Εθνικό Θέατρο: Ο πλήρης προγραμματισμός της σεζόν 2019-2020
Οι νέες παραγωγές, τα πρόσωπα – έκπληξη, οι επιτυχημένες επαναλήψεις και οι αλλαγές στη λειτουργία των σκηνών του Εθνικού θεάτρου, όπως προκύπτουν από την ανακοίνωση του χειμερινού ρεπερτορίου.
Στέλλα Χαραμή
|
26.09.2019
A
A
Μόλις 26 ημέρες μετά την επίσημη ανάληψη καθηκόντων από τον Δημήτρη Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, το Εθνικό θέατρο είναι σε θέση να κοινοποιήσει τον προγραμματισμό της χειμερινής περιόδου. Λαμβάνοντας υπόψη τις επιλογές που έγιναν από τον προκάτοχο του, Στάθη Λιβαθινό, ο νέος διευθυντής συντάσσει ένα ρεπερτόριο που υιοθετεί μεγάλο μέρος από αυτές, παρότι σε πρώτη ανάγνωση υπάρχει μια διακριτή αλλαγή: Η Πειραματική Σκηνή που ιδρύθηκε από την προηγούμενη διοίκηση το 2015 φέρει μόνον το παραδοσιακό όνομα «Κατίνας Παξινού» – δημιουργώντας ερωτηματικά για το ακριβές περιεχόμενο λειτουργίας της. Πάντως, στο Μικρό Εθνικό, την παιδική σκηνή που ιδρύθηκε μόλις πέρυσι, η Σοφία Βγενοπούλου παραμένει ως καλλιτεχνική υπεύθυνη.
Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού, Δημήτρης Λιγνάδης.
Συνέχεια και συνέπεια
Παρόλα αυτά, και σε αναμονή της επίσημης πρώτης συνάντησης με τον Δημήτρη Λιγνάδη τις επόμενες εβδομάδες – όπου θα υπάρξουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και πολύ περισσότερο η ανάπτυξη του συνολικού του οράματος για την επόμενη μέρα του Εθνικού – ο ίδιος τονίζει πως πρέπει να υπάρχει συνέχεια στη χάραξη πολιτικής.
«Αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου στις 31 Αυγούστου του 2019 και έχοντας ως γνώμονα και κριτήριο την πεποίθησή μου πως πρέπει να υπάρχει συνέπεια και εξελικτική συνέχεια στη χάραξη της πολιτικής αυτού του τόσο σημαντικού πολιτιστικού οργανισμού της χώρας μας, υλοποιώ – σχεδόν στο σύνολό του – το ρεπερτόριο που εύλογα είχε σχεδιάσει η προηγούμενη καλλιτεχνική διεύθυνση για τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2019-2020. Άμεσος στόχος της νέας διεύθυνσης είναι, αξιοποιώντας τη δυναμική και τις κατακτήσεις του φορέα, να περάσουμε γρήγορα σε έναν γόνιμο μετασχηματισμό σε επίπεδο δομής, ρεπερτορίου και φυσιογνωμίας του Εθνικού Θεάτρου», αναφέρει στο σύντομο σημείωμα του με το οποίο προλογίζει το ρεπερτόριο.
Μια από τις καλύτερες στιγμές της περσινής σεζόν του Εθνικού, το «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου, επαναλαμβάνεται.
Ξεκίνημα με επαναλήψεις
Ο όγκος του δεν μεταβάλλεται σε σχέση τον περσινό, οι παραστάσεις ανέρχονται στις 19 (συμπεριλαμβανομένων και των παιδικών παραγωγών), εκ των οποίων οι πέντε είναι επαναλήψεις.
Ετσι, η χρονιά στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού ξεκινάει με την βαθιά συγκινητική ανάγνωση του Δημήτρη Μαυρίκιου στο «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του Πιραντέλο με τους Γιάννη Βογιατζή, Ράνια Οικονομίδου, Λυδία Φωτοπούλου κ.α.
Στη Νέα Σκηνή θα ανέβει ξανά ο θρίαμβος του Άρη Μπινιάρη πάνω στο «Ξύπνα Βασίλη» του Δημήτρη Ψαθά με ανανεωμένη διανομή – Γιώργος Γάλλος, Γιώργος Παπαγεωργίου,Λυδία Τζανουδάκη, Έλενα Τοπαλίδου, Μαντώ Γιαννίκου, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Φοίβος Μαρκιανός, Ηλίας Μουλάς, Στέφανος Πίττας.
Στο Rex, θα ξαναδούμε τον «Ανθρωπο που γελά» του Βίκτωρος Ουγκώ σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή με τον Αιμιλιανό Σταματάκη να επιβάλλεται στον επώνυμο ρόλο. Επίσης, η αριστουργηματική εποχική παραγωγή της «Χριστουγεννιάτικης ιστορίας» του Ντίκενς σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μόσχου θα διαρκέσει όλη την εορταστική περίοδο.
Ωστόσο το, κυρίως σώμα του ρεπερτορίου, καταλαμβάνουν οι νέες παραγωγές σε μια ζύμωση κλασικών κειμένων, νέας ελληνικής δραματουργίας και undergound σκηνής. Συγκεκριμένα, στην Κεντρική Σκηνή θα βρεθεί ο ίδιος ο Δημήτρης Λιγνάδης, σκηνοθετώντας και ερμηνεύοντας τον «Μάκβεθ» (πρεμιέρα 7/2) του Σαίξπηρ – μια παραγωγή που αρχικά προγραμματιζόταν να ανέβει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Μαζί του οι Ράνια Οικονομίδου, Μαρία Κίτσου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος.
