MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τα βραβεία του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Την Κυριακή 10 Μαρτίου 2019 έπεσε η αυλαία του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με την τελετή απονομής των βραβείων που πραγματοποιήθηκε στο Ολύμπιον.

Monopoli Team

Διεθνές Διαγωνιστικό
  • Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000€ απονέμεται στο ντοκιμαντέρ: “Συνήγορος” σε σκηνοθεσία Ρέιτσελ Λι Τζόουνς και Φιλίπ Μπελές (Ισραήλ, Καναδάς, Ελβετία).

Ρέιτσελ Λι Τζόουνς σκηνοθέτις της ταινίας “Συνήγορος” που κατέκτησε τον Χρυσό Αλέξανδρο

Η Ρέιτσελ Λι Τζόουνς, συνσκηνοθέτις (με τον Φιλίπ Μπελές) του ντοκιμαντέρ Συνήγορος στην ευχαριστήρια ομιία της ανέφερε μεταξύ άλλων: “Το να κάνω αυτή την ταινία με έβγαλε από την ζώνη ασφαλείας μου. Όχι τόσο πολιτικά, καθώς το έργο μου πάντα αμφισβητούσε τις κυρίαρχες αφηγήσεις είτε στην κοινωνία γενικά είτε στην οικογένειά μου. Κυρίως από άποψη συγκεκριμένου περιεχομένου. Συνήθως κολυμπώ στα δροσερά και ήρεμα νερά της “πολιτιστικής κριτικής” και το να καταπιάνομαι με νόμους, ήθη, ηθική και αντίσταση –για να μην αναφέρω τη βίαιη αντίσταση- με έκανε ενίοτε να νιώθω ότι βυθίζομαι σε μια δίνη. Η Λέα Τσεμέλ, η πρωταγωνίστριά μας, κολυμπά ενάντια σε αυτά τα ρεύματα εδώ και πενήντα χρόνια. Ένα ντοκιμαντέρ δεν αρχίζει και τελειώνει με τους τίτλους αρχής και τέλους. Στην πραγματικότητα, μια ταινία που δεν είναι μυθοπλαστική, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ταχυδρομική κάρτα, ένα σταυροδρόμι της ζωής που προορίζεται να αντιπροσωπεύει όλα όσα συνέβησαν πιο πριν και όλα όσα ίσως γίνουν μετά”.

  • Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000€ απονέμεται στο ντοκιμαντέρ: “Ταξιδιώτης” του μεσονυχτίου σε σκηνοθεσία Χασάν Φαζιλί (ΗΠΑ, Κατάρ, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο)

Διαγωνιστικό τμήμα Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality)

Το βραβείο ντοκιμαντέρ εικονικής πραγματικότητας το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ που δίνει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, απονέμεται στο ντοκιμαντέρ VR: “Ωδικό πτηνό” σε σκηνοθεσία Λούσι Γκρίνγουελ (Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο)

Βραβεια κοινού Fischer 2019

Το Βραβείο Κοινού Fischer που αφορά σε ταινίες άνω των 50’ απονέμεται:

  • Για ελληνική παραγωγή στο ντοκιμαντέρ “Η μπάντα” σε σκηνοθεσία Νίκου Ασλανίδη (Ελλάδα)
  • Για ξένη παραγωγή -«Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ»- στο ντοκιμαντέρ “Η σιωπή των Άλλων” σε σκηνοθεσία Αλμουδένα Καρασέδο, Ρόμπερτ Μπέιχαρ (Ισπανία)

Το Βραβείο Κοινού Fischer που αφορά σε ταινίες κάτω των 50’ απονέμεται:

  • Για ελληνική παραγωγή στο ντοκιμαντέρ “Τα καναρίνια” σε σκηνοθεσία Γιώργου Κυβερνήτη (Ελλάδα)
  • Για ξένη παραγωγή στο ντοκιμαντέρ “Χτες/Αύριο” σε σκηνοθεσία Ραούλ Ρίμπενμπαουερ (Ισπανία)

Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων – “Ανθρωπινες Αξίες”

Το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων απονέμεται στο ντοκιμαντέρ “Σ’ επαφή” σε σκηνοθεσία Πάβελ Ζιμίλσκι (Πολωνία, Ισλανδία).

Βραβεία ΕΡΤ
  • Απονέμει το πρώτο βραβείο της, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, στο ελληνικό ντοκιμαντέρ άνω των 50 λεπτών που απέσπασε το βραβείο κοινού Fischer. Το βραβείο απονέμεται στο ντοκιμαντέρ: “Η μπάντα” σε σκηνοθεσία Νίκου Ασλανίδη (Ελλάδα)
  • Στο πλαίσιο ενίσχυσης της παραγωγής, το βραβείο Doc on Air απονέμεται στο καλύτερο project του EDN Docs in Thessaloniki για διεθνή συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN, που κρίνεται από την επιτροπή του EDN και αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, το οποίο χορηγείται από την ΕΡΤ.
    Το βραβείο Doc on Air απονέμεται στο project: Intimate Outsiders, σκηνοθεσία Roser Corella, παραγωγή Roser Corella, Ana Catalá, Moving Mountains Films (Γερμανία)

