MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
21
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΑΞΙΔΙ

Escape Weekends: Σίφνος

Γραφική, αρτιστίκ και κοσμοπολίτικη η Σίφνος ξεχωρίζει ανάμεσα στα Κυκλαδονήσια για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των οικισμών της αλλά και την πλούσια γαστρονομική της παράδοση.

Φωτο: Γιάννης Κοντός
author-image Τάσος Τσομπανίδης

Ως η «ήρεμη δύναμη» των Κυκλάδων διατηρεί χαμηλό προφίλ χωρίς εκκεντρικότητες και υπερβολές, που γαληνεύει τον επισκέπτη, προσφέροντας ταυτοχρονα υψηλές υποδομές σε διαμονή, φαγητό και διασκέδαση.

Φωτο: Γιάννης Κοντός

Οικισμοί και αξιοθέτα

Καμάρες

Στη Σίφνο σας υποδέχονται οι Καμάρεςτο κοσμοπολίτικο λιμάνι του νησιού με την πεντακάθαρη παραλία αλλά και πολλά εστιατόρια και μπαρ σε όλο το μήκος του.

Απολλωνία

Η Χώρα, ή αλλιώς Απολλωνία, σφύζει από επιλογές για διασκέδαση, καθώς διαθέτει ήσυχα μπαράκια με θέα για ένα χαλαρό ποτό, μπαράκια για χορό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, παραδοσιακά μεζεδοπωλεία αλλά και πιο γκουρμέ εστιατόρια, για όλα τα γούστα. Αξίζει να επισκεφθείτε τις  εκκλησίες του «Χριστού Γεννήσεως», του «Σταυρού» και του «Ταξιάρχη» και να δείτε τις εξαιρετικές αγιογραφίες τους.

Αρτεμώνας

Μην παραλείψετε να περιηγηθείτε στα γραφικά σοκάκια του πιο ξακουστού από τα χωριά του νησιού, του Αρτεμώνα, με τα όμορφα αρχοντικά και νεοκλασικά, τις ασπρισμένες αυλές, τις μπουκαμβίλιες και το κυκλαδίτικο ασπρο – μπλε να κυριαρχεί. Στον Αρτεμώνα θα συναντήσετε πολλά παραδοσιακά ταβερνάκια όπου θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε τη σιφνέικη παράδοση με τα όλα της, ξεκινώντας πρώτα από τις ιδιαίτερες τοπικές γεύσεις και συνταγές. Ξεχωρίζουν η ρεβυθάδα στο πήλινο, το μαστέλο, η καπαροσάλατα και οι ρεβυθοκεφτέδες.

Στον Αρτεμώνα μπορείτε να επισκεφθείτε το Πολιτιστικό Κέντρο «Mαριάνθη Σίμου» με την αίθουσα ζωγραφικής και το Ωδείο όπου και διαδάσκονται μουσική τα παιδιά του νησιού. Αυτή την περίοδο με πρωτοβουλία του Δήμου Σίφνου, καθώς και εθελοντών, ετοιμάζεται ένα νέο πολιτιστικό κέντρο που θα στεγασθεί στο κτίριο Δραγώτση.

Στην κεντρική πεζοδρομημένη πιάτσα του οικισμού μην ξεχάσετε να ανάψετε ένα κερί στην επιβλητική εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και να χαλαρώσετε με καφέ και γλυκό στο «Κίτρινο Ποδήλατο» ή με απολαυστικό φαγητό στο «Κελάρι».

Κάστρο

Ένα απόγευμα προγραμματίστε μια βόλτα στον μεσαιωνικό οικισμό του Κάστρου, με τις ενετικές λότζιες, για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα και να θαυμάσετε την ομορφιά του νησιού από ψηλά. Επισκεφθείτε το μικρό μεν, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ στην συνέχεια περπατήστε μέχρι την εκκλησία των 7 Μαρτύρων που στην κυριολεξία ακουμπά πάνω στην θάλασσα. Ιδιαίτερης ομορφιάς είναι και το γειτονικό εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου.

Φωτο: Γιάννης Κοντός

Μονή Βρύσης

Ενα καλοσυντηρημένο μοναστήρι με την κεντρική του πόρτα, τις εικόνες και το τέμπλο να χρονολογούνται στον 17ο αιώνα, που αξίζει να επισκεφθείτε.

