Υπόθεση
Η 20χρονη Σοφία που μένει με τους γονείς την στην Καζαμπλάνκα είναι έτοιμη να γεννήσει. Υπάρχει όμως ένα σοβαρό πρόβλημα. Η Σοφία δεν είναι παντρεμένη και ο νόμος στο Μαρόκο απαγορεύει τη γέννα εκτός γάμου.
Σαν να βλέπεις ένα ντοκιμαντέρ όχι μόνο για τη διαφορετική αντιμετώπιση των δύο φύλων αλλά και την ταξική ανισότητα στην «καλή» κοινωνία της, μοιάζει το φιλμ της νεαρής Μπενμπαρέκ που κέρδισε το βραβείο σεναρίου του τμήματος «Eνα Kάποιο Bλέμμα» του Φεστιβάλ των Καννών.
Το θέμα του είναι η αγωνιώδης προσπάθεια της Σοφίας και της ξαδέλφης της να βρουν τη λύση μέσα σε 24 ώρες προκειμένου η ηρωίδα να αποφύγει τη φυλακή. Μέσα από το σκληρό και ασυμβίβαστο βλέμμα της νεαρής κοπέλας παρακολουθούμε το πορτρέτο μιας ολόκληρης γενιάς που επιχειρεί να αλλάξει την κοινωνία και μαζί το μέλλον της.
Όμως η συντηρητική και ανδροκρατούμενη μαροκινή πραγματικότητα δεν έχει την παραμικρή διάθεση για αλλαγή ή ανοχή σε οποιαδήποτε αντίδραση. Ειδικά όταν αυτή προέρχεται από τις γυναίκες. Ορμητικοί διάλογοι, αφήγηση σταθερή, αποφασιστικότητα να αναδειχτεί όλη η αδικία και το ξεπερασμένο προφίλ ενός απάνθρωπου παραδοσιακού συστήματος.
Η Μπανμπαρέκ βάζοντας την 20χρονη Σοφία σε ρόλο επίθεσης καταργεί κάθε έννοια άμυνας. Ξέρει ότι η ταινία της όσο κι αν φλερτάρει διαρκώς με το μελό, δεν θα έχει την κατάληξη που επιδιώκει αν ρίξει νερό στο κρασί της. Προτιμά λοιπόν, πολύ σωστά, να φτάσει τα πράγματα στα άκρα και την φαινομενική απλότητα να διαδεχτεί ένας χείμαρρος συναισθημάτων, σκέψεων και συμπεριφορών που θα συμπαρασύρει τα πάντα στο πέρασμα του. Μόνο έτσι η Γυναίκα θα κατακτήσει τη θέση της στο νέο κόσμο. Μόνο έτσι τα παιδιά που θα γεννηθούν δεν θα έχουν πλέον το στίγμα του ανεπιθύμητου. Ένα δυνατό δράμα λοιπόν με στοιχεία κοινωνικού θρίλερ είναι το σπουδαίο ντεμπούτο της μαροκινής Μπανμπαρέκ που θυμίζει ένα συνδυασμό από το σινεμά του Φαραντί και των αδελφών Νταρντέν.