Open House Athens 2019
100 κτίρια ανοίγουν τις πόρτες τους, 500 εθελοντές ετοιμάζονται να μας ξεναγήσουν. Μια δράση που βασίζεται στον εθελοντισμό και έχει ως στόχο να γνωρίσουμε την αρχιτεκτονική και την πόλη μας λίγο καλύτερα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, όπως πάντα, κτίρια δημόσια και ιδιωτικά, σύγχρονα και ιστορικά, μνημεία, μουσεία, θέατρα, σχολεία, κατοικίες, εργασιακούς χώρους, στο κέντρο και στα προάστια και πλαισιώνεται από πλήθος παράλληλων δράσεων και διαγωνισμών.
Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα των ξεναγήσεων εδώ.
Σάββατο 5/4 09:00 – 22:00, Κυριακή 7/4, 09:00 – 22:00
Αθήνα, διάφορες περιοχές
Θέατρο Express, το Εθνικό στις γειτονιές της Αθήνας
Το θέατρο ταξιδεύει από γειτονιά σε γειτονιά για να συναντήσει τους θεατές του, να τους προσκαλέσει στον κόσμο του θεάτρου και να τους μυήσει στη μαγεία του. Το 2019 και μετά την επιτυχημένη παρουσίαση της «Αρκούδας» του Τσέχωφ το περασμένο καλοκαίρι, το Εθνικό Θέατρο και ο ΟΑΣΑ παρουσιάζουν τις Ιστορίες καθ’ οδόν. Πρόκειται για εύθυμες διηγήσειςγια τις πρώτες προσπάθειες οργάνωσης του ελληνικού κράτους και της πρωτεύουσάς του, τους ανθρώπους, τις συνήθειες και τις παραδόσεις τους.
Σάββατο 6/4 στο Κερατσίνι
Με δελτία εισόδου που θα διατίθενται μια ώρα πριν την έναρξη της παράστασης.
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Μυστική Ζωή – Μυστική Μουσική: Γυναίκες μουσικοί στην Ιταλία του 17ου αιώνα
Ιταλία, 17ος αιώνας. Adriana Basile, η Σειρήνα του Posilipo. Laura Peverara, Anna Guarini και Livia D’Arco, το περίφημο Concerto delle Donne. Ο Οίκος των Μεδίκων, οι Αυλές των D’ Este και των Gonzaga, η Accademia degli Unisoni… Μέσα από επιστολές, ημερολόγια και ποιήματα το σύνολο Canto Soave αναζητά τα μυστικά των ταλαντούχων γυναικών που τόλμησαν να ζήσουν και να δημιουργήσουν, συχνά ενάντια στους κοινωνικούς κανόνες της εποχής τους.
H παράσταση εξερευνά την αθέατη ζωή τους με επίκεντρο την φωνητική μουσική που γράφτηκε για τις διάσημες τραγουδίστριες και τα σπουδαία γυναικεία φωνητικά σύνολα που ψυχαγωγούσαν τους ευγενείς στις αυλές της Φλωρεντίας, της Φερράρα, της Μάντοβα και της Βενετίας.
Κυριακή 7/4, 12:00
Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται μία ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης από τα Ταμεία της ΕΛΣ
“Ο Λουΐτζι στην Αθήνα του 2019”
Το Γραφείο Αθήνας του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στο πλαίσιο της νέας του δράσης “Λέσχη Συζητήσεων Θεατρικών Παραστάσεων & Έργων” οργανώνει ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση για τις θεατρικές παραστάσεις έργων του Λουίτζι Πιραντέλλο, που παίχτηκαν ή παίζονται σε θέατρα της Αθήνας την περίοδο 2018-2019.
Η συζήτηση θα περιστραφεί στα έργα “Απόψε αυτοσχεδιάζουμε” (Εθνικό Θέατρο, Κεντρική Σκηνή, Σκηνοθεσία Δ. Μαυρίκιος), “Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε” (Θέατρο Τόπος Αλλού, Σκηνοθεσία Ν. Καμτσής), “Να ντύσουμε τους γυμνούς” (Θέατρο Τέχνης, σκηνή Φρυνίχου, σκηνοθεσία Γ. Περλέγκας), “Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα” (θέατρο Altera Pars, σκηνοθεσία Τ. Ιορδανίδης και Α. Λεμπεσόπουλος.). Καλεσμένοι επίσης στη συζήτηση είναι συντελεστές των παραστάσεων.
Παρασκευή 5/4, 19:00 – 21:00
Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Αθήνα
Στο πλαίσιο της έκθεσης “Δρόμοι της Αραβίας”, στο Μουσείο Μπενάκη
Ο πολυδιάστατος χαρακτήρας και η ιστορία της Αραβίας από την προϊστορική εποχή έως και τον 20ό αιώνα αποκαλύπτονται μέσα από τα ευρήματα αρχαιολογικών ερευνών που πραγματοποιούνται κατά τις τελευταίες δεκαετίες από πανεπιστημιακά ιδρύματα σε συνεργασία με την Επιτροπή Τουρισμού και Εθνικής Κληρονομιάς και περιλαμβάνουν αγάλματα μεγάλων διαστάσεων, χρυσά κτερίσματα, επιτύμβιες στήλες και πολύτιμες λατρευτικές προσφορές.
Διάλεξη
Παρασκευή 5 Απριλίου, 19:30
– Samir Sahlah, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου King Saud, Τμήμα Αρχαιολογίας Ελληνιστική επιρροή στην αραβική τέχνη. Το παράδειγμα της Qaryat al-Faw.
