Εκπαίδευση και Πολιτισμός: Νέα τμήματα online πολιτιστικών σεμιναρίων στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
Η Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, στο πλαίσιο της δράσης «Εκπαίδευση και Πολιτισμός», παρέχει, στη διάρκεια του φθινοπωρινού εξαμήνου, δύο νέα τμήματα online σεμιναρίων στα ελληνικά, με θέμα ζητήματα πολιτισμού, μουσειολογίας και social media.
Τα online σεμινάρια, τα οποία προσφέρει η Ελληνοαμερικάνικη Ένωση στο πλαίσιο της δράσης «Εκπαίδευση και Πολιτισμός», θα έχουν ως αντικείμενο «Πολιτιστική Διαχείριση / Μουσειολογία» και «Social Media και Πολιτιστική Διαχείριση» και θα ξεκινήσουν 16 Οκτωβρίου 2019 και 29 Οκτωβρίου 2019 αντίστοιχα.
«Εκπαίδευση και Πολιτισμός» στην Ελληνοαμερικάνικη ΈνωσηΤα συγκεκριμένα σεμινάρια θα παρέχουν τη δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους από όλη την Ελλάδα να εξοικειωθούν μέσω του υπολογιστή τους σε ζητήματα πολιτισμού, social media και μουσειολογίας.
«Πολιτιστική Διαχείριση / Μουσειολογία» με την Αλεξάνδρα Νικηφορίδου- Ποιος ο ρόλος της πολιτιστικής κληρονομιάς στις σύγχρονες κοινωνίες;
- Με ποιους τρόπους η πολιτιστική διαχείριση απαντά στα αιτήματα της εποχής για ανάπτυξη, δημιουργία, ουσιαστική επικοινωνία, κοινωνική αλληλεγγύη και ένταξη;
- Πώς, ως επαγγελματίες των μουσείων, μπορούμε να σταθούμε με κριτική σκέψη απέναντι στο έργο των πολιτιστικών οργανισμών και να προσπαθήσουμε να «κάνουμε τη διαφορά»;
Μέσα από έξι θεματικές ενότητες που αφορούν στην έννοια της πολιτιστικής κληρονομιάς και στο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισής της, στη διαχείριση μουσείων και δράσεων, στην ανάπτυξη στρατηγικών επικοινωνίας και στην προσέγγιση διαφορετικών ομάδων κοινού, το σεμινάριο που συντονίζει η Αλεξάνδρα Νικηφορίδου, εισάγει τους συμμετέχοντες σε καινοτόμες ιδέες αλλά και στην καθημερινή εργασία των επαγγελματιών του χώρου, παρουσιάζει μελέτες περίπτωσης και βέλτιστες πρακτικές από τη διεθνή κοινότητα των μουσείων και ενθαρρύνει τον διάλογο.
*Έναρξη σεμιναρίου: 16 Οκτωβρίου 2019. Διάρκεια: 2 μήνες.
- Πώς επηρεάζεται ο χώρος του Πολιτισμού και των Τεχνών από την διάδοση των Social Media;
- Πώς μπορούν οι επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της νέας εποχής;
- Ποια εργαλεία και ποιες δεξιότητες είναι απαραίτητες για την καλύτερη προβολή ενός πολιτιστικού οργανισμού/φορέα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης;
Η επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην αγορά, στις επιχειρήσεις, σε ολοένα και περισσότερους τομείς και στην κοινωνία γενικότερα είναι ορατή καθημερινά. Επίδραση που είναι εμφανής τα τελευταία χρόνια και στον χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών. Το σεμινάριο που συντονίζει η Λήδα Τσενέ, αποτελεί εισαγωγή στον ρόλο των Social Media στο πεδίο της Πολιτιστικής Διαχείρισης.
*Έναρξη σεμιναρίου: 29 Οκτωβρίου 2019. Διάρκεια: 1,5 μήνας.
Βιογραφικά συντονιστριών σεμιναρίων Αλεξάνδρα ΝικηφορίδουΗ Αλεξάνδρα Νικηφορίδου εργάζεται ως μουσειολόγος, σύμβουλος μουσείων και άλλων παρεμφερών πολιτιστικών οργανισμών. Έχει συνεργαστεί με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κ.ά. και αναλαμβάνει κατά κύριο λόγο την εκπόνηση μουσειολογικών μελετών και την επιμέλεια εκθέσεων. Έχει διδάξει κι άλλα σεμινάρια πολιτιστικής διαχείρισης/μουσειολογίας και είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της επιστημονικής περιοδικής έκδοσης Τετράδια Μουσειολογίας.
Λήδα ΤσενέH Λήδα Τσενέ είναι διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου σε θέματα κοινωνικών μέσων και κοινωνικής ευθύνης. Διδάσκει επικοινωνία στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πολιτιστική Επικοινωνία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί στον τομέα της επικοινωνίας, της δημοσιογραφίας, της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, της πολιτιστικής διαχείρισης και έχει διοργανώσει φεστιβάλ, εκθέσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια. Από το 2005 είναι Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της Comicdom Press. Με την Ελληνοαμερικανική Ένωση συνεργάζεται στην διοργάνωση του Comicdom Con Athens που κάθε χρόνο συγκεντρώνει πάνω από 15.000 άτομα, ενώ συντονίζει επίσης από το 2016 το online σεμινάριο «Πολιτιστική επιχειρηματικότητα: Σχεδιασμός και ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων στο πεδίο των πολιτιστικών βιομηχανιών».
Γενικές ΠληροφορίεςΜε την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των θεματικών ενοτήτων, οι συμμετέχοντες των σεμιναρίων θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης από την Ελληνοαμερικανική Ένωση.
Τα online σεμινάρια δεν απαιτούν υποχρεωτική παρακολούθηση παραδόσεων και προσφέρουν τη δυνατότητα προγραμματισμού του προσωπικού χρόνου απασχόλησης των συμμετεχόντων.
Για την παρακολούθηση των σεμιναρίων δεν απαιτείται εξειδικευμένη γνώση υπολογιστών παρά μόνο βασικές γνώσεις πλοήγησης στο διαδίκτυο (internet) και χρήσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).
Απαιτείται καλή γνώση Αγγλικών για την ανάγνωση μέρους της βιβλιογραφίας.
«Εκπαίδευση και Πολιτισμός» στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
- «Πολιτιστική Διαχείριση / Μουσειολογία» με την Αλεξάνδρα Νικηφορίδου
Διάρκεια: 16/10/2019 έως 16/12/2019
Τιμή: 350€ - «Social Media και Πολιτιστική Διαχείριση» με την Λήδα Τσενέ
Διάρκεια: 29/10/2019 έως 10/12/2019
Τιμή: 120€