Χερρόνησος

Tο βορειότερο και γραφικό άκρο του νησιού όπου και σχηματίζεται ένας στενός κόλπος με αμμουδερή παραλία. Μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας, ενώ για φαγητό υπάρχει η παραδοσιακή ταβέρνα «Χερρόνησος» της οικογένειας Φύσσα που λειτουργεί απο το 1977.

Μυκηναική Ακρόπολητου Αγίου Ανδρέα

Ενας μοναδικός αρχαιολογικός χώρος που πήρε το όνομά του απο την κατά πολύ νεώτερη εκκλησία που κτίστηκε εκεί. Στο χώρο αυτό υπήρξε μία Ακρόπολη με δείγματα πολιτισμού απο τα πρώτα μυκηναικά χρόνια έως και την ελληνιστική περίοδο. Αξίζει να ανεβείτε στην Ακρόπολη και πεζοπορικά, εκτός από τον δρόμο απο τον οποίο μπορείτε να φτάσετε με το αυτοκίνητό σας.

Αποκοφτό-Χρυσοπηγή

Ξεκινώντας απο την Απολλωνία και σε 15 περίπου λεπτά, θα βρεθείτε στην παραλία του Αποκοφτού στην απόληξη της οποίας δεσπόζει το ιστορικό μοναστήρι της  Χρυσοπηγής με τη σημαντική εκκλησιαστική ιστορία, το εξαιρετικό τέμπλο και τις – σημαντικής αξίας –  αγιογραφίες. Ενα πολύ γραφικό πανηγύρι στήνεται εκεί τις παραμονές της γιορτής του Αγίου Πνεύματος.

Φάρος

Στον διπλανό κόλπο απο τον Αποκοφτό βρίσκεται ο κόλπος του Φάρου με τον ομώνυμο γραφικό οικισμό που πριν απο 120 χρόνια αποτελούσε και το λιμάνι του νησιού. Σήμερα στο λιμανάκι του αράζουν ψαροκάικα ενώ στο χώρο γύρω απο το λιμάνι υπάρχουν γραφικά εστιατόρια, όπως το «Λιμανάκι», με ποιοτικό φαγητό και προσεγμένες τιμές.

Πλατύς Γιαλός

Απο την Απολλωνία και σε 15 περίπου λεπτά, θα φτάσετε στον Πλατύ Γιαλό, τον πιο ανεπτυγμένο παραθαλάσσιο οικισμό του νησιού με τη μεγαλύτερη παραλία – όπως μαρτυρά και το όνομά του. Θα τον χαρακτηρίζαμε ως την αναγκαία κοσμική εκδοχή που χρειάζεται ένα νησί για να αποτελεί έναν ολοκληρωμένο προορισμό. Πάνω απο τον οικισμό δεσπόζει ένα σημαντικό βυζαντινό μνημείο «Η Παναγιά του Βουνού» από την οποία θα έχετε και εξαιρετική θέα προς τον κόλπο του Μακρύ Γιαλού, το Βαθύ και τον Φάρο.

Βαθύ

Πρόκειται για έναν γραφικό κόλπο που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού, κοντά στον Πλατύ Γιαλό.  Η θάλασσα είναι λίγο αβαθής αλλά η ομορφιά της και τα καθαρά νερά της θα σας αποζημιώσουν. Δίπλα στην παραλία βρίσκεται ένα σύγχρονο all day bar χωρίς όμως ηχορύπανση και πολύ κοντά, σε contrast, οι δίδυμες εκκλησίες του «Ταξιάρχη» και του «Ευαγγελισμού».

Μετά το Βαθύ επιβάλλεται να ακολουθήσετε την διαδρομή πρός τον κόλπο του Τσόπου όπου και θα συναντήσετε το παλιότερο αγγειοπλαστείο του νησιού. Με παράδοση απο το 1879 λειτουργεί και το τελαυταίο καμίνι του νησιού. Ο Αντώνης  Ατσόνιος και ο γιός του, τρίτης γενιάς πλέον, θα σας μυήσουν στην εν πολλοίς χειροποίητη τέχνη τους, ενώ αξίζει να προμηθευθείτε κάποια σκεύη είτε για μαγειρική είτε για διακόσμηση. Πριν τους επισκεφθείτε τηλεφωνήστε στο 2284071119.

