Το μουσείο Λούβρο του Άμπου Ντάμπι, στο νησί Saadiyat στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στεγάζει έργα καλλιτεχνών παγκοσμίου φήμης από το φθινόπωρο του 2017. Ωστόσο, το έργο που θα καθιέρωνε τη συλλογή του στο καλλιτεχνικό στερέωμα λείπει, μυστηριωδώς και με ανεξήγητο τρόπο. Πρόκειται για το έργο «Salvator Mundi», έναν πίνακα του Ιησού Χριστού που αποδίδεται στο Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Ο πίνακας υπολογίζεται να έχει φιλοτεχνηθεί περίπου το 1500 μ.Χ.
Λίγα έργα έχουν κεντρίσει τόσο το ενδιαφέρον του καλλιτεχνικού κόσμου, αλλά και της βασιλικής αυλής του Περσικού Κόλπου. Μετά τη διάψευση των ισχυρισμών για τη μη αυθεντικότητά του, το Νοέμβριο του 2017 έγινε το ακριβότερο έργο που έχει πωληθεί ποτέ σε δημοπρασία. Ο «Salvator Mundi» πωλήθηκε για 450,3 εκατομμύρια δολάρια σε έναν ανώνυμο πλειοδότη, ο οποίος μετά αποκαλύφθηκε ότι ήταν στενός σύμμαχος και πιθανός αντιπρόσωπος του Εστεμμένου Πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κυβερνώντος της Σαουδικής Αραβίας.
Τώρα, τον πίνακα τυλίγει ένα πέπλο μυστηρίου.Ένα μήνα μετά τη δημοπρασία, οι υπεύθυνοι του πολιτιστικού τμήματος του Άμπου Ντάμπι δήλωσαν ότι ο πίνακας βρισκόταν στην κατοχή του τοπικού Λούβρου. Μια προγραμματισμένη αποκάλυψη του πίνακα τον τελευταίο Σεπτέμβριο ακυρώθηκε, χωρίς εξήγηση. Το πολιτιστικό τμήμα αρνείται να απαντήσει σε ερωτήσεις, ενώ το προσωπικό του μουσείου αναφέρει εμπιστευτικά ότι δε γνωρίζει κάτι για την τρέχουσα τοποθεσία του πίνακα.
Da Vinci's Salvator Mundi is coming to #LouvreAbuDhabi pic.twitter.com/Zdstx6YFZG
— Louvre Abu Dhabi (@LouvreAbuDhabi) December 6, 2017
Το Λούβρο στο Παρίσι επίσης δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει τον «Salvator Mundi», σύμφωνα με τις δηλώσεις ενός αρμόδιου αξιωματούχου.
Το γαλλικό κράτος, στο οποίο ανήκει το παρισινό Λούβρο, διατηρεί ελπίδες ότι ο πίνακας θα βρεθεί εγκαίρως, για να εκτεθεί παράλληλα με άλλα έργα στη φθινοπωρινή έκθεση-ορόσημο για την 500η επέτειο του θανάτου του Ντα Βίντσι.
Εντούτοις, οι ειδικοί δηλώνουν την ανησυχία τους σχετικά με την αβεβαιότητα της τοποθεσίας του πίνακα. Το τελευταίο ίχνος του «Salvator Mundi» βρίσκεται στην Ζυρίχη, όπου ο πίνακας επρόκειτο να αποσταλεί για να εξεταστεί, όμως η εξέταση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Έκτοτε, τα χνάρια του πίνακα χάνονται.
Πηγή: The New York Times