MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΚΘΕΣΗ X
Dali Cybernetics: Μία εμπειρία εμβύθισης στο σύμπαν του σπουδαίου ζωγράφου στον «Ελληνικό Κόσμο»
Από 18/10/2024 έως 30/11/2024
Grand Tour: 17 έργα φιλελλήνων από την Κυβερνητική Συλλογή Τέχνης του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
Από 05/07/2023 έως 01/06/2025
Ένα εύθραυστο θαύμα: Φωτογραφική έκθεση του Χάρη Κακαρούχα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»
Από 07/11/2024 έως 24/11/2024
Αρχαία Ελλάδα: Ένα εντυπωσιακό θεματικό πάρκο έρχεται στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδί
Από 05/10/2024 έως 15/12/2024
Γιάννης Γαΐτης – Γαβριέλλα Σίμωσι: Επιλεγμένα έργα των δύων σπουδαίων καλλιτεχνών στην Γκαλερί Σκουφά
Από 14/11/2024 έως 14/12/2024
Γυναίκες των Κυκλάδων μέσα στον χρόνο: Μια έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
Από 07/10/2024 έως 31/05/2025
Δίχως αυτολογοκρισία: Ο Πέτρος Καραβέβας ζωγραφίζει την ανθρώπινη φύση στην γκαλερί Contemporary Athens
Από 07/11/2024 έως 30/11/2024
Δημοκρατία: Η τέχνη συνομιλεί με την πολιτική ιστορία της Νότιας Ευρώπης σε μια έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη
Από 11/07/2024 έως 02/02/2025
Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950: Το αποτύπωμα μιας ταραγμένης δεκαετίας μέσα από μια ψηφιακή έκθεση
Από 15/11/2021 έως 31/12/2026
Η Gagosian παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Sarah Crowner στην Αθήνα
Από 14/11/2024 έως 18/01/2025
Η Τέχνη σε Χρυσό στο Μουσείο Μπενάκη
Από 13/11/2024 έως 27/04/2025
Κυκλαδίτισσες - Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων: Μοναδικά έργα "ταξιδεύουν" στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Από 12/12/2024 έως 04/05/2025
Κωνσταντίνος Κακανιάς: Συναντώντας την κυρία Τεπενδρή μέσα από μια "Θεϊκή Διαταραχή Προσωπικότητας"
Από 23/10/2024 έως 21/12/2024
Μηχανισμοί [δια]προσωπικών συνδέσεων: Έκθεση της Βάλλυς Νομίδου στην αίθουσα Τέχνης Έκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου
Από 31/10/2024 έως 30/11/2024
Νομίζω πως σ’ έφτιαξα στο μυαλό μου: Έκθεση της Νίνας Παπακωνσταντίνου στη Citronne Gallery
Από 31/10/2024 έως 07/12/2024
Το Βλέμμα: 140 αδημοσίευτα έργα του Γιάννη Μετζικώφ στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Από 18/11/2024 έως 11/01/2025
Φρόνηση & Πάθος: Έκθεση του Δημήτρη Παπαδόπουλου στο Κέντρο Τεχνών Μετς
Από 21/11/2024 έως 14/12/2024
Φυσάει ο Χρόνος στα Όνειρα: Ζωγραφική έκθεση της Κάτιας Βαρβάκη στην γκαλερί Αστρολάβος-Δεξαμενή
Από 01/11/2024 έως 30/11/2024
Χθόνιο Φως. Πώς η κεραμική τέχνη συνομιλεί με το σήμερα, στο Λόφος art project
Από 01/11/2024 έως 31/12/2024
εικαστικά

«Τέχνη – Απάντηση στη Σύγκρουση»: Διεθνής έκθεση στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων

Το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, Athens Culture Net, παρουσιάζει μια μεγάλη διεθνή έκθεση καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο στο Σεράφειο.

Μια συνεργασία του Nelson Mandela και της Esther Mahlangu
Μια συνεργασία του Nelson Mandela και της Esther Mahlangu
Monopoli Team

Το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, Athens Culture Net, στηρίζει την τέχνη και παρουσιάζει στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων μεγάλη διεθνή έκθεση με τίτλο «Τέχνη: Απάντηση στη Σύγκρουση». Η έκθεση διαρκεί από τις 17 μέχρι τις 31 Ιουλίου 2019 και περιλαμβάνει έργα 23 καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Νέλσον Μαντέλα.

