Η Άγραφη Βιβλιοθήκη: Μία εκθεσιακή τριλογία στο Μέγαρο Μουσικής
Το Annex M, το νεοσύστατο κέντρο για τις εικαστικές τέχνες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συνεχίζει την εκθεσιακή τριλογία με τίτλο Η Άγραφη Βιβλιοθήκη γύρω από το θέμα Βιβλία/Αναγνώστες/Συγγραφείς που πραγματοποιείται κατά την περίοδο της διοργάνωσης Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018.
Με πυρήνα το θεματικό αυτό τρίπτυχο οι 3 εκθέσεις επιχειρούν να αναδείξουν δίκτυα πολλαπλών σχέσεων και διασυνδέσεων, που ανιχνεύονται στη διατομή του βιβλίου/κειμένου με το σώμα, προφορικότητας και κειμενικότητας, του προσωπικού με τον δημόσιο χώρο.
Ο τελευταίος αναγνώστης
Περίοδος: 10 Ιουλίου-16 Σεπτεμβρίου 2018
Χώροι: Κήπος και Project Space
Η τριλογία ανοίγει με το θέμα της ανάγνωσης και τη διαλογική σχέση του αναγνώστη με το βιβλίο/κείμενο.
Τα σώματα και οι φωνές, οι ήχοι της γλώσσας και οι πολλαπλές αναγνωστικές δυνατότητες, «η υφή της ανάγνωσης» (απαγγελία, δημόσια ανάγνωση, τραγούδι/παρτιτούρα κ.ά.) κατά τον ποιητή Αλεξέι Κρουτσόνιχ, η ερμηνεία και οι αβεβαιότητες της, η αδυναμία της κατανόησης, η μετάφραση, η ανάγνωση ως κοινότητα, ως έξοδος από τον εαυτό/σπουδαστήριο και διείσδυση στη ζωή και τη δημόσια σφαίρα, η πραγματικότητα ως βιβλίο/κείμενο, είναι τόποι μιας νέας αναγνωστικής συνθήκης χωρίς όρια, που αναδεικνύεται μέσα από διαφορετικά διαβάσματα των εικαστικών έργων και του εκθεσιακού κειμένου.
Η αναγνωστική πράξη ως εικόνα, συγκίνηση, επιτελεστική εμπειρία και δοκιμή, συλλογική/συμμετοχική διαδικασία ή εναλλακτική πράξη ακτιβισμού, συνιστά μια διαρκή διαπραγμάτευση μεταξύ μυθοπλαστικού και πραγματικού. Ένα κατεξοχήν πεδίο όπου αναδύονται νέες μορφές υποκειμενικότητας και νέες συλλογικότητες. Παρουσιάστηκαν 15 οπτικοακουστικά έργα 10 σημαντικών διεθνών καλλιτεχνών στον Κήπο και στo Project Space.
Μετά τη Βαβέλ
Περίοδος: 5 Δεκεμβρίου 2018 – 10 Μαρτίου 2019
Χώροι: Εκθεσιακός χώρος 300, Project Space και άλλοι χώροι του Μεγάρου
Το δεύτερο μέρος της τριλογίας εστιάζει στα βιβλία και τα κείμενα μέσα από τη φυσική, υβριδική ή άυλη παρουσία τους.
Αντικείμενο της επιθυμίας και κεντρικοί χαρακτήρες σε νέες μυθοπλασίες, τα βιβλία μέσα από τα έργα της έκθεσης γοητεύουν και συγκινούν. Διασταυρώνονται με τη θέαση και τις άλλες αισθήσεις. Μέσα από γλωσσικές και εννοιολογικές διαδικασίες διανοίγουν έναν αμφίσημο, συχνά ερμητικό χώρο ανάγνωσης. Ο θεατής-αναγνώστης διασχίζει τα σύνορα της για να περάσει πέρα από τη γνώση και το νόημα, κάποτε πέρα και από την ίδια τη γραφή σε αχαρτογράφητες αισθητικές περιοχές.
Θα παρουσιαστούν έργα ζωγραφικής, γλυπτά, εγκαταστάσεις και βιντεοεγκαταστάσεις, βιβλία καλλιτεχνών και διαδικτυακά έργα, μεταξύ των οποίων και νέες παραγωγές.
Ένα δικό σου δωμάτιο
Περίοδος: Απρίλιος –Σεπτέμβριος 2019
Χώροι: Εκθεσιακός χώρος 300, Project Space και άλλοι χώροι του Μεγάρου
Το τελευταίο μέρος της τριλογίας είναι αφιερωμένο στη συγγραφή. Ο δάνειος τίτλος από το γνωστό μυθοπλαστικό δοκίμιο της Βιρτζίνια Γουλφ A Room of one’s ownτου 1929, παραπέμπει ασφαλώς, χωρίς να εξαντλείται, στον πραγματικό και μεταφορικό χώρο που η μυθιστοριογράφος θεωρεί ως προϋπόθεση για την έξοδο από την απομόνωση και περιθωριοποίηση των γυναικών συγγραφέων. Το δωμάτιο του συγγραφέα ή και αλλιώς «Το Περίπτερο της Λαγαρής Μοναξιάς» (Μπόρχες), το εργαστήριο σκέψης και γραφής όπου ο συγγραφέας αποσύρεται για να γράψει ένα βιβλίο, είναι επίσης μια ευρεία μεταφορά για την ίδια τη συγγραφική πράξη, την επιστροφή στην υποκειμενικότητα και το δικαίωμα, μέσα στη σημερινή τάξη πραγμάτων, διαφορετικών μειονοτήτων στην έκφραση και ομιλία στο καλλιτεχνικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.
Οι εκθέσεις θα συνοδεύονται από δίγλωσσους (ελληνικά-αγγλικά) καταλόγους και θα πλαισιώνονται από πρόγραμμα προβολών, αναγνώσεις, συζητήσεις με καλλιτέχνες και θεωρητικούς στο πλαίσιο του Megaron Plus, εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις για το κοινό.