«Oresteia Reversed»: Έκθεση κόμικς στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί την έκθεση κόμικς εμπνευσμένων από την «Ορέστεια», με τίτλο «Oresteia Reversed», από τις 10 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μεγάλες Αφηγήσεις: Η Επιστροφή» και ελεύθερη είσοδο.
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης εγκαινιάζει, την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019 στις 20:00, την έκθεση κόμικς, με τίτλο «Oresteia Reversed», η οποία θα διαρκέσει έως την Κυριακή 22 Σπετεμβρίου 2019. Στην έκθεση συμμετέχουν 22 σύγχρονοι καλλιτέχνες, οι οποίοι δημιουργούν πρωτότυπες ιστορίες από την τριλογία του Αισχύλου «Ορέστεια», με έμφαση στις «Ευμενίδες».
«Μεγάλες Αφηγήσεις: Η Επιστροφή»Η έκθεση, αποτελεί μέρος των δράσεων του ερευνητικού και καλλιτεχνικού προγράμματος «Μεγάλες Αφηγήσεις: Η Επιστροφή», το οποίο διερευνά τη συνάντηση της Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας με τις Πολιτικές Επιστήμες. Επιπλέον, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο πλαίσιο της Πράξης «Καθιέρωση και Προβολή Διεθνών Θεσμών Σύγχρονου Πολιτισμού Στην Αττική», υλοποιεί το πρόγραμμα «Αρχαίο Δράμα: Διεπιστημονικές και Δια-καλλιτεχνικές προσεγγίσεις», στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η συγκεκριμένη έκθεση.
Καλλιτέχνες από τον χώρο των κόμικς, καλλιτέχνες με αφετηρία τις εικαστικές τέχνες, επανεξετάζουν έννοιες όπως Δίκαιο, Δικαιοσύνη, Πόλις, Πολίτης, Αυτοδικία, Νέμεσις, Ύβρις, Δημοκρατία, Ισονομία και Ισοτιμία, Προσωπική και Συλλογική Ευθύνη.
Στην έκεθση «Oresteia Reversed» θα λάβουν μέρος οι καλλιτέχνες: Ρενέ Αγγελίδου (Fokshee), Δήμητρα Αδαμοπούλου, Δημήτρης Αναστασίου, Θωμάς Βαλιανάτος, BLEΣΣΕD, Γιάννης Γαλαίος, Γεωργία Ζάχαρη, Αυγή Κανάκη, ΒάλιαΚαπάδαη, Θανάσης Καραμπάλιος, Θωμάς Κεφαλάς, Kristanz, Δέσποινα Μανώλαρου, Γιώργος Μικάλεφ, Mekl, Μάριος Μπόρας, No Budget Epics, Αλκυόνη Παπακωνσταντοπούλου (Poisoner), Μιχάλης Σιγάλας, Στέλλα Στεργίου, Νίκος Τσουκνίδας – Μαρία Καραζάνου, Ρομπέρτα Γιαϊτζόγλου – Watkinson.
Λίγα λόγια από την ιστορικό τέχνης Νικόλ Λεβέντη«Οι συμμετέχοντες δημιουργοί πειραματίζονται με χρώματα, έντονες φωτοσκιάσεις, ρεαλιστικό και υπερρεαλιστικό σχέδιο, αποδομούν την τραγωδία και εντοπίζουν σε αυτή διαχρονικά ζητήματα, τα οποία μεταφέρουν στο σήμερα και στο φανταστικό μέλλον μέσα από τις δικές τους ιστορίες. Οι νέες ιστορίες συχνά καθρεφτίζουν το σύγχρονο Ορέστη και υπενθυμίζουν ότι οι προβληματισμοί αυτοί είναι αέναοι μέσα στην κοινωνία και σε πολλές περιπτώσεις τη δομούν.»
*Επιμέλεια: Καλλιόπη Λιαδή, Εικαστικός, Καλλιτεχνική Σύμβουλος του Προγράμματος.