MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
08
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
Αθήνα
Αττική
Πειραιάς
Θεσσαλονίκη
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ X
Αισθηματική

Η κόκκινη Τζόαν

Η Τζούντι Ντεντς στο ρόλο τηςΤζόαν Στάνλεϊ, της πιο διάσημης Βρετανίδας κατασκόπου της KGB, δίνει ακόμη ένα ρεσιτάλ ερμηνείας.

stars-fullstars-fullstars-emptystars-emptystars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 110'
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Υπόθεση

H ιστορία της Βρετανίδας κατασκόπου που έδωσε το κλειδί της ατομικής βόμβας στους Σοβιετικούς. Την παρακολουθούμε σε προχωρημένη ηλικία να αναγκάζεται να αποκαλύψει στην αστυνομία την εξαιρετικά περιπετειώδη ζωή της και να απολογείται για τον έρωτά της με έναν Σοβιετικό κατάσκοπο.

Διαχρονικά παιχνίδια έρωτα και κατασκοπίας

Αφού υποδύθηκε με ξεχωριστή επιτυχία την Μ, το αφεντικό του Τζέιμς Μποντ σε τρεις ταινίες («Casino Royale», «Quantum of solace», «Skyfall») η σπουδαία Τζούντι Ντετς ήρθε η ώρα να αλλάξει στρατόπεδο. Χάρη στην υποκριτική της δεινότητα, η 85χρονη βρετανίδα στην «Κόκκινη Τζόαν» παίζει στα δάχτυλα της την αμφισημία ενός χαρακτήρα που κινείται διαρκώς στα όρια. Καθώς παρακολουθούμε την ηρωίδα σε δύο χρόνους (τη νεαρή Στάνλεϊ υποδύεται η Σόφι Κούκσον) αρχίζουμε να έχουμε κι εμείς τις αμφιβολίες όχι τόσο για τη δράση της – είναι σχεδόν βέβαιο ότι ευσταθούν οι κατηγορίες περί εθνικής προδοσίας που της καταλογίζουν- όσο για τα πραγματικά κίνητρα της.

Όταν σε προχωρημένη ηλικία συλλαμβάνεται και ανακρίνεται από τις αρχές  αρχίζει να ξετυλίγει το νήμα της ερωτικής ιστορίας που την καθόρισε, από την εποχή των φοιτητικών της χρόνων στο Κέμπριτζ του 1938. «Ξέρετε ήταν άλλες εποχές τότε», λέει στους δύο ανακριτές της κι όταν η γυναίκα απέναντι της την κόβει λέγοντας «ναι, ξέρουμε» εκείνη τις αποδεικνύει με επιχειρήματα ότι δεν ξέρουν τίποτα! Αν και η πλοκή υπόσχεται ένα πραγματικά ενδιαφέρον φιλμ, η σκηνοθεσία του Τρέβορ Ναν («Η Δωδέκατη νύχτα») μόλις και μετά βίας ξεφεύγει από τις αγκυλώσεις της ακαδημαϊκής αφήγησης. Χάρη όμως στις δύο γυναικείες ερμηνείες και τα τα συνεχή φλας μπακ στο χρόνο με την απεικόνιση ενός κόσμου σε αναβρασμό (η Ευρώπη του 1938) το δράμα εποχής συνδέεται ικανοποιητικά με το καταραμένο love story  που έχει πολιτικό αντίκτυπο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Red Joan
Σκηνοθεσία: Τρέβορ Ναν
Σενάριο: Λίντσεϊ Σαπέρο

Παίζουν: Τζούντι Ντεντς, Σόφι Κούκσον, Στίβεν Κάμπελ Μουρ

Διάρκεια: 110'
Χώρα: Αγγλία
Έτος: 2018

Rating: 2
Διανομή: Weird Wave
Περισσότερα από CINEMA