MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
NEA

Τρεις ζωγράφοι κι ένας συγγραφέας για τον Αβιγκντόρ Αρίκα

Τελευταία εβδομάδα της έκθεσης «Avigdor Arikha: Μια ανάσα», που φιλοξενείται μέχρι την Κυριακή στο Μουσείο Μπενάκη και, σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιείται την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, στις 19.30, αφιερωματική εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του.

Αυτοπροσωπογραφία, 1991, μελάνι σε χαρτί, 39 Χ 34 εκ. (φωτ. Mathew Hollow)
Monopoli Team

Στην εκδήλωση θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τον Avigdor Arikha, από την εκπομπή του BBC «Omnibus», σε σκηνοθεσία Patricia Wheatley, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση για το έργο του καλλιτέχνη με τους ζωγράφους Αλέκο Λεβίδη, Χρήστο Μποκόρο, Γιώργο Ρόρρη, και τον συγγραφέα Σταύρο Ζουμπουλάκη. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο επιμελητής της έκθεσης Μάνος Δημητρακόπουλος.

Σπαράγγια, 1974, λάδι σε καμβά, 19 Χ 33 εκ. (φωτ. Peter Mallet)

Ο Αβιγκντόρ Αρίκα (1929-2010) γεννήθηκε στη Ρουμανία από γερμανόφωνους Ρουμάνους Εβραίους γονείς. Ταξίδευε συχνά στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και την Ιερουσαλήμ, αλλά έζησε κυρίως στο Παρίσι, όπου και πέθανε. Ταλαντούχο παιδί, άρχισε από πολύ νωρίς να σχεδιάζει. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εκτοπίστηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ουκρανία, όπου αποτύπωσε σε σχέδια την καθημερινή φρίκη του στρατοπέδου. Αυτά τα σχέδια του έσωσαν τη ζωή. Στη δεκαετία του ’50 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και ξεκίνησε επιτυχημένη σταδιοδρομία ως αφηρημένος ζωγράφος.

Το 1965, μια έκθεση του Καραβάτζιο τον ώθησε να μεταστραφεί στο σχέδιο εκ του φυσικού. Σταμάτησε να χρησιμοποιεί το χρώμα μέχρι το 1973, οπότε και άρχισε να ζωγραφίζει εκ του φυσικού. Δούλευε με θρησκευτική, σχεδόν πολεμική, ένταση μέχρι τον θάνατό του. Πολυμαθής, παθιασμένος λόγιος, με βαθιά γνώση της ιστορίας της τέχνης και της τεχνικής της, με ουσιαστικό ενδιαφέρον για την παγκόσμια ιστορία και την επιστήμη, έγραψε πολλά δοκίμια και επιμελήθηκε σημαντικές εκθέσεις μεγάλων δασκάλων του παρελθόντος που θαύμαζε, του Πουσέν, του Βελάσκεθ, του Ενγκρ. Συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους ζωγράφους της γενιάς του, μαζί με τον Λούσιαν Φρόυντ και τον Ρ. Μπ. Κιτάζ.

Η Ann με ροζ τουρμπάνι, 1979, λάδι σε καμβά, 55 Χ 46 εκ. (φωτ. Peter Mallet)

Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο. Έχουν διοργανωθεί αναδρομικές εκθέσεις του στο Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ (1998), στην Εθνική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης της Σκοτίας και στο Μέγαρο Καλών Τεχνών της Λιλ (1999), στο Βρετανικό Μουσείο (2006), στο Μουσείο Τίσεν-Μπορνεμίτσα στη Μαδρίτη (2008).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138
Τρίτη 3/9/2019, 19.30
Είσοδος ελεύθερη

 

Περισσότερα από Εικαστικά