Τα έργα του Νέλσον Μαντέλα

Έργο του Nelson Mandela και της Esther Mahlangu

Τον Ιούλιο 2001 ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης Νέλσον Μαντέλα ζωγράφισε πέντε δυνατές εικόνες χεριών, απεικονίζοντας, όπως είπε, πώς ο κόσμος «ένωσε τα χέρια του πάνω από κοινωνικούς διχασμούς και εθνικά όρια, μεταξύ ηπείρων και ωκεανών» για να λυθούν οι συγκρούσεις. Σχεδόν δυο δεκαετίες αργότερα, οι λιθογραφίες του ΜαντέλαStruggle series παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μια πρωτότυπη έκθεση που θα κάνει αίσθηση! Η έκθεση διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων με στόχο τη συνεργασία φορέων του πολιτισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την παραγωγή και προώθηση του πολιτισμού, τη διάχυση του πολιτισμού στην Αθήνα και την πρόσβαση όλων των κατοίκων. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Βάσια Δεληγιάννη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης

Την Τετάρτη 17 Ιουλίου στις 19:30 γίνονται τα εγκαίνια της έκθεσης στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων (Πειραιώς & Π. Ράλλη). Νωρίτερα την ίδια ημέρα, στις 18:00 στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) πραγματοποιείται συζήτηση και παρουσίαση του βιβλίου «Can Art Aid in Resolving Conflicts -ένας συλλογικός καλλιτεχνικός τόμος που αποτέλεσε την έμπνευση και αφετηρία για την έκθεση.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Μπρούλιας: «Προτεραιότητα του δήμου της Αθήνας είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στις τέχνες και τον πολιτισμό. Πιστεύουμε στην προώθησή τους ως μέσα έκφρασης και προϊόντα διαλόγου. Θέλουμε οι τέχνες και ο πολιτισμός ευρύτερα να αφορούν τον κάθε πολίτη και θέλουμε ο πολίτης να έχει άμεση πρόσβαση σε αυτά τα αγαθά, γιατί πιστεύουμε ότι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ουσιαστική συνοχή μιας κοινωνίας. Το θέμα της έκθεσης αυτής δεν θα μπορούσε να είναι πιο κρίσιμο και πιο επίκαιρο και είναι μεγάλη χαρά μας που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα εδώ, στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων».

Μερικοί από τους καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν

Έργο του Wu Yuren

Ανάμεσα στους 23 καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση, είναι η Esther Mahlangu, 84 χρονών σήμερα και σύμβολο της Νότιας Αφρικής, με λιθογραφίες της σε συνεργασία με τον Μαντέλα, ο ακτιβιστής και multimedia artist Wu Yuren από την Κίνα, η διακεκριμένη δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια Asra G. Nomani από τις ΗΠΑ, οι media artists Daniellandau και Ron Amir από το Ισραήλ, ο αρχιτέκτονας Θεόδωρος Σπυρόπουλος από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Valerio Rocco Orlando από την Ιταλία, κ.ά. Επίσης συμμετέχουν πολλοί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως η visual artist και κινηματογραφίστρια Εύα Στεφανή, μια από τις Ελληνικές συμμετοχές στη φετινή Μπιενάλε της Βενετίας, η audio visual artist Ελένη Φωτιάδου από τη Θεσσαλονίκη και οι κύπριες καλλιτέχνιδες Μελίνα Shukuroglou, Βίκυ Περικλέους και Έφη Σαββίδη.

Έργο του Ron Amir

Λίγα λόγια από τους διοργανωτές

Η συντονίστρια του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, Εριφύλη Μαρωνίτη, δήλωσε: «Αναδεικνύεται σε κοινή παραδοχή στην εποχή μας ότι ο πολιτισμός, η κουλτούρα και οι τέχνες διαδραματίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στη συνοχή μιας κοινωνίας, στην ανθεκτικότητα μιας πόλης. Ο πολιτισμός εξανθρωπίζει την κοινωνία. Οι τέχνες, με τον συγκρητισμό, τη διαρκή ποικιλία, τις διαφορές και τη συνεχή εξέλιξη, μας δείχνουν το δρόμο για την ανοχή στη διαφορετικότητα, για την αποδοχή του άλλου. Ποιος καλύτερος τρόπος για μια αποτελεσματική πρόληψη των συγκρούσεων που ματώνουν τον πλανήτη; Για το Δίκτυο Πολιτισμού και το δήμο της Αθήνας η φιλοξενία της έκθεσης και της συζήτησης αποτελούν τιμή, αλλά και μια μοναδική ευκαιρία για δημιουργικό διάλογο».

