MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
17
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Προκήρυξη θεατρικών επιχορηγήσεων 2019: Ένα αλαλούμ

Αντί να προκαλέσει ανακούφιση στους δημιουργούς θεάτρου προκάλεσε αγωνία και πανικό. Το νέο φάουλ του υπουργείου Πολιτισμού είναι σε εξέλιξη.

author-image Στέλλα Χαραμή

Δύο εβδομάδες απομένουν για την κατάθεση αιτημάτων επιχορήγησης για θεατρικές δράσεις – μεταξύ άλλων πολιτιστικών παραγωγών – και η αναστάτωση στη θεατρική κοινότητα καλά κρατεί. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στις 21 Μαρτίου δίνει πολύ μικρό χρονικό περιθώριο – μόλις 20 ημερών – για την σύσταση φακέλου από τους καλλιτέχνες, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να κινδυνεύουν να μην καταθέσουν αίτημα ή να καταθέσουν αίτημα με παραλείψεις – κάτι που πιθανώς να τους κοστίσει τη μη έγκριση τους.

Χρόνος… μηδέν

Στην πραγματικότητα, το χρονικό διάστημα που τίθεται στη διάθεση των ενδιαφερομένων δεν υπερβαίνει τις 16 εργάσιμες ημέρες – καθώς η προκήρυξη είναι ενεργή από τις 29 Μαρτίου και ολοκληρώνεται την επόμενη Παρασκευή 19 Απριλίου. Να σημειωθεί δε πως είναι η πρώτη φορά που η προκήρυξη ανοίγει τόσο νωρίς, αιφνιδιάζοντας τους θεατρικούς δημιουργούς αφού συμπίπτει και με την ολοκλήρωση της θεατρικής σεζόν.

Οι νεανικές ομάδες του θεάτρου κινδυνεύουν περισσότερο να μην καταθέσουν πλήρη φάκελο επιχορήγησης.

Ποιοι πλήττονται

Τα περισσότερα ‘θύματα’ αυτής της τακτικής αναζητούνται στις νεότερες ομάδες – που σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου βρίσκονται στην κορυφή των στρατηγικών του στόχων. Παρόλα αυτά, η περιορισμένη εξοικείωση τους με τη διαδικασία σε συνδυασμό με τον, έτσι κι αλλιώς, εξαιρετικά περιορισμένο χρόνο υποβολής προκάλεσε πανικό σε πολλά νεανικά σχήματα που τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθούν να βρουν χώρους για να στεγάσουν τις χειμερινές τους παραγωγές. Η σχετική βιασύνη, βεβαίως, αναγκάζει αρκετούς από αυτούς να «κλείσουν» δυσμενείς οικονομικές συμφωνίες με θέατρα προκειμένου να μην μείνουν άστεγα τα σχέδια τους ή να συμβιβαστούν με σκηνές που δεν πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις και είναι απλώς διαθέσιμες.

Την ίδια ώρα, πολύτιμο χρόνο φαίνεται ότι έχασαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι για επιχορήγηση καλλιτέχνες καθώς η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ στερούνταν σαφήνειας για το ποιους αφορά. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως «στο πλαίσιο της οικονομικής και ηθικής στήριξης της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με κοινωφελείς ή πολιτιστικούς σκοπούς, για υποβολή αιτημάτων επιχορήγησης για δράσεις που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2019».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠολιτιστικές Χορηγίες: Τι θα κάνουν τα πολιτικά κόμματα;12.09.2018

Διευκρινίσεις στα social media

Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση του ηθοποιού Αργύρη Ξάφη στην προσωπική του σελίδα στο facebook πέντε ημέρες μετά την ανακοίνωση του υπουργείου στον Τύπο. Ο ηθοποιός κάλεσε σε δημόσια τοποθέτηση την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και μόνο τότε αποσαφηνίστηκε – μέσω κοινωνικής δικτύωσης δηλαδή – ότι στην πρόσκληση συμπεριλαμβάνονται και οι επιχορηγήσεις στο ελεύθερο θέατρο.

Στο facebook έδωσε διευκρινίσεις η υπουργός Πολιτισμού.

Τα κριτήρια

Το κείμενο της προκήρυξης αναθεωρήθηκε μια εβδομάδα αργότερα. Σύμφωνα με αυτό, ως βασικά καλλιτεχνικά κριτήρια ορίζονται «το ευρύτερο σκεπτικό, το καλλιτεχνικό όραμα, το δραματουργικό ενδιαφέρον μιας παραγωγής, η επαρκής ανάπτυξη της πρότασης και ο τεκμηριωμένος σχεδιασμός της παραγωγής ο ολοκληρωμένος και εφικτός χρονικός προγραμματισμός, η πρωτοποριακή και ερευνητική δουλειά στο χώρο του θεάτρου, η συστηματική ενασχόληση με πειραματικές αλλά και ιδιότυπες μορφές θεατρικής τέχνης για τον εμπλουτισμό του θεάτρου με νέους τρόπους ερμηνείας και ανάπτυξης νέων εκφραστικών μέσων και δυνατότητα της πρότασης να προωθήσει και να ενισχύσει τον διάλογο, τον προβληματισμό και την επικοινωνία ανάμεσα σε καλλιτέχνες, αλλά και ανάμεσα στο θέατρο και το κοινό».

Κι άλλες περιπλοκές

Τα αιτήματα πρέπει να κατατεθούν ηλεκτρονικά στην Πύλη Πολιτιστικών Φορέων με εξαίρεση την ταχυδρομική αποστολή μιας υπεύθυνης δήλωσης που πρέπει να προηγηθεί – μια προϋπόθεση που αναμένεται να περιπλέξει κι άλλο τις υποβολές αιτημάτων επιχορήγησης.

Η διαδικασία αξιολόγησης

Η αξιολόγηση των αιτημάτων και οι σχετικές γνωμοδοτήσεις θα γίνουν μέχρι τις 3 Ιουνίου, από πενταμελείς ομάδες εργασίας, που θα αποτελούνται από τέσσερις προσωπικότητες του χώρου και τον/την προϊστάμενο/η της κάθε αρμόδιας Διεύθυνσης της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ. Αναφορικά με τις θεατρικές παραγωγές και τις παραγωγές χορευτικών παραστάσεων, τα αιτήματα θα εξεταστούν από τις δύο αντίστοιχες Γνωμοδοτικές Επιτροπές που έχουν ήδη ορισθεί.

Η ανακοίνωση των επιχορηγούμενων φορέων αναμένεται μέχρι τις 10 Ιουνίου. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν το ποσό που θα μοιραστούν θα παραμείνει το ίδιο χαμηλό με πέρυσι – δηλαδή της τάξεως του 1 εκατομμυρίου ευρώ – βάσει ειδικού κωδικού που είχε κατοχυρώσει η προκάτοχος της κ. Ζορμπά, Λυδία Κονιόρδου στον κρατικό προϋπολογισμό.

Περισσότερα από Επίκαιρα