5 + 1 άλμπουμ από τον αφρό των ημερών
Από τον αφρό των ημερών, από πρόσφατες κυκλοφορίες εκεί έξω, από κάποιες αφορμές, σημείωσα μερικά άλμπουμ που ξεχωρίζουν. Κάποτε λέγαμε – θα τα βρείτε στα ράφια, τώρα το «εκεί έξω» αρκεί. Στα ράφια των δισκάδικων που επιμένουν, στις ηλεκτρονικές αγορές και στις πλατφόρμες (εκεί έξω) που η μουσική ρέει σα νεράκι.
#Το Oxnard του Anderson .Paak από την Καλιφόρνια που έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τους funk ήχους και την αλληλεπίδρασή τους με άλλα στιλ. Το Oxnard συμπληρώνει την τριλογία του beach series (προηγήθηκαν τα Venice και Malibu) με συνεργασίες και guest εμφανίσεις από παίκτες δυνατούς της παλιάς και της νέας σχολής του ραπ, δες Dr. Dre και Κendrick Lamar. Ωραία δουλειά.
#Άκου τώρα. Ο Jeff Tweedy (είκοσι τόσα χρόνια «φούρναρης» με τους Wilco και άλλα πρότζεκτ κατά καιρούς, έφτιαξε τώρα το πρώτο σόλο άλμπουμ του. Εκλεκτές συνθέσεις από τις θάλασσες του ροκ/φολκ/εναλλακτικού ήχου έτσι όπως έχει και ο Tweedy βάλει τις ζωηρές πινελιές του. Warm, λέγεται ο δίσκος του, μουσικός θερμοπομπός.
# Άκουγα το καινούργιο το τέταρτο άλμπουμ του MeekMill, το Championships. Ενέργεια, διαρκής κίνηση, πάθος στο στιλ του ράπερ από την Φιλαδέλφεια, όλα αυτά που μαρτυρούν την τέχνη του και την επιμονή του να συνεχίζει και να βάζει καινούργια θέματα στο παιχνίδι. Στάθηκα στην παραγωγή που υπογράφει το τιμ της Dreamchasers (από τους πρώτους εκεί ο Βοστωνέζος Nikolas Papamitrou) και σε κομμάτια σαν το Trauma και το Respect the Game.
#Θα το πρότεινα χωρίς δεύτερη σκέψη στους «παλιοροκάδες» (εκεί έξω), το feel safe, feel good νέο έργο του MarkKnopfler (Dire Straits) αλλά νομίζω ότι «κάνει» και για άλλους μουσικούς τύπους. Η κιθάρα του κελαηδάει έτσι όπως την ξέρουμε και οι συνθέσεις του Knopfler μαρτυρούν ευαισθησία και αδημονία για νέες περιπέτειες. Εξ’ ου και ο τίτλος, το Down the road wherever.
#Το κορίτσι τώρα. Το όνομά της ακούγεται όλο και πιο πολύ, η μουσική της βρίσκει κοινό και το πιο ωραίο απ’ όλα είναι πως ήδη από το πρώτο άλμπουμ της η AriannaK γλυστράει από ετικέτες και τα διαχωριστικά μουσικής και κάνει όμορφα, θαρραλέα βήματα εκλεκτικής ποπ, αμέριμνης ροκ ψυχεδέλειας, ηλεκτρικής έμπνευσης με ένα αρτιστίκ ύφος, ξεχωριστό, δικό της. Αν το γεγονός πως η Arianna είναι κόρη του Γιώργου Καρανικόλα των Last Drive (αλλά και των BLML και Omegaray) που είναι και παραγωγός στο άλμπουμ μαζί με τον Νίκο Λάβδα, βοηθάει να ταξιδέψει το Early Landed (που μόλις κυκλοφόρησε από την Sound Effects) πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο.
#Δεν είναι η πρώτη φορά που η Third Man Records του Jack White από το Νάσβιλ του Τενεσί κυκλοφορεί ελληνική παραδοσιακή μουσική. Άνθρωπος – κλειδί σε όλη αυτή την ιστορία ο Christopher King, o άνθρωπος που εμπνεύστηκε, έψαξε, βρήκε επιμελήθηκε τη συλλογή (βραβευμένος με Grammy μουσικός παραγωγός, συγγραφέας κα). Πρώτα το Why The Mountains are Black: Primeval Greek Village Music 1907-1960 δημοτικά τραγούδια από εκείνη την εποχή που η έρευνά του έφερε στην επιφάνεια. Και τώρα η συλλογή με τα ηπειρώτικα μοιρολόγια με το κλαρίνο του βιρτουόζου και παραγνωρισμένου μουσικού Κίτσου Χαρισιάδη (Kitsos Harisiadis, Lament in a deep style 1929-1931) με όλη την αύρα όχι μόνο της μαεστρίας του αλλά και των εικόνων που ζωντανεύει. Το υλικό το επεξεργάστηκε ο Κινγκ και η ομάδα του από σπάνιους δίσκων 78 στροφών, που «μιλάνε» σήμερα σε ακροατές που τους χωρίζουν βουνά, θάλασσες και δεκαετίες από εκεί που πρωτοακούστηκαν αυτές οι μουσικές (στις 12/12 ο κ. Κινγκ θα είναι στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη στην Αθήνα και στις 14/12 στο Μουσείο Αργυροτεχνείας στα Γιάννενα).