του Νίκου κι έφεραν το σημερινό αποτέλεσμα. Μαζί με τον έτερο αδερφό τους Μάνο στα κρουστά, και τους άξιους συνεργάτες τους, Δημήτρη Μαντζαράκη στην κιθάρα κι Αλέκο Χατζάκη στο κοντραμπάσο, Γιώργο Μακρή και Γιώργο Σαλούστρο στα πνευστά, προσπαθούν να δημιουργήσουν και να χαράξουν τη δική τους μουσική άποψη.

Με δύο προσωπικές δουλειές του Νίκου Στρατάκη και τρεις συλλογικές δουλειές στο ενεργητικό τους, έρχονται για να παρασύρουν το αθηναϊκό κοινό στη μαγεία της παραδοσιακής μουσικής της Κρήτης. Λίγο πριν ξεκινήσουν τις live εμφανίσεις τους στον Σταυρό του Νότου Plus, ο Γιώργος Στρατάκης ανέλαβε να μας “συστήσει” την οικογένεια!

 

Πότε και πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη μουσική;

Ξεκινήσαμε από μικρά παιδιά, εγώ από 9 χρονών και ο Νίκος από 11 χρονών, με προτροπή του πατέρα μας, προκείμενου να μου κάνει μουσική παρέα. Ζήσαμε και μεγαλώσαμε σε ένα ημιορεινό χωριό του Ηρακλείου Κρήτης, την Ροδιά, και από πολύ μικρά παιδιά είχαμε μουσικά ακούσματα από ντόπιους καλλιτέχνες, αλλά και άλλους καλλιτέχνες από όλη την Κρήτη που ερχόντουσαν κατά καιρούς στα πανηγύρια του χωριού μας, και όπως προαναφέραμε επηρεασμένοι από τα πανηγύρια του χωριού, ξεκινήσαμε από πολύ μικρά παιδιά να παίζουμε παραδοσιακά μουσικά όργανα, επομένως αυτό που μας τράβηξε κοντά στην κρητική μουσική ήταν η ίδια η μουσική της Κρήτης.

 
 
 
Πότε συνειδητοποιήσατε ότι αυτή την πορεία θέλετε να ακολουθήσετε;
Από μικρά παιδιά το συνειδητοποιήσαμε και ιδιαίτερα ο Νίκος ο οποίος θήτευσε μέχρι την ενηλικίωση του στο πλευρό του μεγάλου, εντός και εκτός εισαγωγικών, Ψαραντώνη, όπου αποκόμισε σημαντικά στοιχεία μουσικά και όχι μόνο, χρήσιμα για την μετέπειτα εξέλιξη του. Μέσω αυτής της συνεργασίας «καταγράφηκαν» ιδιαίτερα ακούσματα και σημαντικές μουσικές πληροφορίες, οι οποίες σταδιακά και μεθοδικά έφταναν και σε μένα. Εγω ασχολήθηκα και με άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, αλλά πάντα, παράλληλα με την μουσική, για πολλά χρόνια, για να καταλήξω εν τέλει να ασχοληθώ και εγώ μόνο με την μουσική. 
 
 

Ποιοι καλλιτέχνες υπήρξαν για εσάς πρότυπα και από ποιους δεχτήκατε επιρροές;
Είναι αρκετά τα μουσικά πρόσωπα που θαυμάζουμε, γνωστά και μη. Τα παρακολουθούμε, τα θαυμάζουμε, τα παρατηρούμε, τα αγαπάμε, αλλά πρότυπα δεν έχουμε. Τα πρώτα μας ακούσματα, όπως προαναφέραμε, σίγουρα μας επηρέασαν, μιας και ήταν η αφορμή να ξεκινήσουμε. Αργότερα, και ανά περίοδο στη ζωή μας, ακούγαμε και γνωρίζαμε διάφορα ακούσματα (όπως και μέχρι σήμερα ακούμε και γνωρίζουμε διάφορα ποικιλομορφικά ακούσματα), αλλά εστιάζαμε και δίναμε προσοχή σε αυτά που μας έκαναν να νοιώθουμε κάτι μέσα μας, όχι από ένστικτο, αλλά από ψυχική ευχαρίστηση.

Πώς είναι η συνεργασία μεταξύ αδελφών; Ευκολότερη ή δυσκολότερη, σε σύγκριση με τους συνεργάτες εκτός οικογένειας;

Δε θα την λέγαμε ευκολότερη σε σχέση με συνεργάτες εκτός οικογένειας, διότι υπάρχει μεγαλύτερη ευθύνη, προσοχή, υπευθυνότητα και φροντίδα του ενός για τον άλλον. Ως αδέλφια, επιθυμούμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τόσο για τους συνεργάτες μας, όσο και για μας τους ίδιους. Όλο αυτό είναι ένα επιπλέον «βάρος», πέρα από την επιμέλεια και φροντίδα της δουλειάς μας.

