MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
11
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΥΓΕΙΑ

Γιατί η ικανότητα του multitasking δεν είναι προνόμιο;

Τα τελευταία χρόνια το multitasking έχει αναδειχθεί σε μία από τις σημαντικότερες δεξιότητες που χρειάζεται να έχει ο σύγχρονος άνθρωπος για να είναι πιο παραγωγικός.

Monopoli Team

Κι όμως, έρευνες νευρολογικές, εργασιακές, ψυχολογικές, επιχειρηματικές έρευνες κτλ. πλέον συμφωνούν και καταλήγουν στο εξής: το multitasking είναι κακό για την απόδοσή σου, την παραγωγικότητά σου και την υγεία σου! Τα «οφέλη» του multitasking δεν είναι τίποτα περισσότερο, από ένας μύθος.

Multitasking και Εγκεφαλική λειτουργία

Το multitasking είναι όταν προσπαθούμε να ασχοληθούμε ταυτόχρονα, με περισσότερες από μία δραστηριότητες. Αυτό το κάνουμε είτε αλλάζοντας συνεχώς την επίγνωσή μας από το ένα πράγμα στο άλλο, είτε βάζοντας τα δυνατά μας να να εστιάσουμε ταυτόχρονα σε πολλά πράγματα για σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα! Ο εγκέφαλός μας δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο!

Για να το περιγράψουμε με απλά λόγια, σκεφτείτε πως κάθε φορά που αλλάζουμε την εστίασή μας, ο εγκέφαλος χρειάζεται κάποιο χρόνο για να προσαρμοστεί. Αν λοιπόν περνάμε συνεχώς από το «ένα tab στο άλλο» τον υπερφορτώνουμε και τον κουράζουμε.

Επίσης ο εγκέφαλος είναι σχεδιασμένος για να εστιάζει σε ένα πράγμα την φορά. Όταν εμείς τον κάνουμε να εστιάσει σε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, επί της ουσίας του ζητάμε να «πετάγεται» αστραπιαία από το ένα πράγμα στο άλλο. Είναι σαν να έχουμε έναν διακόπτη και με μεγάλη ταχύτητα περνάμε συνεχώς από το on στο off και πάλι στο on. Συνήθως όταν χρησιμοποιούμε κατ΄αυτό τον τρόπο έναν διακόπτη, το κύκλωμα καίγεται…

Μπορείτε να φανταστείτε πού οδηγεί αυτό αν γίνει καθημερινότητα; Σταδιακά η αδυναμία αποτελεσματικής συγκέντρωσης και επεξεργασίας όλο και μεγαλώνει, με αποτέλεσμα από ένα σημείο και μετά να μας είναι δύσκολο να αφοσιωθούμε σε μία δραστηριότητα. Κι αν αυτό που προσπαθούμε να καταφέρουμε μέσω του multitasking είναι να κερδίσουμε χρόνο, στην πραγματικότητα καταφέρνουμε ακριβώς το αντίθετο, κάνοντας περισσότερα λάθη ή ημιτελείς δουλειές.

Σίγουρα αυτή η κατάσταση απέχει πολύ από την «συνταγή επιτυχίας» για μεγαλύτερη απόδοση!

Πώς το multitasking σε σαμποτάρει

Μέχρι έναν βαθμό όλοι κάνουμε multitasking μέσα στην ημέρα. Για παράδειγμα μπορεί να γράφουμε ένα email ενώ μιλάμε στο τηλέφωνο. Μέχρι αυτό το σημείο τα πράγματα ίσως είναι υπό έλεγχο. Όταν όμως περνάμε τις περισσότερες ώρες την ημέρας μας κάνοντας multitasking και μάλιστα στριμώχνοντας μαζί όλο και πιο απαιτητικές δραστηριότητες, τότε θα προκύψουν επιπτώσεις στην νοητική, και όχι μόνο, υγεία μας.

Κάποιες από τις πιο συνηθισμένες είναι:
  • Επηρεάζεται η βραχύχρονη μνήμη
  • Αυξάνεται το στρες
  • Περιορίζεται η δημιουργική σκέψη η οποία θέλει χώρο για να ξεδιπλωθεί
  • Εμποδίζεται η νοητική ροή. Δηλαδή εκείνη η νοητική κατάσταση όπου καταφέρνουμε να συγκεντρωθούμε σε τόσο μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα η παραγωγικότητα και η επιτυχία μας όσον αφορά την συγκεκριμένη δραστηριότητα να εκτοξεύονται. Φυσικά όταν υπάρχει το multitasking, είναι αδύνατο να καταφέρουμε να έχουμε ροή.
  • Αυξάνονται τα λάθη. Οι έρευνες καταλήγουν ότι όταν κάνεις multitasking έχεις υποδεέστερα αποτελέσματα, και ξοδεύεις χρόνο επιστρέφοντας ξανά και ξανά στην ίδια εργασία για να κάνεις διορθώσεις. Μάλιστα υπάρχουν έρευνες που συγκρίνουν την εν λόγω μειωμένη απόδοση, με αυτήν που έχουμε αν μείνουμε άυπνοι.
  • Οδηγούμαστε στο burnout, δηλαδή στην κατάσταση όπου έχουμε «στραγγίξει» εσωτερικά από αποθέματα δυνάμεων, όρεξης και ενέργειας.

Πώς να σταματήσεις το multitasking και να γίνεις πιο λειτουργικός

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Περισσότερα από Υγεία - Ομορφιά