Νίκος Γκάτσος: Αφιέρωμα στον γνωστό ποιητή και στιχουργό, με αφορμή την επέτειο γέννησής του
Σαν σήμερα, στις 8 Δεκεμβρίου 1911 γεννιέται στην Κάτω Ασέα Αρκαδίας ο Νίκος Γκάτσος. Με τέσσερις μόνο ποιητικές συνθέσεις στο ενεργητικό του -«Αμοργός», «Ελεγείο», «Ο ιππότης και ο θάνατος», «Τραγούδι του παλιού καιρού»- κατάφερε να εισέλθει στον αστερισμό των πιο καταξιωμένων Ελλήνων ποιητών. Βασική του ενασχόληση υπήρξε η στιχουργική, ένας τομέας στα πλαίσια του οποίου συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Σταύρο Ξαρχάκο.
Στις 8 Δεκεμβρίου 1911 γεννιέται ο Νίκος Γκάτσος. Αφότου τελείωσε το Δημοτικό στο χωριό του, την Κάτω Ασέα Αρκαδίας, ξεκίνησε το Γυμνάσιο στην Τρίπολη, όπου και ήρθε σε επαφή με τη λογοτεχνία.
Όταν ξεκίνησε τις σπουδές του στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών μιλούσε ήδη δύο ξένες γλώσσες, Αγγλικά και Γαλλικά, τις οποίες είχε μάθει μόνος του.
Έχοντας μελετήσει την ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή ποίηση, προχωρά στη δημοσίευση των πρώτων του ποιημάτων στον «Ρυθμό» και την «Νέα Εστία», στις αρχές του 1930.
Το 1943 εξέδωσε την «Αμοργό», ποιητική σύνθεση που τον κατέταξε στους κορυφαίους της ελληνικής ποίησης, ενώ ακολούθησαν ακόμα τρία ποιήματα, το «Ελεγείο», «Ο ιππότης και ο θάνατος» και το «Τραγούδι του παλιού καιρού».
Ωστόσο, ο Νίκος Γκάτσος ασχολήθηκε κατεξοχήν με την στιχουργική, κάνοντας μάλιστα πολλές συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Δήμος Μούτσης, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και ο Μίκης Θεοδωράκης. Στίχους του Γκάτσου συναντάμε από το 1958, οπότε και ξεκινά την καριέρα του ως στιχουργός με το τραγούδι «Χάρτινο το φεγγαράκι», έως και το 2012, 20 χρόνια μετά το θάνατό του, στον δίσκο της Φωτεινής Δάρρα «Λουλούδι στη φωτιά».
Εκτός, όμως, από την στιχουργική, ασχολήθηκε και με την μετάφραση, μεταφέροντας στα ελληνικά έργα των Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Αυγούστου Στρίνμπεργκ, Ευγένιου Ο’ Νηλ, Λόπε ντε Βέγκα και Τένεσι Ουίλιαμς.
Ο Νίκος Γκάτσος έφυγε από την ζωή στις 12 Μαΐου 1992.