Επίσης, ο Θωμάς Μοσχόπουλος, θ’ ανεβάσει την φάρσα του Φεντώ «Η κυρία του Μαξίμ» (πρεμιέρα 21/3) με ένα πολυπρόσωπο θίασο όπου ξεχωρίζουν οι Θανάσης Αλευράς, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Έμιλυ Κολιανδρή, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Θέμης Πάνου, Κώστας Φιλίππογλου.
Ελληνικά έργα στη Νέα Σκηνή
Στη Νέα Σκηνή, στέγη θα βρει το καινούργιο έργο του Γιάννη Καλαβριανού (πρεμιέρα 16/1) με τους Χριστίνα Μαξούρη, Γιώργο Γλάστρα, Αργύρη Ξάφη, Αλεξία Μπεζίκη να συναποτελούν την διανομή της.
Ακόμα, ο διακεκριμένος κινηματογραφικός σκηνοθέτης, Αλέξανδρος Αβρανάς θα κάνει την δεύτερη θεατρική του απόπειρα με το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «Σ’ εσάς που με ακούτε» (πρεμιέρα 30/4) και πρωταγωνιστές τους Αγλαϊα Παππά, Ιερώνυμο Καλετσάνο, Πηνελόπη Τσιλίκα, Ελένη Ρουσσινού κ.α.
Ο Αλέξανδρος Αβρανάς επανακάμπτει θεατρικά στη Νέα Σκηνή του Εθνικού.
Μιούζικαλ στο Rex
Στο Rex της Πενεπιστημίου, ο Γιάννης Σκουρλέτης κάνει την έκπληξη ν’ απομακρυνθεί από το ποιητικό εικαστικό θέατρο σκηνοθετώντας την κωμωδία του Γκολντόνι «Το καινούργιο σπίτι» (πρεμιέρα 22/11) καθοδηγώντας, μεταξύ άλλων, τους Χάρη Ανδριανό, Θανάση Δήμου, Εύη Σαουλίδου, Ντένη Μακρή, Ιωάννα Κολιοπούλου, Μαρία Πανουργιά.
Θα τον διαδεχθεί το δίδυμο Ρέππα – Παπαθανασίου που, μετά από χρόνια, επιστρέφουν στο Εθνικό με το νέο τους μιούζικαλ «Φεγγάρι από χαρτί» (πρεμιέρα 20/2) σε σύνθεση Νίκου Κηπουργού και στίχους Αφροδίτης Μάνου.
H Αργυρώ Χιώτη σκηνοθετεί το νέο έργο του Ευθύμη Φιλίππου.
Πειραματικό θέατρο χωρίς Πειραματική σκηνή
Η σκηνή «Κατίνα Παξινού» όπως μετονομάζεται το «-1» του Rex, περιλαμβάνει πέντε παραγωγές:
Το νέο έργο του Ευθύμη Φιλίππου «Νερό της Κολωνίας» (πρεμιέρα 29/11) όπως το παραλαμβάνει η αγαπημένη του θεατρική σκηνοθέτις Αργυρώ Χιώτη
Τη νέα σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου στο έργο της Σιμπίλε Μπεργκ «Και τώρα ο κόσμος» (πρεμιέρα 24/1) – μετά την έξοχη δουλειά της στα «Ερωτευμένα άλογα» του Φεστιβάλ Αθηνών.
Τη μαύρη κωμωδία των αδελφών Πρεσνιακώφ «Παίζοντας το θύμα» (πρεμιέρα 13/3) σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή.
Την ομάδα των C for Circus που δοκιμάζονται στο σύγχρονο ρεπερτόριο της Κάρολ Τσέρτσιλ και στο «Love and information» (πρεμιέρα 29/4).
Τον προγραμματισμό της σκηνής θ’ ανοίξει το «Να τελειώνουμε με τον Έντυ Μπέλγκελ» (πρεμιέρα 6/11), παράσταση που αναδείχθηκε στο Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών.
Πρώτη φορά στο Εθνικό για τους C for Circus.
Παραστάσεις για παιδιά
Το Μικρό Εθνικό μπαίνει στη δεύτερη χρονιά λειτουργίας του, αρχικά, με τις «Χίλιες και μια ιστορίες» (πρεμιέρα 13/10) του Μάικ Κένι σε σκηνοθεσία των Βάσιας Αταριάν και Μυρτώς Μακρίδη, εν συνεχεία με το έργο τωνΆγγελου Αγγέλου και Έμης Σίνη «Δίπλα, δίπλα κι άνω κάτω» (πρεμιέρα 1/12) ενώ στην ενότητα για εφήβους εντάσσεται το σίκουελ της επιτυχίας του Γιάννη Λιγνάδη «Μαθήματα πολέμου ΙΙΙ».
Με κοινωνικό πρόσωπο
Στις παράλληλες δράσεις του Εθνικού διατηρούνται όλες οι βασικές ενότητες:
Το θέατρο Xpress όπου ως σκηνή λειτουργεί ένα λεωφορείο του ΟΑΣΑ σε σκηνοθεσία Τάσου Πυργιέρη
Το «Επισκεπτήριο» των Ηλία Κουνέλλα και Ιφιγένειας Γρίβα που με συνταρακτικό κουράγιο παίζουν θέατρο σε νοσοκομεία και ιδρύματα,
Η αφήγηση παραμυθιών στο δημόσιο χώρο από τους Δημήτρη Προύσαλη και Φίλιππο Πλακιά
καθώς και το Θεατρικό Εργαστήρι σε σοφρωνιστικά ιδρύματα από τον Στάθη Γράψα.