MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
23
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Διατροφή

Sweet Σαρακοστή: Μελαχρινό

Γιατί και η Σαρακοστή, θέλει το γλυκό της! Δείτε πώς να φτιάξετε ένα πεντανόστιμο Μελαχρινό.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Από την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή, η πιο σημαντική περίοδος νηστείας στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο των Ορθοδόξων Χριστιανών, η οποία προετοιμάζει για τη μεγαλύτερη εορτή του εκκλησιαστικού ημερολογίου, το Πάσχα. Είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα. Αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες ενώ αργότερα, προστέθηκε και η έβδομη εβδομάδα.

Η τήρηση της Μεγάλης Τεσσαρακοστής χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, από τη νηστεία και την αποχή από ορισμένες τροφές, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρασί και το λάδι. Αφότου η αυστηρή νηστεία, σύμφωνα με τους κανόνες, απαγορεύεται το Σάββατο (με εξαίρεση το Μεγάλο Σάββατο) και την Κυριακή, το κρασί και το λάδι επιτρέπονται τα Σάββατα και τις Κυριακές.

Αν τηρείτε τη νηστεία της Σαρακοστής είτε για θρησκευτικούς, είτε για διατροφικούς λόγους, σας έχουμε την ιδανική πρόταση ώστε να μη στερηθείτε ένα νόστιμο και εύκολο γλυκό, σαν το Μελαχρινό!

Υλικά:

– 600 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
– 200 γρ. καρύδια
– 100 γρ. ζάχαρη άχνη
– 1 κ.γ baking soda
– 2 σφηνάκια κονιάκ
– 600 γρ. χυμό πορτοκάλι
– 200 γρ. ελαιόλαδο
– ξύσμα από ένα πορτοκάλι
– 1/2 κ.γ γαρύφαλλο
– 1/2 κ.γ μπέκιν

Σιρόπι:

– 1/2 λίτρο νερό
– 300 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση:

Αρχικά, βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε.

Σε ένα δεύτερο μπολ ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά και ενώνουμε σταδιακά, έτσι ώστε να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα σε ένα λαδωμένο ταψάκι και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.

Τέλος, 10 λεπτά πριν το βγάλουμε από το φούνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν μαζί για 3-4 λεπτά.

Προσοχή! Σιροπιάζουμε αφού κρυώσει το κέικ καλά, με το σιρόπι καυτό. Το γλυκό σας είναι έτοιμο!

Περισσότερα από Συνταγές