Βραβεία Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
  • Το βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε ντοκιμαντέρ πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη του Ελληνικού Προγράμματος διάρκειας άνω των 50 λεπτών, που πραγματοποιεί την ελληνική του πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, στο ντοκιμαντέρ: Απολιθώματα σε σκηνοθεσία Πάνου Αρβανιτάκη (Ελλάδα)
  • Το βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε project που συμμετέχει στο πρόγραμμα Agora Docs in Progress. Το βραβείο απονέμεται στο project: 54ο Δημοτικό Σχολείο σε σκηνοθεσία και παραγωγή Δήμητρας Κουζή – Ελλάδα (Kouzi Productions).

Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας
  • Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονέμεται στο ντοκιμαντέρ #γυναικεία ηδονή σε σκηνοθεσία Μπάρμπαρα Μίλερ (Ελβετία, Γερμανία)

Βραβείο WWF
  • Το βραβείο της WWF απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Σογιαλισμός σε σκηνοθεσία Ενρίκο Παρέντι και Στέφανο Λιμπέρτι (Ιταλία)

Η Μαριάννα Οικονόμου σκηνοθέτις της ταινίας “Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες”

Βραβεία FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου)
  • Συνήγορος σε σκηνοθεσία Ρέιτσελ Λι Τζόουνς και Φιλίπ Μπελές (Ισραήλ, Καναδάς, Ελβετία).
  • Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες σε σκηνοθεσία Μαριάννας Οικονόμου (Ελλάδα)

Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου
  • Τα 4 επίπεδα της ύπαρξης σε σκηνοθεσία Ηλιάνας Δανέζη (Ελλάδα)

Βραβείο WIFT GR

Το βραβείο του ελληνικού τμήματος του Women in Film & Television απονέμεται σε γυναίκα σκηνοθέτρια ταινίας που προβάλλεται στο Επίσημο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ και προωθεί μη στερεοτυπικές αντιλήψεις του φύλου.

  • Το βραβείο απονέμεται στην Μπάρμπαρα Μίλερ για το ντοκιμαντέρ #γυναικεία ηδονή (Ελβετία, Γερμανία)

Βραβείο «MERMAID»

Το Mermaid Award είναι ένα ανεξάρτητο βραβείο για την καλύτερη ταινία LGBTQI+ θεματικής του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

  • Ίρβινγκ Παρκ σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Ευαγγελίδη (Ελλάδα)
  • Ειδική μνεία δόθηκε στο ντοκιμαντέρ: Ο μπαμπάς μου είναι ο αδελφός της μαμάς μου σε σκηνοθεσία Βαντίμ Ίλκοφ (Ουκρανία)

Βραβεία νεότητας φοιτητών Πανεπιστημίου Θεσ/κης
  • Make the Economy Scream σε σκηνοθεσία Άρη Χατζηστεφάνου (Ελλάδα)
  • Το ειδικό βραβείο της επιτροπής απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Το Συκόσπιτο του Πίτζι Καμπούρογλου (Ελλάδα)

Βραβεία Αγοράς
  • Το πρώτο βραβείο για υπηρεσίες post-production που χορηγεί η ελληνική εταιρία post-production Δύο Τριάντα Πέντε (2|35), απονεμήθηκε στην ταινία Τέσσερις εποχές σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πατρώνη – Ελλάδα (Παραγωγή: Ελένη Χανδρινού, Μαρία Κοντογιάννη, Steficon). Το πρότζεκτ κερδίζει επίσης μια δωρεάν διαπίστευση για το φεστιβάλ Visions du Réel και διαμονή στο Φεστιβάλ της Ελβετίας τον Απρίλιο.
  • Το δεύτερο βραβείο MuSou για υπηρεσίες ήχου και μουσικής αξίας έως και 3.500 ευρώ απονεμήθηκε στην ταινία Our Choices σε σκηνοθεσία Salah Al Ashkar – Συρία, Γαλλία (Παραγωγή: Etienne de Ricaud, Caractères Productions & Ariel Cypel, L’atelier des artistes en exil).
  • Το νέο βραβείο MIK Doc Lab του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (ΜΙΚ) απονεμήθηκε στο πρότζεκτ Phoenix, σκηνοθεσία-παραγωγή Daire Collins, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρουμανία, Ισπανία, Γερμανία. Το συγκεκριμένο βραβείο αποτελεί μια νέα συνεργασία του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με το εργαστήρι ανάπτυξης ταινιών τεκμηρίωσης ΜΙΚ, το οποίο προσφέρει στον νικητή μια υποτροφία αξίας 1.200 ευρώ, καθώς και διαμονή στη Νίσυρο και τη Ρόδο για το 2019 όπου διεξάγονται οι εργασίες του ΜΙΚ.

Περισσότερα από Cine News