Κοσμοναύτης της ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας, ο κατεξοχήν νεωτερικός ηγέτης, ο “άλλος” πολιτικός, ο πιο ανιδιοτελής και ακέραιος άνθρωπος, σκληρός διαπραγματευτής, θρήσκος συντηρητικός της Πεφωτισμένης Δεσποτείας, αλλά και βαθιά δημοκράτης.
Ποιος ήταν στ΄ αλήθεια ο Ιωάννης Καποδίστριας; Είναι ο μεγάλος γνωστός άγνωστος της ελληνικής ιστορίας. Ένας άνθρωπος χαλαρής ετοιμότητας, που έζησε σαν μοναχικός λύκος και στο απόγειο της ζωής του είχε μοναδικό του σκοπό τη σύσταση και ανοικοδόμηση του ελληνικού κράτους.
Αυτό τουλάχιστον εμείς συμπεράναμε από την εξαιρετικά διαφωτιστική παρουσίαση του πρώτου docudrama (δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ) της COSMOTE TV «Ιωάννης Καποδίστριας: Η ζωή και το έργο του», που κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 28/9 στις 21.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Εκεί, μας μίλησαν οι συντελεστές της σειράς, ο σκηνοθέτης της Γιώργος Γκικαπέππας, ο Ανδρέας Κούκος, Νομικός-Διδάκτωρ Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ και Επιστημονικός Σύμβουλος της σειράς καθώς και οι ιστορικοί Μαρία Ευθυμίου και Θάνος Βερέμης που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ ως «μάρτυρες» των γεγονότων μέσω των ιστορικών πηγών. Παρών ήταν και ο πρωταγωνιστής της σειράς, alter ego του Καποδίστρια, Σπύρος Σταμούλης.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως όλοι οι συντελεστές έδειχναν ιδιαίτερα γοητευμένοι από την προσωπικότητα του μεγάλου αυτού Έλληνα πολιτικού, γεγονός που συμπαρέσυρε και εμάς τους δημοσιογράφους σε απανωτές ερωτήσεις και τελικά η παρουσίαση αυτή ξεπέρασε τις δύο ώρες.
«Οι ανδριάντες των μεγάλων ανδρών χτίζονται με τις πέτρες που τους πετούσαν», αυτή η φράση του Ζαν Κοκτώ ακούστηκε στο βίντεο της παρουσίασης και αυτή αντικατοπτρίζει ίσως το πόσο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα ήταν μέσα στην πάροδο του χρόνου ο Καποδίστριας, το πώς έχει εγγραφεί το όνομά του στα σχολικά εγχειρίδια και το πόσο πολύ λοιδορήθηκε από τους συμπατριώτες του.
«Ο Καποδίστριας ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος πολιτικός που πάλεψε ώστε να αποκτήσουν Σύνταγμα τα μικρότερα, αδύναμα κράτη. Αυτός διέσωσε τη Γαλλία από τους Ναπολεόντιους πολέμους, αυτός ίδρυσε επί της ουσίας τον Φιλελληνισμό, αυτός αφιέρωσε τη ζωή του στα φιλελεύθερα πολιτικά ιδεώδη. Παρ’ όλα αυτά στην Ελλάδα θεωρήθηκε απολυταρχικός» σημείωσε ο σκηνοθέτης Γιώργος Γκικαπέππας.
«Οι Ελληνες επέλεξαν ως πρώτο κυβερνήτη του κράτους τον πιο άξιο» σημείωσε η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου, ενώ ο Θάνος Βερεμής πρόσθεσε πως «με τον Καποδίστρια η Επανάσταση απέκτησε έναν μεγάλο ηγέτη που ποτέ δεν είχε μέχρι τότε η Ελλάδα. Και σκοτώθηκε γιατί πήγε να τα βάλει με το παλιό σύστημα και τα τοπικά συμφέροντα. Η χώρα τότε δεν ήταν απλώς διχασμένη τότε, ήταν κατακερματισμένη».