Οι παραλίες της Σίφνου

Η ακτογραμμή μήκους 70 χιλιομέτρων δημιουργεί στο νησί της Σίφνου όμορφες παραλίες και ταυτόχρονα τόσο διαφορετικές. Οι περισσότερες παραλίες της Σίφνου βρίσκονται δίπλα σε γραφικούς οικισμούς και οι περισσότερες έχουν εύκολη πρόσβαση. Ξεχωρίζουν η παραλία Βρουλίδια με τα υπέροχα σμαραγδένια νερά και βότσαλο στην ακτή, η μικρή παραλία του Φάρου με τα αρμυρίκια και τα ρηχά νερά που είναι κατάλληλη για οικογένειες, η παραλία Γλυφό με τη λεπτή χρυσαφένια άμμο, οι πεντακάθαρες Καμάρες με τις ξαπλώστρες και τα beach bars κατά μήκος της ακτής, ο κοσμικός Πλατύς Γιαλός και τέλος το Βαθύ με την αμμουδερή ακτή και τα κρυστάλλινα νερά. Εξαιρετικής ομορφιάς είναι και η παραλία της Παναγιάς της Χρυσοπηγής.

Καμάρες – Αγία Μαρίνα

Εαν και δίπλα στο λιμάνι, η ενωμένη αυτή παραλία με ένα μέρος της κάτω απο την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, θα σας αποζημιώσει με τα δροσερά και γαλαζοπράσινα νερά της.

Βουρλίδια

Η παραλία είναι σχετικά δύσκολη στο να φθάσετε αφού προηγείται ένας δύσκολος, σε αρκετά σημεία του, χωματόδρομος τριών περίπου χιλιομέτρων. Φθάνοντας όμως, θα απολαύσετε μια σχετικά μικρή αλλά εξαιρετικά γραφική παραλία στην οποία κυριαρχεί το γκρι βότσαλο, ενώ υπάρχει και μία αποβάθρα για να την απολαύσετε με πιο εύκολη πρόσβαση. Εκεί θα συναντήσετε δύο καταστήματα για καφέ και φαγητό.

Φωτο: Γιάννης Κοντός

Φάρος

Σε αυτόν τον οικισμό, εκτός απο την ομώνυμη κεντρική παραλία του φυσικού λιμανιού, θα συναντήσετε και τις αμουδερές παραλίες Γλύφα και Φασολού.

Σεράλια

Μικρή παραλία αλλα με γαλαζοπράσινα νερά και εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς. Βρίσκεται κάτω απο τον οικισμό του Κάστρου.

Αποκοφτό – Χρυσσοπηγή

Εκτός απο την κύρια παραλία μπορείτε να κάνετε μπάνιο κάτω απο το μοναστήρι της Χρυσοπηγής. Εκεί υπάρχει μια αποβάθρα για να απολαύσετε πιο εύκολα τα καθάρια και γαλαζοπράσινα νερά.

Βαθύ

Παρά το όνομά της η παραλία είναι αρκετά αβαθής, ωστόσο με κρυστάλλινα και γαλανά νερά. Εάν θέλετε κάτι πιο ανοργάνωτο σε τρία χιλιόμετρα πρίν το Βαθύ στρίβετε σε έναν ελαφρύ χωματόδρομο απο τον οποίο σε μόλις δέκα περίπου λεπτά φθάνετε στην ανοργάνωτη αλλά ιδιαίτερα όμορφη παραλία με το όνομα «Τσόπος». Εκεί παλαιότερα προσέγγιζαν τα μεγάλα εμπορικά καίκια για να φορτώσουν τα πήλινα σιφναίικα προιόντα και να τα ταξιδέψουν στα σημαντικότερα εμπορικά λιμάνια της Ευρώπης και της Αφρκής.

Πεζοπορίες στη Σίφνο

Το νησί προσφέρεται για πεζοπορίες σε κρυφά μονοπάτια που οδηγούν σε απομακρυσμένες παραλίες, αλλά και μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε, όπως είναι και το Μεσαιωνικό Κάστρο στον ομώνυμο οικισμό, το Μυκηναικό Κάστρο του Αγίου Ανδρέα και τα μοναδικά μοναστήρια του Αγίου Συμεών και του Προφήτη Ηλία, με τα δύο τελευταία να σας αποζημιώνουν με τη μοναδική θέα τους!

