Περπατά και παρατηρεί, συλλέγοντας ίχνη, τα οποία απομονώνει, τα καταγράφει φωτογραφίζοντάς τα, με απώτερο σκοπό να τα αποτυπώσει ζωγραφικά. Κάθε φωτογραφική λήψη δύναται να μετουσιωθεί σε ζωγραφικό πίνακα. Επικεντρώνεται στους τοίχους και τις μεσοτοιχίες, σε ανοίγματα ή περάσματα του βλέμματος σε χώρους που διαφορετικά θα έμεναν απαρατήρητοι, θα καταστρέφονταν από τη φθορά του χρόνου και θα περνούσαν στη λήθη.
Όπως τα παράθυρα, μια χαρακτηριστική ενότητα έργων του εικαστικού, έτσι και οι τοίχοι και οι μεσοτοιχίες δεν απεκδύονται νοήματος, αντιθέτως φανερώνουν πολλές πληροφορίες για την ιδιωτική ζωή των κατοίκων τους, όπως οι αισθητικές τους προτιμήσεις, η έμφυλη, η κοινωνική και πολιτισμική τους ταυτότητα, η ηλικία ή η οικογενειακή τους κατάσταση.
Η τελευταία του ενότητα “Urbanscapes” (2016-2018), αποτελεί ένα επιπλέον δείγμα της ζωγραφικής διερεύνησης που επιχειρεί ο καλλιτέχνης στο συνολικότερο έργο του. Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική ορολογία, η λέξη “urbanscape” αναφέρεται στην αστική τοπιογραφία στην εμφάνιση ή στη διάταξη μιας αστικής περιοχής.
Η αναλυτική προσέγγιση της φόρμας, η καθαρή γεωμετρία, η εκλογίκευση της καλλιτεχνικής χειρονομίας αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά του έργου του. Το χρώμα που χρησιμοποιεί σε κάθε περίπτωση σχετίζεται με τα ίχνη που ανακαλύπτει παρατηρώντας τον περιβάλλοντα χώρο.
Ο Μιχάλης Κατζουράκης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1933. Σπούδασε ζωγραφική στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του ’50, γεγονός που συντέλεσε στη διαμόρφωση της αισθητικής και καλλιτεχνικής του παιδείας. Το 1965 του απονεμήθηκε Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος για την ξεχωριστή συμβολή του στο ελεύθερο design. Από τα τέλη του ’70 και μετά διερευνά τις πολλαπλές ιδιότητες των μεικτών υλικών σε έργα δισδιάστατα ή τρισδιάστατα που ανοίγονται στον χώρο. Το συνολικό έργο του εμπεριέχει στοιχεία των σύγχρονων καλλιτεχνικών αναζητήσεων όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της διεθνούς μεταπολεμικής τέχνης, με έντονο το στοιχείο της αφαίρεσης. Ο καλλιτέχνης έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και έργα του βρίσκονται σε συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε ιδιωτικούς χώρους, όπως κρουαζιερόπλοια, τράπεζες, ξενοδοχεία, μαιευτήρια, εστιατόρια εργοστασίων, στα στούντιο ηχοληψίας της ΕΡΤ, στον σταθμό του μετρό Πανόρμου, αλλά και σε δημόσιους χώρους.
Εγκαίνια: Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019, 20:00-23:00