Από τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, οι χώροι του ιστορικού θεάτρου θα πλημμυρίσουν και πάλι από τους ήχους της συμφωνικής μουσικής, καθώς θα αποτελέσει την έδρα των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος και θα το διαχειρίζεται για την επόμενη δεκαετία.
«Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας»: Με αυτήν την προσθήκη στον τίτλο του «Ολύμπια», ο δημοτικός πολιτιστικός οργανισμός ΟΠΑΝΔΑ φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν πυρήνα που θα είναι σε θέση να φιλοξενεί πιο σύνθετες παραγωγές, με κύριο άξονα τη συμφωνική μουσική («δεν είμαστε οπερατικός οργανισμός» διευκρίνισε ο μαέστρος Λουκάς Καρυτινός), οι οποίες όμως θα επεκτείνονται και σε λυρικές παραστάσεις, «θεατροποιημένες» συναυλίες και πολλές εκδηλώσεις που θα απευθύνονται στο παιδικό κοινό.
Η «αυλαία» του Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου θα ανοίξει την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, στις 20.30, με τη σκηνική μουσική για το «Όνειρο θερινής νυκτός» του Φέλιξ Μέντελσον, που ερμηνεύει η Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Δήμου, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου, καθώς και μια ομάδα γνωστών ηθοποιών (Χρήστος Ντόβας, Μαριάνθη Σοντάκη κ.ά.), σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη. Η «επίσημη πρώτη» θα παρουσιαστεί για μία μόνο παράσταση και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό (με δελτία από τα ταμεία του «Ολύμπια»).
Λουκάς Καρυτινός, Γιώργος Καμίνης, Κωνσταντίνος Μπιζάνης
Θεωρώντας πως «ο πολιτισμός βοηθά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής της πόλης», ο απερχόμενος δήμαρχος Γιώργος Καμίνης δεν έκρυψε την φιλοδοξία του το «Ολύμπια», στη νέα αυτή φάση λειτουργίας του, «να καθιερωθεί ως ένας εμβληματικός χώρος πολιτισμού που θα διαμορφώνει τη λυρική ταυτότητα της πόλης», γι’ αυτό και αφιερώνεται στην Μαρία Κάλλας, το όνομα της οποίας, όπως είπε, δεν υπάρχει σε κανένα κτίριο της πόλης.
Παράλειψη για την οποία, εμμέσως, αναγνώρισε την ευθύνη και του δήμου, καθώς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αποκάλυψε πως το Μουσείο Μαρίας Κάλλας, που επρόκειτο να στεγαστεί σε ανακαινισμένο κτίριο επί της οδού Μητροπόλεως (όπου μάλιστα είχε δοθεί από τον ίδιο και σχετική συνέντευξη τύπου το… 2014), απεδείχθη ότι τελικώς δεν διαθέτει επαρκή εκθέματα ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ως μουσείο. Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, παρέπεμψε σε σχετικές προτάσεις για τη λειτουργία του που πρόκειται να καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο. Μέχρι τότε, τα αντικείμενα της ελληνίδας υψιφώνου που έχει στην κατοχή του ο δήμος θα εκτίθενται σε ειδικά διαμορφωμένες προθήκες στο φουαγέ του «Ολύμπια».
Το Δημοτικό Μουσικό Θέατρο, το οποίο ανήκει οργανικά στον ΟΠΑΝΔΑ, θα διευθύνεται από καλλιτεχνική επιτροπή (στην οποία συμμετέχουν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΠΑΝΔΑ Ντένης Ζαχαρόπουλος, ο Λουκάς Καρυτινός και υπηρεσιακοί παράγοντες) και το ετήσιο λειτουργικό του κόστος θα ανέρχεται στα 700.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ Κώστα Μπιτζάνη, στόχος είναι τα έξοδα των παραγωγών να καλύπτονται από τα εισιτήρια, για τα οποία όμως θα ακολουθηθεί κοινωνική τιμολογιακή πολιτική, ενώ τουλάχιστον σε μία συναυλία το μήνα η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Από τον Μαγκρίτ έως τον Βαν Γκογκ: Αυτά είναι τα δέκα ακριβότερα έργα τέχνης που πουλήθηκαν σε δημοπρασίες το 2024
- Last Christmas Soul- Μέχρι να βγει η ψυχή σου: Μια σουρεαλιστική- χριστουγεννιάτικη κωμωδία στο Θέατρο της Ημέρας
- Πρεμιέρες: Η Νικόλ Κίντμαν γίνεται «Babygirl» στον πιο τολμηρό ρόλο της καριέρας της