«Ήταν αυτός που πρέσβευε, 215 χρόνια πριν, πως πρέπει πρώτα να μορφώσουμε τους Ελληνες και μετά να στήσουμε το ελληνικό κράτος, ήταν αυτός που πρώτος ζήτησε να υπάρξει μία ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη και αυτός που επέλεξε να συγκρουστεί μετωπικά με το κεφάλαιο», σημείωσε ο Ανδρέας Κούκος που μελετά επιστημονικά την προσωπικότητα του Καποδίστρια τα τελευταία 20 χρόνια.
«Ο τρόπος που μιλούσε ήταν οριακά συναισθηματικός», ακούσαμε από τον σκηνοθέτη. «Δεν είχε όραμα εξαρχής να γίνει πολιτικός. Γιατρός εγινε. Πολιτικός ήταν ο πατέρας του, ο οποίος και του παραχώρησε τη θέση του στη Ρωσική κυβέρνηση. Μιλούσε σαν μητρικές γλώσσες τα γαλλικά και τα ιταλικά, ενώ αργότερα έμαθε ρωσικά, ελληνικά και αγγλικά. Η εκπαίδευσή που έλαβε ήταν ιδιωτική. Έπαιζε πιάνο από μικρός, ενώ η μητέρα του τον πήγαινε στα μοναστήρια και έγινε βαθιά θρήσκος. Αργότερα έγινε φίλος με τον Πούσκιν και αφιέρωνε πολλές ώρες στη λογοτεχνία παρά το επιβαρυμένο του πρόγραμμα».
Αυτός ήταν μάλλον και ο λόγος που ο Καποδίστριας ήταν ένα περίεργο κράμα ανθρώπου με τόσες αντιθέσεις.
Στόχος της σειράς είναι να «μιλήσει» με αντικειμενικότητα για την προσωπικότητα αυτή, έτσι ώστε να αποτελέσει και μία πηγή μελέτης για τους φοιτητές και όχι να την αγιοποιήσει ή να δώσει τη δική της ερμηνεία για την προσωπικότητα του Καποδίστρια. Μέσα από δραματοποιημένες σκηνές, αφηγήσεις ιστορικών, σπάνια ντοκουμέντα, αλλά και αυτοβιογραφικά κείμενα του ίδιου του Καποδίστρια, η σειρά 6 επεισοδίων ξετυλίγει την πορεία του μεγάλου πολιτικού, από τα νεανικά του χρόνια και την έναρξη της ενασχόλησής του με την πολιτική στα Επτάνησα, τη διεθνή του σταδιοδρομία ως διπλωμάτη και κατόπιν ως Υπουργού των Εξωτερικών της Ρωσίας μέχρι τη θέση του ως πρώτου Κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας και το τραγικό του τέλος (1831) που επηρέασε σημαντικά τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.
Τα γυρίσματα διήρκησαν 15 μήνες και έγιναν ως επί το πλείστον σε εσωτερικούς χώρους (στο Μουσείο Καποδίστρια στην Κέρκυρα, εκεί που ήταν και η εξοχική του κατοικία, στο Μουσείο της πόλεως Αθηνών, την παλιά δηλαδή οικία του Όθωνα και της Αμαλίας, στο ξενοδοχείο Μπάγκειον και σε πολλούς άλλους χώρους) εστιάζοντας κυρίως στην εικαστικότητα των προσώπων.
Η πρώτη γεύση που εμείς πήραμε από τη σειρά, ήταν υπέρ το δέον ικανοποιητική με τις εντυπώσεις να κλέβει η εσωτερική ένταση που απέπνεαν τα κοντινά πλάνα στα πρόσωπα των ηθοποιών, αλλά και ο ιδιαίτερος φωτισμός τους.
Τηλεοπτική πρεμιέρα στο COSMOTE HISTORY HDΤα επεισόδια της σειράς θα προβάλλονται, σε Α’ τηλεοπτική προβολή, κάθε Σάββατο βράδυ στις 21.00 και σε δεύτερη προβολή κάθε Τετάρτη στις 18.00, ενώ μετά την προβολή τους θα είναι διαθέσιμα για δωρεάν on demand θέαση στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.
