Βασίλι Καντίνσκι: Τα σημαντικότερα έργα του πατέρα της αφηρημένης τέχνης
Σαν σήμερα, στις 4 Δεκεμβρίου 1866 γεννιέται ένας από τους γνωστότερους θεωρητικούς της τέχνης και ζωγράφους της αφηρημένης τέχνης, ο Βασίλι Καντίνσκι.
Στις 4 Δεκεμβρίου 1866 (ή 16 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο) γεννιέται στη Μόσχα ο Βασίλι Βασίλιεβιτς Καντίνσκι. Μοναχογιός μιας εύπορης ρωσικής οικογένειας, ο Καντίνσκι είχε ξεκινήσει ήδη από τα παιδικά του χρόνια να ασχολείται με τις τέχνες, παίρνοντας μαθήματα μουσικής, ζωγραφικής και σχεδίου.
Στα 20 του ξεκίνησε σπουδές νομικών και οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας, ενώ στα 30 του εγκατέλειψε μια πολλά υποσχόμενη ακαδημαϊκή καριέρα, για να σπουδάσει ζωγραφική στο Μόναχο.
Αφορμή για αυτή τη «στροφή» στάθηκαν, αφενός η έκθεση των Γάλλων ιμπρεσιονίστων στη ρωσική πρωτεύουσα, αφετέρου η παρουσίαση της όπερας Λόενγκριν του Ρίχαρντ Βάγκνερ στο Βασιλικό Θέατρο της Μόσχας.
Με ποικίλες επιδράσεις, από τους Ρώσους συμβολιστές και τους καλλιτέχνες της Απόσχισης έως και τους Φωβιστές, τους Ναμπί και τους καλλιτέχνες της Γέφυρας, ο Βασίλι Καντίνσκι αρχίζει να δημιουργεί. Το 1910 αρχίζει να ζωγραφίζει τα πρώτα αφηρημένα του έργα και δέκα χρόνια μετά εγκαταλείπει εντελώς το αναπαραστατικό στοιχείο.
Στις αρχές του 1910 παίρνει μέρος στην πρώτη έκθεση της ομάδας Βαλές Καρό και ακολουθούν η ίδρυση της καλλιτεχνικής ομάδας Γαλάζιος Καβαλάρης το 1911 και η πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί «Θύελλα» του Βερολίνου το 1912. Την ίδια χρονιά, μάλιστα, εκδίδει και το βιβλίο του Για το πνευματικό στην τέχνη, ένα έργο με σαφείς επιρροές από τον γερμανικό ρομαντισμό, τον Ρούντολφ Στάινερ, τον αποκρυφισμό και τον μυστικισμό.
Στα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης υπήρξε υπεύθυνος της κυβερνητικής πολιτικής σε ζητήματα εικαστικών τεχνών, διατυπώνοντας μάλιστα, στα 1920, ένα νέο πρόγραμμα για τη λειτουργία των σχολών Καλών Τεχνών, το οποίο, ωστόσο, απορρίφθηκε.
Το 1920 αρχίζει και πάλι να δημιουργεί, εισάγοντας γεωμετρικά σχήματα στους πίνακές του, ενώ το 1921 εγκαθίσταται στη Βαϊμάρη, προκειμένου να ενταχθεί και να διδάξει στη σχολή του Μπάουχαους. Πέντε χρόνια αργότερα, στα 1926, εκδίδει το βιβλίο του Σημείο και Γραμμή σε σχέση με την Επιφάνεια, έργο καθοριστικό για την μοντέρνα τέχνη.
Ο Βασίλι Καντίνσκι έζησε το υπόλοιπο της ζωής του στο Παρίσι, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή στις 13 Δεκεμβρίου 1944.
*Το σύνολο του εικαστικού υλικού αντλήθηκε από την ιστοσελίδα wassilykandinsky.net.