Κάστρο – Παναγία Πουλάτη

Μετά από μια περιπου μισάωρη πεζοπορία, σε ένα καθαρό μονοπάτι, θα αντικρύσετε το μοναστήρι της Παναγίας Πουλάτης το οποίο βρίσκεται σε πολή καλή κατάσταση χάριν στους δωρητές του. Επίσης κατηφορώντας για 15 περίπου λεπτά θα συνατήσετε την ομώνυμη παραλία με ιδιαίτερους βραχώδεις σχηματισμούς.

Μοναστήρι Φιρόγια – Μυκηναϊκή ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα

Αφού επισκεφθείτε το μοναστήρι θα ξεκινήσετε την πεζοπορία μέσα απο ένα ανηφορικό μονοπάτι και μετά απο 50 περίπου λεπτά θα συναντήσετε ένα ιδιαίτερα φροντισμένο αρχαιολογικό χώρο η ίδρυση του οποίου τοποθετείται στην πρώιμη μυκηναική εποχή, ενώ διατηρήθηκε ζωντανός εώς και την ελληνιστική περίοδο. Αξίζει να επισκεφθείτε το μικρό αλλά ιδιαίτερα φροντισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς και τον ναό του Αγίου Ανδρέα. Εκτός από τα εκθέματα θα σας αποζημιώσει και η μοναδική θέα σε όλο το νησί.

Φάρος – Χρυσοπηγή

Ξεκινώντας απο την παραλία του Φάρου ξεκινάει ένα γραφικό μονοπάτι απο το οποίο και αφού περάσετε την παραλία της Γλύφας, σε είκοσι πέντε περίπου λεπτά θα φθάσετε στο μοναστήρι της Χρυσοπηγής και την παραλία του Αποκοφτού. Στη διαδρομή αυτή θα συναντήσετε τις γραφικές εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη και του Αγίου Χαραλάμπους.

Φαγητό στη Σίφνο

«Το Λιμανάκι»

Η οικογενειακή ταβέρνα «Το Λιμανάκι» βρίσκεται στον Φάρο με πολλά τραπέζια να βρίσκονται στην κυριολεξία δίπλα στην θάλασσα. Ο πατέρας Γιώργιος Κακάκης είναι αφοσιωμένος καθημερινά στο να φέρνει το φρέσκο ψάρι, ενώ η γυνάικα του Φλώρα έχει το γενικό πρόσταγμα στην κουζίνα. Όσον αφορά στα δύο παιδιά τους αυτά είναι αφιερωμένα στο σερβίρισμα και την ποιοτική εξυπηρέτηση.

Εκτός απο τα παραδοσιακά πιάτα του νησιού επιβάλλεται να δοκιμάσετε την αστακομαρονάδα, την γαριδομακαρονάδα και ιδιαίτερα το κριθαρότο με σουπιές. Οι τιμές είναι πολύ λογικές σε σχέση με την ποιότητα και το service. (Τηλ 2284071425).

«Το Στέκι»

Απο τις πιο παραδοσιακές ταβέρνες του νησιού, «Το Στέκι» βρίσκεται στον μεγάλο λιθόστρωτο δρόμο του Πλατύ Γιαλού. Ο ιδιοκτήτης Αντώνης Βενάκης με τον γυιό του βασίζονται  κυρίως στην Σιφναίικη αλλά και ευρύτερα στην ελληνική κουζίνα. Δοκιμάσαμε αλλά και επιλέξαμε για εσάς την  καπαροσαλάτα,την σιφναίικη ρεβυθάδα και το μαστέλο. (Τηλ. 2284071215).

«Ωκύαλλος»

Μια πιο gourmet εκδοχή της ντόπιας αλλά και εν γένει μεσογειακής κουζίνας προσφέρει ο ιδιοκτήτης Νίκος Παπακωνσταντίνου και οι συνεργάτες του.Το δείπνο θα σας είναι πιο ακριβό αλλά αξίζει για την ποιότητα και την ποικιλία των πιάτων που θα βρείτε στοι μενού. (Τηλ. 2284032-060).

