Ήρωες και πολεμιστές δουλεμένοι σε ορείχαλκο ή σκαλισμένοι σε ηφαιστειακή πέτρα. Μαρμάρινα ή χρυσά δόρατα. Μανδύες από κινέζικο χαρτί γεμάτοι με φυλακτήρια λόγια αγάπης, έρωτα και ελπίδας. Και φωτογραφίες όπου η σκιά και το φως παίζουν το δικό τους παιχνίδι με αφορμή τους εμβληματικούς Προμαχώνες, την εντυπωσιακή γλυπτική εγκατάσταση που κοσμεί τον αύλειο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Είναι οι πρωταγωνιστές του εικαστικού σύμπαντος της Βένιας Δημητρακοπούλου, οι οποίοι βρίσκουν καλοκαιρινό καταφύγιο στη γη από όπου οι σπουδαίοι γλύπτες της αρχαιότητας άντλησαν την πρώτη ύλη τους: την Πάρο.
Στη γη του λυχνίτη, του λευκού και σχεδόν διάφανου μαρμάρου και στον φιλόξενο χώρο της ολοκαίνουριας Achillea Gallery, που «μετακόμισε» στις Κυκλάδες από το Παρίσι. Η Ελληνίδα εικαστικός με τη διεθνή παρουσία, παρουσιάζει νέα έργα της, αλλά και κομβικές δημιουργίες της εικαστικής της διαδρομής. Γλυπτά και φωτογραφίες που περιγράφουν μέσα από τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής της εικαστικού δίπολα όπως το εφήμερο και το αιώνιο, το εύθραυστο και το συμπαγές, το αρχαίο και το σύγχρονο.
«Η έμπνευσή μου προέρχεται από όλα όσα με περιβάλλουν: τον κόσμο στον οποίο ζούμε, το πλέγμα που μας συνέχει, το παρόν, το παρελθόν, το ελληνικό φως, το δώρο της ζωής…», σχολιάζει η Βένια Δημητρακοπούλου για το σύνολο των έργων που συνθέτουν την καλοκαιρινή αυτή παρουσίαση στην Πάρο.
Τη σκυτάλη κατόπιν θα πάρει η Σύρος και η Πινακοθήκη Κυκλάδων όπου με αφορμή την ομότιτλη επιτυχημένη τριλογία εκθέσεων στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Antonino Salinas στο Παλέρμο (16 Νοεμβρίου 2018 έως 3 Φεβρουαρίου 2019), στο Ίδρυμα Sandretto Re Rebaudengo στο Τορίνο (21 Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου 2019) και στο Museo Sartorio και στο Castello di San Giusto στη Τεργέστη (12 Απριλίου έως 14 Ιουνίου 2019) η Βένια Δημητρακοπούλου παρουσιάζει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων μια σύνοψη των τριών αυτών εκθέσεων που έχουν ως κεντρικό άξονα την Ύλη, τον Λόγο και τον Ήχο, και αποτελούν μια συμπυκνωμένη παρουσίαση ενός πολύ σημαντικού κεφαλαίου της δουλειάς της.
Η Achillea Gallery μετά από ένα σύντομο πέρασμα, το προηγούμενο καλοκαίρι, στην Αντίπαρο, δημιουργεί τη μόνιμη έδρα της στην Πάρο, στον πεζόδρομο που οδηγεί από το λιμάνι προς την Παροικιά. Το όνομά της συνδέεται με το επουλωτικό φυτό αχιλλέα, το οποίο σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία έδωσε ο κένταυρος Χείρων στον ήρωα Αχιλλέα για να γιατρεύει με τα φύλλα του τις πληγές των Μυρμιδόνων.
Η Achillea Gallery στην Πάρο αποτελεί παράρτημα της αντίστοιχης γκαλερί στο Παρίσι που λειτουργεί υπό τη διεύθυνση της Anne Bateson εδώ και τρία χρόνια.