Οι «Ανοικτές Συλλογές» συνεχίζονται στην Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων
Δείτε το πρόγραμμα του Ιανουαρίου.
Μια από τις πολύ σημαντικές δράσεις της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, οι «Ανοικτές Συλλογές», συνεχίζονται και τη νέα χρονιά με πολύ ενδιαφέροντα προγράμματα για κάθε ηλικία και θεματική. Στις Ανοικτές Συλλογές, κορυφαίοι φορείς και οργανισμοί, πανεπιστημιακά ιδρύματα, μουσεία και βιβλιοθήκες της πόλης, υποδέχονται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τους κατοίκους και επισκέπτες της πρωτεύουσας αναδεικνύοντας για πρώτη φορά ένα αθέατο τμήμα από τις σημαντικές συλλογές τους, μια θεματική συλλογή ή ένα αρχείο που σχετίζεται με το βιβλίο σε διάφορες μορφές και εκφάνσεις του. Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καλεί το κοινό στις αντίστοιχες εκδηλώσεις κατά το μήνα Ιανουάριο:
Μετά τις επιτυχημένες ξεναγήσεις του Δεκεμβρίου, συνεχίζεται τον Ιανουάριο (Σάββατο 12 και 19 Ιανουαρίου) η δράση «Τα εν Δήμῳ … εν δήμῳ», με την οποία το Ιστορικό Αρχείο του δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη του Δικτύου Πολιτισμού δήμου Αθηναίων και της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» δήμου Αθηναίων, ξεναγεί το κοινό στο Δημαρχιακό Μέγαρο και στη συλλογή χειρογράφων με τα Πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου. Το Δημαρχείο της Αθήνας ανοίγει για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό και μοιράζεται αρχειακές μαρτυρίες από τα πεπραγμένα του Δήμου στο πέρασμα του χρόνου. Οι επισκέπτες περιηγούνται στην αρχιτεκτονική, στις μνημειακές τοιχογραφίες των Φ. Κόντογλου και Γ. Γουναρόπουλου, στη συλλογή μικρογλυπτικών ομοιωμάτων των Δημάρχων, σε βιτρώ, γλυπτά και ζωγραφικά έργα. Γνωρίζουν ακόμα την ιστορικότητα του θεσμού και εξοικειώνονται με τις λειτουργίες της αυτοδιοίκησης μέσα από τη συλλογή των Πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου. Ειδική ξενάγηση προσφέρεται και για τα παιδιά που, μεταξύ άλλων, αναλαμβάνουν ρόλους, ως “αρχιτέκτονες”, “καλλιτέχνες”, αλλά και ως «δημοτικοί σύμβουλοι»!
Οι προηγούμενες ξεναγήσεις πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο, συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, μικρών και μεγάλων, που περιηγήθηκαν στο εσωτερικό του Δημαρχείου και ήταν αφορμή για ανακαλύψεις, παιχνίδι, συζητήσεις, απορίες, σχόλια και παρατηρήσεις. Οι επόμενες ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 12 Ιανουαρίου και το Σάββατο 19 Ιανουαρίου.
Χώρος: Δημαρχιακό Μέγαρο, Αθηνάς 63. Ώρα: Ξενάγηση για παιδιά (8 – 12 ετών) και διαδραστικό πρόγραμμα: 10:00-11:30 Ξενάγηση για ενήλικες: 12:00 – 14:00. Επιμέλεια-σχεδιασμός: Ζέττα Αντωνοπούλου, προϊσταμένη Ιστορικού αρχείου Δ.Α. Διερμηνεία: Βασιλική Σφήκα, Αναστάσιος Ουσταμπασίδης.
Μέχρι τις 18 Ιανουαρίου συνεχίζεται η έκθεση «Black in white: Το βιβλίο στην τέχνη» – Το Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ ανοίγει τις συλλογές του, που διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου στις 18:00 πραγματοποιείται ανοιχτή ξενάγηση στο πλαίσιο της έκθεσης και ομιλία της κ. Νίκης Τσιρώνη, βυζαντινολόγου, ερευνήτριας στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser (Βανκούβερ) με τίτλο «Το βιβλίο ως τεκμήριο και έργο τέχνης από το Βυζάντιο έως τις προβιομηχανικές κοινωνίες». Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν επίσης η κ. Λουΐζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης, αλλά και συνεργαζόμενοι καλλιτέχνες.