«Οι εκθέσεις είναι μέσο επικοινωνίας και κατανόησης μεταξύ των λαών, καθώς και επίλυσης συγκρούσεων», σχολίασε η Βάσια Δεληγιάννη, επιμελήτρια της έκθεσης και καλλιτέχνης με έδρα την ΟυάσιγκτονDC. «Η τέχνη πάντα υπήρξε η κοινή γλώσσα μεταξύ λαών και εθνών, ο ειρηνικός τρόπος έκφρασης ανησυχιών και προβλημάτων κι έτσι ναι, μπορεί να επιλύσει συγκρούσεις. Εύχομαι να αποτελέσει μια δίοδο για κατανόηση και ειρήνη, τόσο εξωτερικά, γύρω μας, όσο και εσωτερικά, μέσα μας».

«Είναι μεγάλη τιμή να συμμετέχω στη σημαντική αυτή έκθεση», είπε η δημοσιογράφος AsraG. Nomani. «Μας ενδυναμώνει όλους με το απλό μήνυμα ότι η τέχνη είναι το μέσον επίλυσης συγκρούσεων στις ζωές – και στις καρδιές- μας! Είναι επίσης σπουδαίο, το ότι η έκθεση πραγματοποιείται στην Αθήνα, τη γενέτειρα της δημοκρατίας, γιατί υπογραμμίζει ότι η τέχνη είναι μια δημοκρατία όπου όλοι εκφράζονται, στην παγκόσμια επιδίωξη για πνευματική ειρήνη».

Έργο Dania Latar

«Τέχνη: Απάντηση στη Σύγκρουση»

Η έκθεση έχει εμπνευστεί από το βιβλίο με τίτλο “Can Art Aid in Resolving Conflicts?” (Frame Publishers, 2018).Το βιβλίο είναι καρπός συνεργασίας μεταξύ του καθηγητή Noam Lemelshtrich Latar, πρύτανη, Sammy Ofer School of Communications, Πρόεδρο Daniel Pearl International Journalism Institute (DPIJI), IDCHerzliya- Ισραήλ, του καθηγητή Jerry Wind, The Lauder Professor Emeritus και Professor of Marketing, The Wharton School, The University of Pennsylvania, ΗΠΑ, και του Δρ.Ornat LevEr, ιστορικού τέχνης, IDCHerzliya. Οι δύο παραπάνω καθηγητές θα συμμετέχουν στην παρουσίαση του βιβλίου την Τετάρτη 17 Ιουνίου στις 18:00 και τη συζήτηση με επικεφαλής σημαντικών ελληνικών και διεθνών πολιτιστικών οργανισμών και μουσείων, και συγκεκριμένα τους: Δρ Γιώργη Μαγγίνη, Επιστημονικό Διευθυντή Μουσείου Μπενάκη, Θεόδωρο Σπυρόπουλο, αρχιτέκτονα, καλλιτέχνη, διευθυντή του ArchitecturalAssociationDesignresearchLab, καθηγητή αρχιτεκτονικής στο Staedelschule, Φοίβο Σακαλή, δημοσιογράφο, εκπρόσωπο της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών-ΕΑΤΑ, Ντένη Ζαχαρόπουλο, καλλιτεχνικό σύμβουλο της Πινακοθήκης, των Μουσείων και των Συλλογών του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων – ΟΠΑΝΔΑ, Πάνο Χαραλάμπους, Πρύτανη Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και Asra Nomani, δημοσιογράφο, τ. ρεπόρτερ στη WallStreetJournal, συγγραφέα, ακτιβίστρια, συνδιευθύντρια του Pearl Project.

