Στα αρβανίτικα
Η μοναδική μέχρι σήμερα κινηματογραφική ματιά για τους Αρβανίτες παίχτηκε με ξεχωριστή επιτυχία στο πρόσφατο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.
Η υπόθεση
Γνωριμία με μια γλώσσα που χάνεται και με τους Αρβανίτες, το ρόλο που έχουν παίξει στην νεοελληνική ιστορία. Τριγυρνωντας σ’ ένα αρβανιτοχώρι, τα Βίλλια, ξεπροβάλλει ένας ξεχωριστός πολιτισμό με γυναίκες δυναμικές, με πείσμα, το λεγόμενο αρβανίτικο κεφάλι, και ιδιαίτερο χιούμορ.
Μπέσα, χιούμορ, μητριαρχία
Χιούμορ, καπατσοσύνη, μπέσα, ξεροκεφαλιά, πολεμικές αρετές είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που αποδίδουν στους Αρβανίτες. Η πρώτη τεκμηριωμένη κινηματογραφική ματιά πάνω στην ιδιαίτερη «φυλή» των περήφανων Αρβανιτών(οι οποίοι έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην επανάσταση του 1821 αφού πολλοί πολέμαρχοι και ηγέτες των ελλήνων όπως η Μπουμπουλίνα, ο Μιαούλης, ο Καραϊσκάκης, ο Ανδρούτσος κ.α. ήταν αρβανίτικης καταγωγής) οφείλεται στην καναδοελληνίδα Κατερίνα Κλαρκ που με σπαρταριστές συνεντεύξεις και αφοπλιστικό λόγο – τον οποίο μοιράζει εξίσου σε επιστήμονες και απλούς «κοινούς» θνητούς- παρουσιάζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κουλτούρας των Αρβανιτών εστιάζοντας στη γλώσσα που κινδυνεύει να εξαφανιστεί, το δυναμισμό των γυναικών (η μητριαρχία είναι ένα αυθεντικό στοιχείο στις κοινότητες των αρβανιτών) και τον ασυμβίβαστο τρόπο ζωής. Μετά από ένα επίσης αξιοπρόσεχτο ντεμπούτο («Πόλκα στην Αθήνα») η Κλαρκ κερδίζει ξανά τις εντυπώσεις χάρη στο πηγαίο χιούμορ και τις γλαφυρές αφηγήσεις των «πρωταγωνιστών» της.