Η έκθεση έχει ξεκινήσει από τις 21 Νοεμβρίου 2018 και πραγματεύεται το ρεύμα της bookart. Καλλιτέχνες που δημιουργούν ή αξιοποιούν βιβλία ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης κινούνται ανάμεσα στις δυο αυτές πρακτικές, με εικαστικές παρεμβάσεις σε χώρους φύλαξης αρχείων και βιβλίων, όπου το βιβλίο λειτουργεί με την πρωτογενή του χρήση. Η έκθεση απευθύνεται σε γενικό κοινό, καλλιτέχνες, καθώς και εργαζόμενους σε αρχεία και βιβλιοθήκες.
|
Χώρος: Ιστορικό Αρχείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Δωρίδος 2 και Λεωφ. Ειρήνης 14, 17778, Ταύρος. Ημέρες και Ώρες: Δευτέρα – Παρασκευή, 09:00-18:00. Είσοδος ελεύθερη. Περισσότερες Πληροφορίες: τηλ. 210 3418051, Δε-Πα 9 πμ -5 μμ, email: [email protected]
Από την Τρίτη 15 Ιανουαρίου και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου το Ιστορικό Αρχείο Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει τη δράση «Λογοτεχνικές Αρχειολογίες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 19ος & 20ος αιώνας», με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού δήμου Αθηναίων.
Η έκθεση περιλαμβάνει πρωτότυπο και σπάνιο αρχειακό υλικό που αφορά τόσο στη φοιτητική ζωή και δράση σπουδαίων λογοτεχνών που φοίτησαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όσο και καθηγητών που συνδέθηκαν με τους λογοτεχνικούς κύκλους της εποχής τους. Παρουσιάζονται σπάνια χειρόγραφα, φοιτητικοί φάκελοι, φωτογραφικό υλικό κ.ά. και διοργανώνονται παράλληλες εκδηλώσεις και σχετικές ομιλίες.
Στα εγκαίνια, την Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 18:00, φοιτητές και φοιτήτριες του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΟΦΠΑ) θα απαγγείλουν αποσπάσματα από έργα σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών, παλιών συμφοιτητών τους στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Χώρος: Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ, Σκουφά 45, Αθήνα. Ημέρες και Ώρες: Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-14:00, Περισσότερες πληροφορίες: 2103689523 ή -9528, Δευτέρα-Παρασκευή 10πμ-3μμ, email [email protected]
Από την Τετάρτη 16 μέχρι την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και η Βιβλιοθήκη του διοργανώνουν την έκθεση αφίσας «Ο 20ος αιώνας μέσα από τις διαφημίσεις σε τεχνικά περιοδικά». Σε αυτήν αποτυπώνεται η πορεία της οικονομίας της χώρας και ειδικότερα η εξέλιξη της τεχνολογίας και των τεχνικών επαγγελμάτων στον 20ο αιώνα, ενώ δίνεται επίσης η ευκαιρία παρατήρησης και άλλων παραμέτρων της κοινωνικής και πολιτιστικής μας ζωής.
Χώρος: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Βιβλιοθήκη (Λέκκα 23-25, 1ος όροφος). Ημέρες και Ώρες: Δευτέρα και Πέμπτη 8:00 – 20:00, Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή 8:00 – 15:00. Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις επισκεπτών και σχολικών ομάδων, κατόπιν συνεννόησης.
Τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου η Βιβλιοθήκη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος διοργανώνει Ημερίδα με τίτλο «Βιβλιοθήκη ΤΕΕ: Όψεις του 20ου αιώνα μέσα από τις διαφημίσεις στα περιοδικά του ΤΕΕ», στην οποία αναλύονται η ιστορική διαδρομή της Βιβλιοθήκης, η αποτύπωση – από κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής και τεχνολογικής πλευράς – της εξέλιξης της χώρας τον 20ο αιώνα, ο ρόλος του ΤΕΕ, των μηχανικών και της τεχνολογίας στην ανάπτυξη της χώρας, η επικοινωνιακή διάσταση της διαφήμισης, η καλλιτεχνική προσέγγιση του περιεχομένου και του περιβάλλοντος της διαφήμισης, καθώς και η πορεία και οι προοπτικές της Βιβλιοθήκης.
Χώρος: Αίθουσα εκδηλώσεων ΤΕΕ, Νίκης 4, 10563, Αθήνα. Ώρα: 11:00 – 14:30 Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας Περισσότερες πληροφορίες/κρατήσεις: Βιβλιοθήκη ΤΕΕ: [email protected]