Το Φεστιβάλ Αθηνών (και επισήμως) στα χέρια της Κατερίνας Ευαγγελάτου
Συγκίνηση και φιλόδοξα σχέδια κατά την τελετή παράδοσης του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο στην Κατερίνα Ευαγγελάτου – παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.
Όλοι μίλησαν για το αυτονόητο. Για την διαδικασία ομαλής διαδοχής. Για τη συνέχεια που έχει ανάγκη ο πολιτισμός. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επιμένει να θέτει τον κανόνα της σκυτάλης. Αυτή τη φορά, ανάμεσα στον απερχόμενο καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο και την άρτι διορισθείσα Κατερίνα Ευαγγελάτου: Την προηγούμενη και την επόμενη μέρα του μεγαλύτερου πολιτιστικού οργανισμού της χώρας.
Εν αναμονή του σχεδιασμούΓια την ώρα, επικρατεί η, μεταξύ τους, συνύπαρξη. Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος και οι συνεργάτες του ενημερώνουν την Κατερίνα Ευαγγελάτου για την τρέχουσα κατάσταση του οργανισμού με τη δεύτερη να δηλώνει πως, κατά προσέγγιση, σ’ ένα μήνα θα είναι σε θέση να διατυπώσει το δικό της όραμα για τον ιστορικό θεσμό και να συστήσει τους συνοδοιπόρους της. «Δεν είναι αυτονόητη η συνεργασία και θέλω να ευχαριστήσω το Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο για όλη την συμπαράσταση και τη διαρκή επαφή που έχουμε προκειμένου η μετάβαση να είναι ομαλή και λειτουργική» τόνισε. Ευχαριστώντας συνάμα και την ηγεσία του ΥΠΠΟ «για την τιμή και την εμπιστοσύνη» που έδειξε στο πρόσωπο της.
Συγκρατημένη αλλά και ενθουσιασμένη, η Κατερίνα Ευαγγελάτου δηλώνει διατεθειμένη να εργαστεί με «δημιουργική ορμή», αντιμετωπίζοντας το Φεστιβάλ σαν ένα μεγάλο καλλιτεχνικό έργο. Και παρότι νωρίς, συνοψίζει τον πυρήνα της σκέψης της για τη διοργάνωση: «Για εμάς το Φεστιβάλ είναι ένας τρόπος ν’ ανακαλύψουμε τον κόσμο. Ένας ανοιχτός διάλογος της σύγχρονης εγχώριας καλλιτεχνικής δημιουργίας και της παγκόσμιας. Είναι μια συμπυκνωμένη περιπέτεια. Και σίγουρα μια γέφυρα του παρελθόντος με το μέλλον στην τέχνη στην αισθητική, στην καλλιέργεια. Όμως, είναι και κάτι ακόμα που θα ήθελα να σηματοδοτήσει το Φεστιβάλ: Μια εκρηκτική εξαίρεση στους χειμερινούς ρυθμούς και τρόπους της καλλιτεχνικής μας ζωής» τόνισε, δίνοντας μια πρώτη εικόνα για την πρόθεση της να εξέχει από την τυπική συνέχεια της σεζόν.
Νωρίτερα, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος με λόγια συγκινητικά και «με όρους υγιείς και συναδελφικούς» καλωσόριζε την διάδοχο του, μ’ έναν τρόπο που ο ίδιος δεν βίωσε «αφού δεν παρέλαβα τίποτα, σήκωσα τη σκυτάλη από το έδαφος». «Θα έλεγα ότι οι υπουργοί Πολιτισμού, κατά κανόνα, δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει για τη δουλειά μας η έγκαιρη τοποθέτηση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή, ώστε αυτός να συνυπάρξει κάποιο διάστημα με τον προηγούμενο και να ενημερωθεί, για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος σε βάρος του καλλιτεχνικού έργου. Αλλά κι εμείς, οι καλλιτεχνικοί διευθυντές, δεν διανοούμαστε να συμπαρασταθούμε και να βοηθήσουμε το διάδοχο στο έργο του. Εύχομαι ν’ αλλάξει αυτή η αντίληψη και η σημερινή μας παρουσία εδώ, δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση, προς όφελος και της πολιτικής και του πολιτισμού μας» ανέφερε, δηλώνοντας πως θα βρίσκεται στο πλευρό της Κατερίνας Ευαγγελάτου όσο τον χρειαστεί. Για να την αναγγείλει με θέρμη «παραδίδοντας στα δυναμικά της χέρια» αυτή τη σκυτάλη. «Έχει μεγαλώσει μέσα στο θέατρο, έχει λαμπρές σπουδές, είναι ταλαντούχα, έχει όλες τις προδιαγραφές για να δοκιμαστεί σ’ αυτό το μεγάλο και ιστορικό Φεστιβάλ» είπε.
Στο κέντρο του πολιτιστικού τουρισμούΗ υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επαίνεσε τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο για τον «καλό εαυτό» που επέδειξε διοικώντας τον οργανισμό, διαπιστώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια το Φεστιβάλ «άνοιξε, συγκέρασε την εγχώρια δημιουργία με σημαντικές παρουσίες από το εξωτερικό». Κάτι που, όπως όλα δείχνουν, απασχολεί το υπουργείο Πολιτισμού που φιλοδοξεί να τονώσει την εξωστρέφεια του Φεστιβάλ καθώς «πολλές πόλεις ζουν από τα φεστιβάλ τους».
Γι’ αυτό άλλωστε και ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης επισήμανε πως θα επισπεύσει τη διαδικασία του εσωτερικού κανονισμού του Φεστιβάλ – που βρίσκεται εδώ και χρόνια σε εκκρεμότητα . Στόχος τους να να ενισχυθεί ο ρόλος του στον πολιτιστικό τουρισμό. «Μπορούμε να δούμε το Φεστιβάλ και ως μια αφορμή ανακάλυψης και επίσκεψης. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μας ενδιαφέρει το ελληνικό κοινό αλλά ότι θέλουμε περισσότερο κόσμο, χρήμα – γιατί όχι – και αναγνώριση του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου μπορεί να γίνει ισάξιο των μεγάλων ευρωπαϊκών φεστιβάλ».
Σ’ αυτό το περιβάλλον, η Κατερίνα Ευαγγελάτου θα θητεύσει έως το 2022 οπότε, όπως σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού, θα έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες νομικές προϋποθέσεις για την προκήρυξη διαγωνισμού – χωρίς φυσικά να αποκλείεται μέσω αυτού η ανανέωση του ίδιου προσώπου που τελεί επικεφαλής.