Gourmet Σαρακοστή 24#: Νηστίσιμες καριόκες
Κανείς δεν καταλαβαίνει ότι είναι νηστίσιμες και όλοι νομίζουν ότι πρόκειται για τις κλασικές καριόκες
- 200 γραμ. ζάχαρη
- 200 γραμ. νερό
- 2 κ.σ. κακάο
- ¼ κ.γλ. κανέλα
- 4 κ.σ. κονιάκ
- 250 γραμ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
- 150 γραμ. φρυγανιά
- 500 γραμ. κουβερτούρα λιωμένη
Νηστίσιμες καριόκες, ένα γλυκό κέρασμα με πιστούς οπαδούς. Μία εύκολη συνταγή, με 5′ προετοιμασία που θα σας λύσει τα χέρια.
Για τις νηστίσιμες καριόκες φτιάχνουμε πρώτα ένα σιρόπι. Βάζουμε τα πρώτα τέσσερα υλικά (ζάχαρη, νερό, κακάο, κανέλα) σε μία κατσαρόλα, ανακατεύουμε να διαλυθούν κακάο και ζάχαρη και αφήνουμε να πάρει βράση το σιρόπι για 2΄.
Κατεβάζουμε το σιρόπι από την φωτιά. Αφήνουμε 5′ να κρυώσει. Προσθέτουμε μέσα στο ζεστό σιρόπι τα υπόλοιπα υλικά κονιάκ, καρύδι, φρυγανιά και ανακατεύουμε με κουτάλι να γίνει ζύμη σαν πλαστελίνη. Μπορούμε με δυο τρόπους να φτιάξουμε τις καριόκες. Ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο και κόβουμε με κουπ πατ. Ή πιο εύκολα, κάνουμε τη ζύμη ρολό όπως το μωσαϊκό, το τυλίγουμε και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει και να σφίξει. Μετά, αφού παγώσει, το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Έχουμε λιώσει την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και τη διατηρούμε χλιαρή ώστε να πάρουν επάνω οι καριόκες λεπτή στρώση σοκολάτας. Μια μια βουτάμε τις καριόκες στην λιωμένη κουβερτούρα να καλυφθούν ολόγυρα.
Δείτε εδώ πώς θα λιώσετε σωστά την κουβερτούρα. Τις αφήνουμε σε λαδόκολλα να στεγνώσουν και να κρυώσουν καλά. Τις τυλίγουμε σε χαρτάκια και τις διατηρούμε σε δροσερό σημείο.
Extra μυστικό
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σιρόπι που περίσσεψε από τα μελομακάρονα ή από άλλο γλυκό, σε συνδυασμό με σιρόπι από γλυκά του κουταλιού. Έτσι θα γίνουν φανταστικές οι καριόκες.
Επίσης αντί για φρυγανιά, μπορείτε να σπάσετε μελομακάρονα στο μείγμα ή οποιοδήποτε άλλο μπισκότο θέλετε.
Πηγή: https://www.argiro.gr/recipe/nistisimes-kariokes/