Το κοινό εκπαιδεύεται στο αρχαίο θέατρο στο Ναύπλιο
Ένα πρακτικό εργαστήριο με την σκηνοθέτρια Σοφία Πάσχου, με αφορμή μια παράσταση βασισμένη στη Θεογονία του Ησιόδου, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Μαΐου στο Ναύπλιο, στα πλαίσια της δράσης “Διάλογοι”.
Το πρόγραμμα Εκπαιδεύοντας το κοινό στο Αρχαίο Δράμα και η δράση Διάλογοι, συνεχίζονται τη Δευτέρα 6 Μαΐου στο Βουλευτικό στο Ναύπλιο με καλεσμένη την Σοφία Πάσχου, σκηνοθέτρια της παράστασης “Θεογονία, ένα μεγάλο γλέντι”, βασισμένη στην Θεογονία του Ησιόδου, που θα παρουσιαστεί 5 & 6 Ιουλίου 2019 στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Σοφία Πάσχου θα κάνει ένα πρακτικό εργαστήριο με τίτλο “Δημιουργώντας θέατρο από το τίποτα“.
Μέσα από παιχνίδια, ασκήσεις, στοιχεία τεχνικής και με βάση τον αυτοσχεδιασμό, οι συμμετέχοντες θα ερευνήσουν τον δρόμο που οδηγεί τον ηθοποιό να εξελιχθεί από απλός ερμηνευτής σε ηθοποιό – δημιουργό. Ένας δρόμος που ξεκινάει από την ατομική δημιουργία και καταλήγει στην συλλογική αφήγηση μιας ιστορίας.
Με εργαλεία το σώμα τη φωνή και τη φαντασία τους, θα δημιουργήσουν “θέατρο από το τίποτα”. Ένα θέατρο που δε στηρίζεται στα σκηνικά, στα κοστούμια, στους φωτισμούς. Ένα θέατρο που έχει στο επίκεντρό του τον ηθοποιό, το ανθρώπινο δυναμικό. Που στηρίζεται στην ανθρώπινη φαντασία και την εφευρετικότητα. Ένα θέατρο για την εποχή μας.
Στη δράση προηγήθηκαν οι ανοιχτές συζητήσεις και τα εργαστήρια με την Γεωργία Μαυραγάνη για τις Ευμενίδες του Αισχύλου, με τον Γιάννη Καλαβριανό για την Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη και με την Λυδία Κονιόρδου και τον Γιώργο Σαμπατακάκη για την παράσταση Οιδίπους του Ρόμπερτ Γουίλσον.
Οι Διάλογοι θα συνεχιστούν στις 27 Μαΐου 2019 με τον σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη (Οιδίπους Τύραννος Σοφοκλή).
Φέτος, οι δράσεις του προγράμματος στην Αργολίδα εμπνέονται από τη θεματική, Επανεφευρίσκοντας το αρχαίο δράμα στη σύγχρονη σκηνή, και περιλαμβάνουν σειρά βιωματικών εργαστηρίων που απευθύνονται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και σε ενήλικες κατοίκους της Αργολίδας καθώς και σε ομάδες επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από έμπειρους θεατροπαιδαγωγούς, θεατρολόγους, σκηνοθέτες και καλλιτέχνες του θεάτρου, υπό την επιστημονική επίβλεψη και σύμπραξη του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Τις δράσεις συντονίζουν: η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, σκηνοθέτρια και σύμβουλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, η Χριστίνα Ζώνιου, διδάσκουσα Υποκριτικής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και η Αγγελική Τσάκωνα, θεατρολόγος και θεατροπαιδαγωγός στη δράση Δημιουργική Απασχόληση για Παιδιά του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Οι θεατροπαιδαγωγικές δράσεις του προγράμματος σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι εγκεκριμένες από τη Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.