 
 
 

Πόσα χρόνια δουλεύετε μαζί και τι είναι αυτό που σας ενώνει;

Ξεκινήσαμε πριν 7 περίπου χρόνια, έτσι απλά, χωρίς σχέδιο και χωρίς πυξίδα, να κάνουμε αυτό που μας εκφράζει, όπως πηγάζει από μέσα μας. Είμαστε χαρακτήρες με διαφορετικά στοιχεία, αλλά μας ενώνει, πέρα από την αδελφική αγάπη, η ίδια άποψη για την μουσική του τόπου μας και γενικότερα συμπληρώνει ο ένας τον άλλο σε σημεία όπου απαιτούνται.

giorgos kai nikos stratakis

Πού αποδίδετε την απήχηση που γνωρίζει η κρητική μουσική μεταξύ της νεολαίας; 
Γενικότερα εδώ και πολλά χρόνια ο κόσμος (και όχι μόνο της Κρήτης) ενδιαφέρεται και αγαπάει την Κρητική μουσική. Η κρητική μουσική, σε αντίθεση με τη δημοτική παράδοση άλλων περιοχών της Ελλάδας, εξακολουθεί να είναι ζωντανή και να εμπλουτίζεται, και όπως κάθε «ζωντανός οργανισμός» που αναπτύσσεται και μεταλλάσσεται, έτσι και η κρητική μουσική δεν σταματά να ζει και να αναπνέει… και συνεχώς αναπτύσσεται. Σημαντικό βέβαια και καταλυτικό ρόλο σε αυτή την ιδιαιτερότητα της κρητικής μουσικής έχει παίξει και ο στίχος (μαντινάδες – τραγούδια). Συνήθως στα τραγούδια μας επιλέγουμε βαρύ στίχο με ντοπιολαλιά.
 
Η κρητική μουσική έχει επιρροές από πολύ παλιές παραδόσεις, αλλά και πολιτισμούς που, είτε αναπτύχθηκαν στην πάροδο των αιώνων, είτε ήρθαν και παρέμειναν αρκετά χρόνια στην Κρήτη με την μορφή του κατακτητή. Έχει επιδράσεις ακόμη και από τη Βυζαντινή Μουσική, όπου σταδιακά στο πέρασμα των χρόνων αυτές οι επιδράσεις την διαμόρφωσαν και την εξέλιξαν και θα συνεχίζει να διαμορφώνεται, να εμπλουτίζεται και να εξελίσσεται. Πιστεύουμε πως η κρητική μουσική είναι ένας πολύ εξύπνος «ζωντανός οργανισμός», κρατάει ό,τι της ταιριάζει και προχωράει.

Ποιο είναι το όραμά σας για την εξάπλωση της κρητικής μουσικής παράδοσης;

Το όραμα μας, να φτάσει η μουσική της Κρήτης με οποιοδήποτε προσοδοφόρο τρόπο και ανεξάρτητα από ποιον καλλιτέχνη της Κρήτης, σε όλο το κόσμο!

 
 
 
 
 
 

Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; «Περνάει» η επικαιρότητα στη δουλειά σας;

Τα τραγούδια μας μιλούν για όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα. Κυρίως μιλούν για τον έρωτα, την αγάπη, την χαρά, τον πόνο και τον θάνατο. Η επικαιρότητα δεν «περνάει», ούτε καν χωράει στην δουλειά μας, γιατί το λέει η ίδια η λέξη ότι είναι κάτι επίκαιρο και το επίκαιρο δεν έχει διάρκεια, έχει ημερομηνία λήξης. Πιστεύουμε στα ανθρώπινα συναισθήματα και γύρω από αυτά διαμορφώνονται τα τραγούδια μας.

Τι θα παρουσιάσετε στο Σταυρό του Νότου;

Με μεγάλη μας χαρά θα επισκεφτούμε ξανά το Σταυρό του Νότου Plus τα τέσσερα Σάββατα του Νοεμβρίου (3 – 10 – 17 – 24). Μαζί με τον αδελφό μας Μάνο Στρατάκη στο νταούλι, αλλά και με τους φίλους μας και εξαίρετους μουσικούς–συνεργάτες μας, θα παρουσιάσουμε τη δική μας μουσική άποψη, με βάση, πάντα, την παραδοσιακή μουσική του τόπου μας και τα δικά μας χαρακτηριστικά στοιχεία. Οι μουσικές συνθέσεις που θα ακούσετε είναι, κυρίως, δικές μας και προέρχονται από την μέχρι σήμερα δισκογραφία μας: «7 του Μάρτη» (Σείστρον), «Ανάσα» (Αρτύς), «Το κοπέλι κι ο δράκος» (Cretaphon), «Νερό και αλάτι» (Αρτύς), και από την τελευταία μας δισκογραφική δουλειά «Δίκταμο και Νεράντζι» (Spidermusic), καθώς επίσης και διασκευές μερικών αγαπημένων μας παραδοσιακών συνθέσεων. 

Περισσότερα από Πρόσωπα