Τούρτα Φράουλα από τον food blogger Άρη Σωτηρίου
Μια δροσερή τούρτα φράουλα με φυσικές και ακατέργαστες τροφές
- 100 γρ λευκά αμύγδαλα
- 2 κουταλιές μέλι
- 2 κουταλιές ζεστό νερό
- 30 γρ κάσιους
- 1,5 κουταλάκια κανέλα
- 20 γρ βούτυρο κακάο
Όλα τα υλικά να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου εκτός από το νερό που βοηθάει να είναι λίγο ζεστό.
Στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 16 εκ – προκύπτουν περίπου 6 μικρές αλλά χορταστικές μερίδες.
Στον επεξεργαστή τροφών (ή σε δυνατό μούλτι) αλέθουμε πρώτα τα αμύγδαλα και σταδιακά προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά, εκτός από το βούτυρο κακάο. Το βούτυρο κακάο το λιώνουμε προσεκτικά και υπομονετικά σε μπεν μαρί. Μόλις λιώσει, το ρίχνουμε στο μείγμα και συνεχίζουμε την λειτουργία της συσκευής για λίγα λεπτά ακόμα.
Τοποθετούμε το τσέρκι πάνω στην πιατέλα που θα σερβίρουμε το γλυκό και απλώνουμε εσωτερικά την «ζύμη» που ετοιμάσαμε, σχηματίζοντας την πρώτη στρώση του γλυκού μας.
Λεμονένια Μους
- 150 γρ ωμά κάσιους (μουλιασμένα σε νερό για 6 ώρες)
- 1,5 κουταλιά μέλι
- χυμό από μισό λεμόνι (μεσαίου μεγέθους)
- 2 κουταλιές ζεστό νερό
- 1 κοφτό κουταλάκι ξύσμα λεμονιού (όχι παραπάνω)
- 20 γρ βούτυρο κακάο
Όλα τα υλικά να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου εκτός από το νερό που βοηθάει να είναι ζεστό.
Στραγγίζουμε τα κάσιους, αφήνουμε στην άκρη το νερό που περίσσεψε για μια άλλη χρήση και τα τοποθετούμε στον επεξεργαστή τροφών ή σε δυνατό μούλτι. Πολτοποιούμε για αρκετά λεπτά. Σταδιακά ενσωματώνουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βούτυρο κακάο. Δουλεύουμε μέχρι να προκύψει μία λεία κρέμα. Λιώνουμε σε μπεν μαρί το βούτυρο κακάο και το ρίχνουμε μες στην κρέμα. Ενεργοποιούμε την μέγιστη λειτουργία της συσκευής και δουλεύουμεεπίμονα μέχρι το λιωμένο βούτυρο κακάο να αφομοιωθεί πλήρως.
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από την βάση.
Στρώση από φρέσκες φράουλες
- 5-6 μεσαίου μεγέθους φράουλες, ώριμες & νόστιμες
Κόβουμε τις φράουλες σε λεπτές φέτες και τις τοποθετούμε πάνω από την κρέμα καλύπτοντας όλη την επιφάνεια.
Σάλτσα Φράουλας
- 100 γρ φράουλες, ώριμες & νόστιμες
- 2 κουταλιές μέλι (ή και λίγο περισσότερο αν κρίνουμε ότι λείπει γλύκα)
- 10 γρ βούτυρο κακάο
Πολτοποιούμε στο μούλτι τις φράουλες μαζί με το μέλι. Λιώνουμε σε μπεν μαρί το βούτυρο κακάο και το ενσωματώνουμε στο μείγμα δουλεύοντας λίγα λεπτά ακόμα. Προσεκτικά, με ένα κουταλάκι ρίχνουμε λίγη – λίγη την σάλτα πάνω από τις φράουλες. Στις άκρες δεν βάζουμε πολύ, γιατί μόλις βγάλουμε το τσέρκι θα τρέξει.
Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 4 – 5 ώρες.
Ξεφορμάρουμε και απολαμβάνουμε!
Δείτε περισσότερες συνταγές του Άρη Σωτηρίου εδώ.