Το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς του COSMOTE HISTORY HD, με τίτλο «Τα πρώτα χρόνια (1776-1808)», παρουσιάζει τα νεανικά χρόνια του Ι. Καποδίστρια, τις σπουδές ιατρικής στην Ιταλία αλλά και την επιστροφή του στον τόπο του, την Κέρκυρα, όπου ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την πολιτική στο νεοσύστατο κράτος της Επτανήσου Πολιτείας (1800). Την περίοδο εκείνη ανέλαβε τον χειρισμό κρίσιμων και δύσκολων διπλωματικών αποστολών, ενώ οι πολιτικές του ικανότητες προσέλκυσαν την προσοχή τόσο των Γάλλων, όσο και των Ρώσων κηδεμόνων των Επτανήσων. Ταυτόχρονα με την προβολή του στο COSMOTE HISTORY HD, το πρώτο επεισόδιο της σειράς θα είναι διαθέσιμο για θέαση και στο επίσημο YouTube κανάλι της COSMOTE TV.
Οι συντελεστές της σειράςΤον Ιωάννη Καποδίστρια υποδύεται ο απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου, ηθοποιός Σπύρος Σταμούλης. Τη σειρά σκηνοθετεί ο Γιώργος Γκικαπέππας, ενώ την επιστημονική επιμέλεια υπογράφει ο Ανδρέας Κούκος.
Τη σειρά πλαισιώνουν οι ιστορικοί και καθηγητές: Θάνος Βερέμης, Γιώργος Κοντογιώργης, Χρήστος Λούκος, Αναστασία Παπαδία-Λάλα, Μαρία Ευθυμίου, Ανδρέας Κούκος, Γιώργος Λεοντσίνης, Χριστίνα Κουλούρη, Ρεγγίνα Κατσιμάρδου, Σοφία Μωραϊτη, οι διεθνολόγοι Ιωάννης Παπαφλωράτος και Στέλιος Αλειφαντής, ο πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρείας Κέρκυρας Γιάννης Πιέρης, o πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα Olaf Kjelsen, ο δ/ντης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν και δύο απόγονοι της οικογένειας Καποδίστρια, η επιμελήτρια του Μουσείου Καποδίστρια Ντάρια Κοσκόρου και η ηθοποιός Ναταλία Καποδίστρια.
Ηθοποιοί: Σταμούλης (Ιωάννης Καποδίστριας), Γωγώ Ξηρού (Ρωξάνδρα Στούρτζα), Νικόλας Παπαδομιχελάκης (Τσάρος Αλέξανδρος Α’), Σωτήρης Ταχτσόγλου (Αντώνιος-Μαρία Καποδίστριας, πατέρας του), Μαργαρίτα Καστρινού (Διαμαντίνα Γονέμη, μητέρα του), Θώμη Καρύδη (Διαμαντίνα Γονέμη, νεαρή ηλιίκα), Γιάννης Μιχαλόπουλος (Κλέμενς φον Μέτερνιχ), Βασίλης Κουλακιώτης (Ιωάννης-Γαβριήλ Εϋνάρδος), Μάνος Βαβαδάκης (Νικόλαος Γαλάτης), Steve Lever (Στράτφορντ Κάνινγκ), Ελεάννα Στραβοδήμου (Τσαρίνα Αλεξάνδρα Φεοδορόβνα), Τίτος Γεωργακόπουλος (Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος), Άγγελος Κουτρελάκος (Ιωάννης Καποδίστριας, παιδί), Νάσος Λάππας (Πατήρ Συμεών), Μύρωνας Παβένης (Άνθιμος Γαζής), Φαίη Ευσταθοπούλου (Φινλανδή Μάντισσα)
Η νέα σειρά «Ιωάννης Καποδίστριας: Η ζωή και το έργο του» ανήκει στο ποιοτικό μπουκέτο με πρωτότυπες εκπομπές και ντοκιμαντέρ του COSMOTE HISTORY HD, του μοναδικού ελληνικού καναλιού ντοκιμαντέρ με επίκεντρο την Ελλάδα. Από το 2016, στο κανάλι έχουν προβληθεί περισσότερα από 80 πρωτότυπα ντοκιμαντέρ ή σειρές ντοκιμαντέρ, σε παραγωγή ή συμπαραγωγή COSMOTE TV, και πάνω από 1.000 τίτλοι ντοκιμαντέρ με την υπογραφή καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων δημιουργών.