Τη συζήτηση και παρουσίαση του βιβλίου θα συντονίσει η κα Σοφία Χηνιάδου Καμπάνη, υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση
  1. Ron Amir – φωτογράφος, γεννήθηκε στο Ισραήλ, ζει στο Τελ Αβίβ
  2. Marconi Calindas – ζωγράφος, γεννήθηκε στις Φιλιππίνες, ζει στο Σαν Φρανσίσκο
  3. Vasia Deliyianni– επιμελήτρια έκθεσης και εκπαιδεύτρια τέχνης, γεννήθηκεστην Αθήνα, ζει στην ΟυάσιγκτονD.C.
  4. Eleni Fotiadou – Επιστήμονας και καλλιτέχνης, ζει στη Θεσσαλονίκη
  5. Dor Guez – φωτογράφος, γεννήθηκε στην Μπάκα, Ιερουσαλήμ, ζει στη Τζάφα, Ισραήλ
  6. Maria Karametou–καθηγήτρια στο GeorgeMasonUniversity και mixedmediaartist, γεννήθηκε στην Ελλάδα, ζει στις ΗΠΑ, Ουάσιγκτον.
  7. Yuri Krasny–Καλλιτέχνης και εκπαιδευτικός, γεννήθηκε στην Ουκρανία, ζει στο Ισραήλ
  8. Dania Latar–ζωγράφος, γεννήθηκε στο Ισραήλ, ζει στο Τελ Αβίβ
  9. Daniel Landau–mediaartist, γεννήθηκε στο Ισραήλ, ζει στη Herzliya, Ισραήλ
  10. Esther Mahlangu— ζωγράφος, γεννήθηκε και ζει στη Νότια Αφρική, στις φυλές τωνNdebele
  11. Nelson Mandela–Τέως πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, γεννημένος στο χωριό Mvezo.
  12. Asra Q.  Nomani–Δημοσιογράφος, γεννημένη στην Ινδία, ζει στις ΗΠΑ
  13. Valerio Rocco Orlando–Καλλιτέχνης, γεννήθηκε στο Μιλάνο, εργάζεται στην Ιταλία
  14. Karen Patterson–Φωτογράφος, γεννήθηκε και εργάζεται στο Calgary, Καναδά
  15. Vicky Pericleous –visualartist και επίκουρος καθηγητής στο Frederick University, Λευκωσία, Κύπρος.
  16. Efi Savvides–Καλλιτέχνης και εκπαιδευτής, γεννήθηκε και ζει στην Κύπρο.
  17. Weili Shi–Καλλιτέχνης καιmultimediadesigner&developer,γεννήθηκε στην Κίνα και ζει στη Νέα Υόρκη.
  18. Melina Shukuroglou–Καλλιτέχνης, γεννήθηκε και ζει στην Κύπρο.
  19. Stephen Spyropoulos– Καλλιτέχνης και interactivedesigner, γεννήθηκε και ζει στις ΗΠΑ.
  20. Theodore Spyropoulos–Αρχιτέκτονας και εκπαιδευτής, γεννημένος στις ΗΠΑ, ζει στο Ηνωμένο βασίλειο
  21. Eva Stefani–Κινηματογραφίστρια, γεννημένη στις ΗΠΑ, ζει στην Αθήνα.
  22. Wu Yuren — multimediaartistκαι ακτιβίστρια, γεννήθηκε στοChangzhou, Κίνα, και ζει στη Νέα Υόρκη.
  23. Thoufeek Zakriya–Καλλιγράφος, γεννήθηκε στην Ινδία, ζει στο Ντουμπάι

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Καλλιτέχνης: Karen Patterson,Thoufeek Zakriya,Wu Yuren ,Eva Stefani,Theodore Spyropoulos,Stephen Spyropoulos,Melina Shukuroglou,Weili Shi,Efi Savvides,Vicky Pericleous,Valerio Rocco Orlando,Asra Q. Nomani,Nelson Mandela, Esther Mahlangu,Daniel Landau,Dania Latar,Yuri Krasny,Maria Karametou,Ron Amir, Marconi Calindas,Vasia Deliyianni, Eleni Fotiadou, Dor Guez ,
Χώρος: Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 160
Διάρκεια Έκθεσης: Από 17 έως 31 Ιουλίου 2019
Είσοδος: Είσοδος Ελέυθερη
Πληροφορίες Χώρου: Σεράφειο, Πειραιώς 160, τηλέφωνο: 21 0342 6842
Περισσότερα από ΕΚΘΕΣΕΙΣ