Gourmet Σαρακοστή #18: Σαλάτα με φακές
Οι φακές εκτός από τη νοστιμιά που μας προσφέρουν μας παρέχουν πολλά διατροφικά οφέλη
Παρέχουν στον οργανισμό μας διατροφικά οφέλη όπως φυτικές ίνες, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, που μπορούμε να πούμε ότι είναι ισάξια του κρέατος και αυτό βοηθά πολύ όσους νηστεύουν και όσους δεν τρώνε ζωικές τροφές. Γι’ αυτό πολλές φορές αποτελούν το κυρίως πιάτο του μεσημεριανού μας γεύματος
Υλικά:
– 1 χοντρή ροδέλα κρεμμυδιού
– 3-4 κλωναράκια μαϊντανό
– 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
– 1/2 φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
– 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
– 1 φλιτζάνι φακές
– ντοματίνια
– 2 κουταλιές ελαιόλαδο
– 3 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο
– 2 κουταλάκια μουστάρδα ντιζόν
– 8 φύλλα ραντίτσιο
Εκτέλεση:
Σε μια μέτρια κατσαρόλα με αρκετό νερό που βράζει ρίχνουμε τη ροδέλα κρεμμυδιού, τα κλωναράκια μαϊντανού και τη μία σκελίδα σκόρδο.
Προσθέτουμε τις φακές, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 25 λεπτά. Προσέχουμε να παραμείνουν τρυφερές.
Τις στραγγίζουμε και πετάμε το κρεμμύδι και το μαϊντανό.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε το λάδι, το ξίδι, τη μουστάρδα και τη μία σκελίδα σκόρδο που μας έχει μείνει. Φροντίζουμε το μείγμα απλώς να ζεσταθεί, όχι να βράσει.
Τοποθετούμε τις χλιαρές φακές σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το μαϊντανό, τα ντοματίνια και τη βινεγκρέτ.
Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε πάνω στα φύλλα ραντίτσιο.
Tip! Μπορείτε να προσθέτε οποιοδήποτε άλλο λαχανικό της αρεσκέιας σας.