«Λεωνίδας»

Με εξαιρετική σιφναίικη κουζίνα, το εστιατόριο «Λεωνίδας» βρίσκεται στον ατμοσφαιρικό οικισμό του Κάστρου, με γευστική παράδοση απο το 1980 (Τηλ. 2284031153).

Πρόσθετες επιλογές  εστίασης

«Ωκεανίδα» στο Βαθύ (Τηλ. 2284071140)
«Καφενείο Δρακάκη» στην Απολλωνία (Τηλ. 2284031233)
«Το Περιβόλι» στον Αρτεμώνα (Τηλ. 2284031096)
«Το Λιοτρίβι» στον Αρτεμώνα(Τηλ. 2284031246)
«To μεράκι του Μανώλη» στο Βαθύ (Τηλ. 2284071111)
«Βρουλίδια» στην ομώνυμη παραλία (Τηλ. 2284112048)
«Χερόνησσος» στην ομώνυμη παραλία (Τηλ. 2284033119)
«Καπετάν Σηφάκης» στην παραλία Σεράλια (Τηλ. 228403107)

Για γλυκό

«Κίτρινο Ποδήλατο» στον Αρτεμώνα (Τηλ. 2284031244)
«Θεοδώρου» στον Αρτεμώνα (Τηλ. 2284031370)
«Γεροντόπουλος» στην Απολλωνία (Τηλ. 2284031431)

Φωτο: Γιάννης Κοντός

Φεστιβάλ Σιφναίικης Γαστρονομίας

Εαν βρεθείτε στο νησί τον Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα απο τις 5/9 έως τις 8/9 θα έχετε την ευκαιρία να συμμετέχετε στο 5ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές». Το όνομα του τελευταίου είναι εμβληματικό αφού για δεκετίες ήταν συνδεδεμένο με τις συνταγές της Σιφναίικης αλλά και της ευρύτερης ελληνικής κουζίνας, με τις περισσότερες νοικοκυρές να χρησιμοποιούν ως πολύτιμο οδηγό τους τα βιβλία του. Επαγγελματίες, καλλιτέχνες αλλά και μικρά παιδιά θα εκθέσουν τις δικές τους γαστρονομικές επιλογές, γεμάτες φαντασία και δημιουργικότητα.

Διαμονή στη Σίφνο

Σε μια ήσυχη γωνιά κοντά στις Καμάρες, το λιμάνι της Σίφνου θα συναντήσετε τα «Σιφναϊκά Κονάκια». Κονάκια – σύμφωνα με την παράδοση του νησιού – είναι μικροί, λιτοί αλλά αρχοντικοί και καλόγουστοι χώροι, κατάλληλοι για ξεκούραση και χαλάρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣιφναϊκά Κονάκια: Όταν η σιφνέϊκη παράδοση συναντά την αυθεντική φιλοξενία12.09.2018

Έτσι λοιπόν τα Κονάκια είναι αντιπροσωπευτικά δείγματα υπνοδωματίων παλιών Σιφναϊκών σπιτιών. Χτισμένα με μεράκι, σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, θα σας μαγέψουν με την αυθεντικότητα τους μεταφέροντάς σας ταυτόχρονα λίγο από το χρώμα και το άρωμα της παλιάς αρχοντικής Σίφνου.

Πώς θα φτάσετε στη Σίφνο

Κατά την καλοκαιρινή περίοδο η Σίφνος συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά και με τα νησιά της γραμμής Μήλου, καθημερινά με ταχύπλοα και με συμβατικά οχηματαγωγά πλοία. Η διάρκεια του ταξιδιού με τα συμβατικά οχηματαγωγά πλοία είναι περίπου πέντε ώρες και με τα ταχύπλοα από 2,5-3,5 ώρες περίπου. Συνδέεται επίσης ακτοπλοϊκά με πολλά νησιά των Κυκλάδων (Πάρος, Σύρος, Σαντορίνη, Άνδρος, Φολέγανδρος κ.α), καθώς και με την Κρήτη μέσου Μήλου. Γενικά είναι ένας βολικός προορισμός για σύντομες αποδράσεις και όχι μόνο.

Περισσότερα από Προορισμοί