Κουρκουμπίνες Καρύστου από τον Πάνο Τόγια
Ένας από τους πιο αγαπημένους παίκτες του MasterChef μοιράζεται μαζί μας ένα παραδοσιακό πιάτο από την Κάρυστο!
Υλικά
- 1 κ. αλεύρι από σιτάρι (κατά προτίμηση κίτρινο)
- 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
- 2 κ.γ. αλάτι
- Μισό γάλα & Μισό νερό, όσο πάρει
- για το σερβίρισμα: φρέσκο βούτυρο και τριμμένη μυζήθρα ή άλλο σκληρό τυρί
Παρασκευή
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το βάζουμε σε λεκανίτσα. Ρίχνουμε το λάδι και όσο γάλα και νερό χρειαστεί ώστε να γίνει μια ζύμη εύπλαστη και μέτρια. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί περίπου 1 ώρα. Κατόπιν τη βάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και χωρίζοντας μικρά κομμάτια, πλάθουμε κορδόνια (μπαστουνάκια) με πάχος μικρού δαχτύλου. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κομμάτια 3 εκ. από το κορδόνι και πιέζουμε καθένα με το δάχτυλο ώστε να σχηματίσει κοιλότητα στη μέση, καθώς θα γυρίσουν οι άκρες προς τα μέσα και θα κουφώσει (το ίδιο μπορούμε να κάνουμε ακουμπώντας κάθε κομμάτι στην επιφάνεια ενός τρίφτη, ώστε οι μικρές τρύπες να αφήσουν σχέδιο στο ζυμαρικό). Πασπαλίζουμε τις κουρκουμπίνες με αλεύρι και τις αφήνουμε σε επιφάνεια ή σε τρυπητό να στεγνώσουν 30′-45′. Βάζουμε άφθονο νερό να βράσει με ανάλογο αλάτι και ρίχνουμε τις κουρκουμπίνες χωρίς να τις στριμώξουμε πολύ. Στην αρχή θα κατεβούν στον πάτο και κατόπιν θα ανέβουν στην επιφάνεια, οπότε θα τις βγάλουμε με τρυπητή κουτάλα σε σουρωτήρι ). Τις βάζουμε σε πυρέξ, με τριμμένη μυζήθρα ανάμεσα και από πάνω και τις περιχύνουμε με καυτό φρέσκο βούτυρο. Σερβίρουμε αμέσως.
Τips: οι κουρκουμπίνες ταιριάζουν πολύ με κόκκορα, κουνέλι ή κατσικάκι κοκκινιστό. Μπορούμε, ακόμα, να τις σερβίρουμε με φρέσκο τυρί (μυζήθρα, ξινομυζήθρα, φρέσκο τυρί Άνδρου, κατίκι, ανθότυρο, γαλοτύρι κλπ.) που έχουμε αναλύσει με 2 κ.σ. από το νερό του βρασίματος. Είναι ζυμαρικό παραδοσιακό της νότιας Εύβοιας.
Δείτε περισσότερα πιάτα του Πάνου Τόγια εδώ