Στο πλαίσιο της διημερίδας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων «Το BLUEMED στην Αλόννησο» για την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά και τη διαχείρισή της, ο Υφυπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στον στόχο της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων να μετατρέψει το διάσημο ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο σε ένα μεγάλο υποθαλάσσιο μουσείο, που το κοινό θα μπορεί να επισκεφτεί με την καθοδήγηση καταδυτών.
Το Ναυάγιο της ΠεριστέραςΗ ανακάλυψη του Ναυαγίου της Περιστέρας από έναν ψαρά το 1985 οδήγησε στη μερική ανασκαφή του από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων το 1992-1993, όπου έγινε αντιληπτό ότι επρόκειτο για το μεγαλύτερο πλοίο της κλασικής εποχής που έχει βρεθεί στο Αιγαίο, όντας μάλιστα διπλάσιο σε μέγεθος από τα μέχρι σήμερα γνωστά εμπορικά πλοία της περιόδου, με 30 μ. μήκος και 10 μ. πλάτος.
Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι μετέφερε πάνω από 3.000 αμφορείς (σκεύη συμποσίου), οι οποίοι διατηρήθηκαν σε άριστη κατάσταση, σχεδόν όπως πριν από 2.500 χρόνια, φανερώνοντας την αθηναϊκή τους κατασκευή. Αυτή η ιστορική σημασία του Ναυαγίου, που αποτελεί τεκμήριο της Αθηναϊκής ναυτικής υπερδύναμης στην Μεσόγειο τον 5ο αι. π.Χ., σε συνδυασμό με τον φυσικό πλούτο της περιοχής της Αλοννήσου, καθιστούν το Ναυάγιο της Περιστέρας και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων, στο οποίο ανήκει, έναν από τους σημαντικότερους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας και φυσικά ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο.
Ο Υφυπουργός στη διημερίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά και τη διαχείρισή της, αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση, που προσφέρει ισχυρές προοπτικές για ολόκληρη τη χώρα, να ξεκινήσουν να λειτουργούν επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι, ανοίγοντας τον δρόμο για μια καινούργια μορφή ανάπτυξης στην ελληνική περιφέρεια, που ταιριάζει ιδιαίτερα στη φυσιογνωμία και τις δυνατότητες της Ελλάδας.
Η ενάλια αρχαιολογία αποτελεί σημαντικό ερευνητικό τομέα, που συνδέεται με την οικονομία της γνώσης και την καινοτομία, αλλά και με έναν υψηλού επιπέδου πολιτιστικό τουρισμό, ο οποίος με τη σειρά του συνδυάζεται με τον θαλάσσιο – καταδυτικό και τον οικολογικό τουρισμό, ανέφερε ο Υφυπουργός Πολιτισμού. Στόχος είναι μέσα στην επόμενη διετία να καταστούν επισκέψιμα αλλά και να αναδειχθούν μέσα από κατάλληλους χώρους ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σημαντικά υποβρύχια μνημεία, όπως είναι το ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο.
Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στις απαραίτητες θεσμικές υποδομές που είναι απαραίτητες για τον μεγάλο στόχο να ξεκινήσει η λειτουργία των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων. Ήδη βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον χαρακτηρισμό ως επισκέψιμων τεσσάρων νέων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων στην Αλόννησο, ώστε μαζί με τους ήδη χαρακτηρισμένους να διαμορφωθεί ένα ευρύ δίκτυο επισκέψιμων χώρων στην περιοχή Παγασητικού – Σποράδων. Παράλληλα, έρχεται σύντομα για ψήφιση στη Βουλή η επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, προκειμένου να καταστεί περισσότερο λειτουργικό και εφαρμόσιμο.
Κλείνοντας, ο Υφυπουργός επανήλθε στο ζήτημα της λειτουργίας ενός Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων, θέμα που είχε πάρει διαστάσεις το προηγούμενο έτος όταν δεν προχώρησαν τα σχέδια για την υλοποίηση του και ανέφερε ότι βέλτιστη λύση συνεχίζει να αποτελεί ο χώρος της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά, που βρίσκεται στην καρδιά του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.