MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
CHEF'S TIPS

Κερασόπιτα από την food blogger Eugenia Trousa

Ανάλαφρο & γεμάτο ζουμερά κεράσια κέικ που φτιάχνεται στη στιγμή χωρίς να χρησιμοποιήσετε μίξερ.

Monopoli Team

Η κερασόπιτα αποτελεί το ιδανικό γλυκό για να συνοδεύσει το απογευματινό σας καφεδάκι ή να το απολαύσετε μαζί με μία μπάλα παγωτό βανίλια.

Μπορείτε ακόμη να το βάλετε και στο ψυγείο, η φυσική υγρασία που έχει στο εσωτερικό του θα το κρατήσει φρέσκο και δροσερό.

ΥΛΙΚΑ
  • 460 γρ περίπου κεράσια καθαρό βάρος (χωρίς τα κουκούτσια)
  • 265 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 220 γρ ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 220 γρ γιαούρτι στραγγιστό (με χαμηλά λιπαρά 2%)
  • 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κάψουλες βανίλιας ή 1 κουτάλι της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
  • 125 ml φυτικό λάδι (ηλιέλαιο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τα κεράσια από τα κουκούτσια τους και τα κόβουμε στη μέση. Κρατάμε λίγο παραπάνω από τα μισά στην άκρη και τα υπόλοιπα τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τα πασπαλίζουμε με αλεύρι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 20 έως 22 εκατοστών και τοποθετούμε στη βάση του αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε μαζί όλα τα ξηρά υλικά, το αλεύρι (κοσκινισμένο), τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη σκόνη βανίλιας.

Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα υγρά υλικά. Το γιαούρτι, τα αυγά και το φυτικό λάδι. Τα ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά υλικά σε αυτό με τα ξηρά και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα ή με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

Προσθέτουμε στο μείγμα τα κεράσια που έχουμε ψιλοκόψει και πασπαλίσει με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.

Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και στρώνουμε με μια σπάτουλα την επιφάνεια, αν χρειάζεται.

Παίρνουμε τα υπόλοιπα κεράσια και τα τοποθετούμε απαλά στη ζύμη μας καλύπτοντας όλη την επιφάνεια από το κέικ.

Ψήνουμε για 50 με 60 λεπτά περίπου, ανάλογα με το φούρνο και το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε.

Εγώ χρησιμοποίησα 20 εκατοστά ταψί και η πίτα μου χρειάστηκε περίπου 60 λεπτά ψήσιμο.

Θα είναι έτοιμη όταν η επιφάνεια αποκτήσει ένα χρυσοκάστανο χρώμα. Για να είστε σίγουροι ότι έχει ψηθεί, μπορείτε να βυθίσετε στο κέντρο από την πίτα ένα σουβλί, αν βγαίνει καθαρό η πίτα σας έχει ψηθεί.

Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει καλά μέσα στο ταψί. Στη συνέχεια την ξεφορμάρουμε και την σερβίρουμε σκέτη ή με μία μπάλα παγωτό βανίλια.

Μπορείτε να τη βάλετε και στο ψυγείο και να την απολύσετε δροσερή μαζί με το παγωτό της αρεσκείας σας.

Tip: Πάντα όταν προσθέτουμε φρούτα μέσα σε ζύμες φροντίζουμε να τα πασπαλίζουμε με αλεύρι έτσι ώστε να μη βυθίζονται, λόγω του βάρους τους, στο πυθμένα του ταψιού.

Επίσης, αν δείτε ότι η επιφάνεια από το κέικ έχει ροδίσει αρκετά αλλά το κέικ σας δεν είναι ακόμη έτοιμο, σκεπάστε το με λίγο αλουμινόχαρτο για να μην σας καεί.

Δείτε περισσότερες συνταγές της Eugenia Trousa εδώ 

Περισσότερα από Συνταγές