Ξενάγηση
Σάββατο 6 Απριλίου, 11:00
Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την έκθεση, εδώ.
De Differentia: Γιατί μισούμε το διαφορετικό;
Το μίσος για τη διαφορετικότητα φαίνεται να βρίσκεται στην καρδιά όλων των σημερινών ολοκληρωτικών τάσεων που απειλούν τα επιτεύγματα του Διαφωτισμού (τη δημοκρατία, την ανεκτικότητα, την ελευθερία έκφρασης κ.ο.κ.). Δέκα πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και διευθυντές εργαστηρίων των δύο Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας και από τους πλέον διακεκριμένους δημιουργούς της γενιάς του ΄80 τέσσερις σημαντικές σύγχρονες γυναίκες δημιουργοί και δύο ακόμα καταξιωμένοι καλλιτέχνες από τον χώρο της φωτογραφίας και του βίντεο οπτικοποιούν την απορριπτική αντιμετώπιση της διαφοράς.
Παρασκευή 5/4, Σάββατο 6/4, Κυριακή 7/4, 09.00 – 22.00
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Φάρος
“Ο ήρωας μέσα μας”
Φωτογράφοι, Ζωγράφοι, Ηθοποιοί, Μουσικοί, Εικαστικοί, Επιστήμονες, Μαγείρισσες, Χειροτέχνες, Οργανωτικά Μυαλά, Ρεφλεξολόγοι, Ψυχολόγοι, Παιδαγωγοί, Performers, Χορευτές, Γυμναστές, Κουκλοπαίχτες, Σκηνοθέτες, Βιβλιόφιλοι, Ομάδες, και Συλλογικότητες θα παρουσιάσουν μία σειρά έργων και δρώμενων σε ένα πολύ-φεστιβάλ για όλα τα ενδιαφέροντα και για έναν πραγματικά ανθρώπινο σκοπό: τη θεραπεία της Βέρας Αναστασάκου η οποία αποτελεί τον ‘Ήρωα μέσα μας!’.
Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ.
Παρασκευή 5/4, 18:00, Σάββατο 6/4, 10:00, Κυριακή 7/4, 11:00
Fabrica Athens, Μεγ. Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός
Η συμμετοχή στις δραστηριότητες του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη και θα υπάρχει προαιρετική δυνατότητα υποστήριξης της θεραπείας της Βέρας Αναστασάκου.
“Θέατρο για νέους: Μία συνεχής πηγή έμπνευσης για την εκπαίδευση και την κοινωνία”
Με στόχο να προάγει το θέατρο για παιδιά και νέους, το Μικρό Εθνικό έχει την τιμή και την χαρά να υποδέχεται το Σάββατο 6 Απριλίου τον Justin Audibert, καλλιτεχνικό διευθυντή του Βρετανικού θεάτρου Unicorn, έναν ιστορικό οργανισμό με παγκόσμια φήμη και τεράστια δυναμική στο θέατρο για νεανικό κοινό.
Στην ανοιχτή συζήτηση θα συμμετέχουν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός, η Υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού Σοφία Βγενοπούλου, ο Justin Audibert, η συγγραφέας Jemma Kennedy, η Ξένια Καλογεροπούλου, η σκηνοθέτις Σοφία Πάσχου, η πρόεδρος του Δικτύου στην Εκπαίδευση Χαρά και ο θεατροπαιδαγωγός Λάκης Κουρετζής.
Παράλληλα στις 4-7 Απριλίου και σε συνεργασία με το British Council, οργανώνεται το πρώτο τετραήμερο σεμινάριο θεατρικής γραφής για παιδικό κι εφηβικό θέατρο με την καταξιωμένη Jemma Kennedy.
Σάββατο 6/4, 17:30
Εθνικό Θέατρο, Κτ. Τσίλλερ, Σκηνή “Ν. Κούρκουλος”, Αγίου Κωνσταντίνου 22-24
Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας
8η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου
Η 8η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου μας προσκαλεί να συμμετάσχουμε στις συναρπαστικές ιστορίες των κατοίκων της αφρικανικής ηπείρου και να ανακαλύψουμε τα μυστικά τους. Οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν 12 συναρπαστικές ταινίες από 7 χώρες. Θα ταξιδέψουν μέσα από το κινηματογραφικό “πανί” στην Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Αλγερία, την Κένυα, το Μαρόκο, τη Νότιο Αφρική και την Τυνησία. Διαφορετικές χώρες, διαφορετικές κουλτούρες θα ξεδιπλωθούν και θα ζωντανέψουν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης μέσα σε μία εβδομάδα.
18:00 Το εργαζόμενο κορίτσι (Αίγυπτος)
21.00 Tύνιδα by night (Τυνησία) Σάββατο 6/4
18:00 Μια χρονιά με τους Γάλλους (Μαρόκο)
21:00 Pop, Lock ‘n Roll (Νότιος Αφρική) Κυριακή 7/4
18:00 Η πύλη της εξόδου (Αίγυπτος)
21:00 Το πεπρωμένο (Αιθιοπία)
Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας
12η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία “Ζητούνται ποδηλατόδρομοι”
Η 12η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Απριλίου με κύριο αίτημα να αποκτήσουν επιτέλους «οι ελληνικές πόλεις ασφαλείς και λειτουργικούς ποδηλατόδρομους». Δηλαδή κάτι που είναι αυτονόητο σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Κυριακή 7/4, 12:00
Πεδίον Άρεως