Gourmet Σαρακοστή #9: Λαζάνια με σπανάκι
Ένας γευστικός τρόπος να εντάξετε στη διατροφή σας το σπανάκι, που είναι πλούσιο σε βιταμίνες, σίδηρο, φυτικές ίνες και δρα ενάντια στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων
Σας προτείνουμε μια καταπληκτική συνταγή που όταν τη γεύεσαι θυμίζει σπανακόπιτα. Σε συνδυασμό με τα λαζάνια γίνεται ένα πεντανόστιμο πλήρες γεύμα για όλη την οικογένεια
Υλικά:– 1 κιλό σπανάκι
– 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
– 1 κρεμμύδι ξερό
– 1 κονσέρβα μανιτάρια
– 150 γρ. φέτα (ή οποιοδήποτε τυρί της αρεσκείας σας)
– 100 γρ. τριμμένο γκούντα
– 1 κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
– 12 φύλλα λαζάνια – 2 κουτ. σούπας βούτυρο
– Άνιθος
– 1/2 πουμαρό
– λάδι
– αλάτι, πιπέρι
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι, τα φρέσκα κρεμμύδια, το ξερό και τον άνιθο και σωτάρουμε, ύστερα ρίχνουμε το σπανάκι να μαραθεί, σωτάρουμε για 10 λεπτά (θα βγάλει πολλά υγρά). Προσθέτουμε το pumaro, τα μανιτάρια, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε το σπανάκι για 15 λεπτά ακόμη.
Στη συνέχεια, βάζουμε στο πάτο του πυρέξ πολύ μικρά διάσπαρτα κομματάκια βούτυρο και τρίβουμε λίγο φέτα και γκούντα, στρώνουμε μια σειρά λαζάνια, καλύπτωντας όλο τον πάτο. Πάνω απ τα λαζάνια απλώνουμε το 1/3 της ποσότητας από το σπανάκι μας και τρίβουμε φέτα.
Καλύπτουμε πάλι με λαζάνια και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες 2 φορές (σύνολο 3 στρώσεις με σπανάκι και φέτα).
Στην τελευταία στρώση λαζάνια, ρίχνουμε το τριμμένο γκούντα και λίγο βούτυρο διάσπαρτα μικρά κομμάτια. Περιχύνουμε με το ζουμί απ το σπανάκι και την κρέμα γάλακτος και ψήνουμε στους 200 βαθμούς περίπου για μισή ώρα.