Gourmet Σαρακοστή #17: Χταπόδι κρασάτο στην κατσαρόλα
Ένα κλασικό αγαπημένο ελληνικό πιάτο που μπαίνει στο τραπέζι μας κάθε Σαρακοστή και όχι μόνο
Το χταπόδι είναι ούτως ή άλλως από τα πιο υγιεινά θαλασσινά (έχει λιγότερη χοληστερίνη απ’ όλα τα υπόλοιπα) και έχει πεντανόστιμη γεύση όπως και να το μαγειρέψεις!
Υλικά:– 1 χταπόδι, 1 1/2-2 κιλά, καθαρισμένο, χωρισμένο στα πλοκάμια του (η κουκούλα κομμένη στα δύο)
– 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, περασμένα από τον χοντρό τρίφτη
– 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
– 1 κουτ. σούπας πελτέ
– 2 φύλλα δάφνης
– τα φύλλα από 3-4 κλωνάρια θυμάρι, ή 1 κοφτή κουτ. σούπας – θυμάρι ξερό, καλά τριμμένο
– 120 γρ. ελαιόλαδο
– 5 κόκκοι μπαχάρι
– 150 ml λευκό ξηρό κρασί
– 100 ml λευκό γλυκό κρασί
– αλάτι, πιπέρι
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι, σε μέτρια φωτιά, τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε τα πλοκάμια και την κουκούλα του χταποδιού και τα σοτάρουμε όλα μαζί για άλλα 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με τα δύο είδη κρασιών και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το θυμάρι. Δεν αλατίζουμε από τώρα.
Κόβουμε ένα φύλλο λαδόκολλας στη διάμετρο της κατσαρόλας και σκεπάζουμε το φαγητό με αυτό. Η λαδόκολλα θα ακουμπάει το φαγητό. Από πάνω σκεπάζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας. Αυτό το κάνουμε για να “σφραγίσουμε” την κατσαρόλα και να μείνουν μέσα οι νόστιμοι υδρατμοί. Έτσι δεν θα χρειαστεί να προσθέσουμε καθόλου νερό, αφού ούτως ή άλλως και το χταπόδι θα βγάλει τα δικά του υγρά και μέσα σε αυτά θα μαγειρευτεί. Αφήνουμε το χταπόδι να βράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 50 λεπτά – 1 ώρα (ανάλογα και με το μέγεθός του).
Ελέγχουμε και, αν έχει μαλακώσει, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε (με ξεσκέπαστη κατσαρόλα και χωρίς τη λαδόκολλα) μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν τα ζουμιά είναι πολλά, μπορούμε, προτού δέσουμε τη σάλτσα, να βγάλουμε μέρος από αυτά με μια κουτάλα και να τα χρησιμοποιήσουμε μιαν επόμενη φορά για να φτιάξουμε ένα πεντανόστιμο πιλάφι. Μόλις δέσει η σάλτσα, βγάζουμε τα πλοκάμια και την κουκούλα του χταποδιού και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια που ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Πασπαλίζουμε το φαγητό με το θυμάρι, δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι και σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί.