MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
27
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΑΤΡΟ

Οι αναμενόμενες παραστάσεις για τη θεατρική σεζόν 2019-2020

Από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι το Μάιο του 2020, ξεχωρίζουμε τις νέες εκείνες παραγωγές που θα βρεθούν στην κορυφή της θεατρικής μας ατζέντας.

"Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ" στο θέατρο Αθηνών | Φωτογραφία εξωφύλλου: Ελίνα Γιουνανλή
author-image Στέλλα Χαραμή

Ρεαλισμός, ποιητικός ρεαλισμός, ακραίος ρεαλισμός. ‘Επος ελληνικό και έπος διεθνές. Τραγωδία σαιξπηρική, τραγωδία αρχαία ελληνική. Μεταφορές κλασικών μυθιστορημάτων μα και νεόκοπα έργα. Αναβιώσεις έργων και σπάνια ανεβάσματα. Η νέα θεατρική σεζόν βρίσκεται προ των πυλών. Κι εμείς, εδώ, φτιάχνουμε το καθιερωμένο, επιλεκτικό οδηγό με τις αναμενόμενες νέες παραγωγές της αθηναϊκής σκηνής που θα μας φτάσουν από τον προσεχή Οκτώβριο μέχρι την Άνοιξη του 2020.

“Ο Πατέρας” στο θέατρο Αποθήκη

Η πρώτη σκηνοθεσία του Βασίλη Μπισμπίκη έξω από την έδρα του αναφέρεται στον «Πατέρα» του Στρίντμπεγκ. Και λέμε αναφέρεται, γιατί το πρωτότυπο κείμενο λειτουργεί – στα σκηνοθετικά χέρια του Μπισμπίκη – σαν αφορμή προκειμένου να κοιτάξει τις ενδοοικογενειακές σχέσεις. Η παράσταση τοποθετεί τη δράση στην Αθήνα του σήμερα, όπου δυο σύζυγοι συγκρούονται χωρίς έλεος με μάρτυρα το παιδί τους. Η ελληνική οικογένεια στην πιο ακραία της εκδοχή, διαποτισμένη με ένταση, μαύρο χιούμορ και πρωταγωνιστές τους Μαρίνα Ασλάνογλου, Τάσο Ιορδανίδη κ.α.
Πρεμιέρα 2 Οκτωβρίου

“Αποκάλυψη” στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Οι σκηνοθεσίες του Θάνου Παπακωνσταντίνου αντιμετωπίζονται τα τελευταία χρόνια ως σκηνικά γεγονότα χάρη στο θεαματικό εικαστικό του θέατρο και τις τελετουργικές σκηνοθεσίες του. Πόσω μάλλον, όταν αυτό το κάνει επί της σκηνής της Στέγης, με υλικό εμπνευσμένο από το μείζον σύγγραμμα του Χριστιανισμού, την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Το εγχείρημα ανεβάζει τις προσδοκίες, αφού ο Παπακωνσταντίνου συνεργάζεται ξανά με το Μάρκελλο Χρυσικόπουλο (μετά την μπαρόκ όπερα του «Ορφέα» του Μοντεβέρντι, δύο χρόνια πριν) που συνθέτει πρωτότυπη μουσική. Ερμηνεύουν οι Αλεξία Καλτσίκη, Θανάσης Δόβρης, Μαριάννα Δημητρίου, Ελένη Μολέσκη, Μιλτιάδης Φιορέντζης, Σωτήρης Τσακομίδης, Κλεοπάτρα Μάρκου.
Πρεμιέρα 3 Οκτωβρίου

“Ο πατέρας” στο θέατρο Αποθήκη.

“Ο ρινόκερος” στο θέατρο Κιβωτός

Δύο χρόνια μετά «Το παιχνίδι της σφαγής» στο Εθνικό Θέατρο, ο Γιάννης Κακλέας γυρίζει στον Ιονέσκο, μ’ ένα από τα, πλέον, γνωστά έργα του. Ο «Ρινόκερος» είναι η αφορμή για να επανασυνδεθεί σκηνικά με τον τακτικό συνεργάτη του, ‘Αρη Σερβετάλη που καλείται να εκθέσει τις κοινωνικές αρρώστιες, οι οποίες μεταμορφώνουν τον άνθρωπο σε ζώο. Μαζί του η ΄Ελλη Τρίγγου και οι Στέλιος Ιακωβίδης, Πάνος Παπαδόπουλος, Αγγελική Τρομπούκη κ.α.
Πρεμιέρα 5 Οκτωβρίου

“Αρχιμάστορας Σόλνες” στο θέατρο Ιλίσια

Με το κορυφαίο και αυτοβιογραφικό έργο του ΄Ιψεν αναμετράται φέτος ο Γρηγόρης Βαλτινός. Υπό την καθοδήγηση της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου ενδύεται τον καταξιωμένο αρχιτέκτονα Χάλβαρτ Σόλνες που ενώ μοιάζει να βρίσκεται στην επαγγελματική κορυφή, λίγο απέχει από την οριστική πτώση. Κι αυτό γιατί αρνείται να συνυπάρξει με τη νέα γενιά. Στην σκηνή μαζί του οι Κατερίνα Λέχου, Αντίνοος Αλμπάνης, Ιόβη Φραγκάτου κ.α.
Πρεμιέρα 5 Οκτωβρίου

“Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ” στο θέατρο Αθηνών

Ο,τι πιο κλασικό έχει σκηνοθετήσει στην “έδρα” του, το θέατρο Αθηνών, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης είναι το ψυχαναλυτικό δράμα του Εντουαρντ Αλμπι. Παραμένοντας κοντά σε θεματικές που τον έχουν απασχολήσει και στο πρόσφατο παρελθόν – για τις ανθρώπινες σχέσεις – όσο και υφολογικά – ακροβατώντας μεταξύ της τραγωδίας και της ιλαρότητας – ο Μαρκουλάκης ανεβαίνει στη σκηνή για τον εμβληματικό ρόλο του Τζορτζ, με τη Μαρία Πρωτόπαππα να παίζει τη Μάρθα. Μαζί τους, οι Προμηθέας Αλειφερόπουλος και Ντάνη Γιαννακοπούλου.
Πρεμιέρα 12 Οκτωβρίου

“Ο Ρινόκερος” στο Θέατρο Κιβωτός.

“10 μικροί νέγροι” στο Νέο Ακάδημο

Επενδύοντας στη γοητεία των μυθιστορημάτων της Αγκάθα Κρίστι η κινηματογραφική σκηνοθέτις Ρέινα Εσκενάζυ θεατροποιεί το κλασικό αστυνομικό μυθιστόρημα που περιστρέφεται γύρω από μια σειρά ανεξήγητων θανάτων. Στον πολυπρόσωπο θίασο ηγούνται οι Άρης Λεμπεσόπουλος, Γωγώ Μπρέμπου, Γιώργος Αγγέλου, Φίλιππος Σοφιανός.
Πρεμιέρα 14 Οκτωβρίου

“Η μέθοδος Γκρόνχολμ” στο θέατρο Άνεσις

Αν και ο γενικός κανόνας θέλει τις αναβιώσεις παραστάσεων να έχουν ένα ρίσκο, η επανάκαμψη της «Μεθόδου Γκόνχολμ» γίνεται σχεδόν κάτω από ιδανικές συνθήκες. Ο Γιάννης Μόσχος ακολουθεί τα ίχνη του Διαγόρα Χρονόπουλου που, πριν από 12 χρόνια, θα υπέγραφε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των zeros. Φυσικά, έχει μαζί του την πλειοψηφία του, τότε, θιάσου: τον Χρήστο Σαπουντζή, την Βίκυ Παπαδοπούλου, τον Πέτρο Λαγούτη, στην ομάδα του οποίου προστίθεται ο πολυτάλαντος Ορφέας Αυγουστίδης.
Πρεμιέρα 16 Οκτωβρίου

“Ο Γλάρος” στο θέατρο Τέχνης

Με το προηγούμενο του εκρηκτικού «Festen» να τον συνοδεύει ακόμα, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος επιστρέφει στην Αθήνα, δουλεύοντας για τρίτη φορά πάνω στον Τσέχωφ. Σίγουρα, ανάμεσα στις ελάχιστες περιπτώσεις θεατρικών καλλιτεχνών που έρχονται με τέτοια φόρα από τη Θεσσαλονίκη, κάτι που εγγυάται και την ίδια πορεία στο «Γλάρο» του. Παίζουν οι Γιώτα Φέστα,  Έφη Γούση κ.α.
Πρεμιέρα 16 Οκτωβρίου

“Μέθοδος Γκρόνχολμ” στο Θέατρο ‘Ανεσις.

“Reigen – Δέκα διάλογοι για το σεξ” στο Θησείον

Η Θεοδώρα Τζήμου και ο Γιώργος Χρανιώτης υποδύονται είκοσι ρόλους, δέκα ζευγάρια που ερωτοτροπούν και κάνουν σεξ. Βασισμένοι στο έργο του ‘Αρτουρ Σνίτσλερ «Το γαϊτανάκι του έρωτα» (που ανέβηκε πέρυσι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου) και υπό την καθοδήγηση της Αλίκης Δανέζη – Κνούτσεν, οι δύο ερμηνευτές οργανώνουν ένα αδιάκοπο παιχνίδι μεταμορφώσεων και ερωτικών συνερεύσεων αναδεικνύοντας στερεότυπα για τις ανθρώπινες σχέσεις και τα σεξουαλικά πρότυπα.
Πρεμιέρα 16 Οκτωβρίου

“Ο θάνατος του εμποράκου” στο θέατρο Εμπορικόν

Μετά την σύντομη συνεργασία τους στο «Τέλος» του Μπέκετ, ο Δημήτρης Καταλειφός και ο σκηνοθέτης Γιώργος Σκεύας ανανεώνουν την συνεργασία τους με Αρθουρ Μίλλερ. Εβδομήντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου στη Νέα Υόρκη, το 1949, ο Καταλειφός αναμετράται με τον εμβληματικό ρόλο του Γουίλι Λόμαν, εκφραστή της πτώσης του αμερικανικού ονείρου. Είναι η δεύτερη φορά, μέσα στην τελευταία τριετία, που ο Δημήτρης Καταλειφός καταπιάνεται με τον Μίλλερ – προηγήθηκε το «Ήταν όλοι τους παιδιά μου». Εδώ συμπρωταγωνιστεί με τους Μαρία Καλλιμάνη, Γιώργο Νούση, Γιώργο Ζιόβα, Χρήστο Ευθυμίου, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου κ.α.
Πρεμιέρα 18 Οκτωβρίου

“Ο θάνατος του εμποράκου” στο θέατρο Εμπορικόν.

“Ρίτερ, Ντένε, Φος” στο θέατρο Τέχνης

Μετά την συνύπαρξη τους στον εκπληκτικό «Θεό της Σφαγής», που είχε σκηνοθετήσει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, η Στεφανία Γουλιώτη και η Λουκία Μιχαλοπούλου ξαναβρίσκονται επί σκηνής. Τις συνδράμει ο Αργύρης Ξάφης που συμπληρώνει το στρεβλό αδελφικό τρίο του Τόμας Μπέρνχαρντ. Η Μαρία Πρωτόπαππα τους εποπτεύει σκηνοθετικά, στην πρώτη της απόπειρα εντός των σκηνών του Θεάτρου Τέχνης. Ωραία παρέα!
Πρεμιέρα 18 Οκτωβρίου

“Αέρας” στο θέατρο Ιλίσια Βολανάκης

Δύο κυρίες του ελληνικού θεάτρου, η ΄Ολια Λαζαρίδου και η Ναταλία Τσαλίκη σμίγουν κάτω από την κωμωδία του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη. Ο Μανώλης Δούνιας αναλαμβάνει να τις καθοδηγήσει σ’ ένα έργο που αντλεί από το πραγματικό και το σουρεάλ στοιχείο. Λαζαρίδου και Τσαλίκη υποδύονται δύο εκκεντρικές αδελφές που επανασυνδέονται με αφορμή το θάνατο της μητέρας τους. Δεν αργεί να ξεσπάσει, μεταξύ τους, ένας εμφύλιος. Σε πρώτο πλάνο οι ανθρώπινες σχέσεις, ειδομένες με χιούμορ και ευαισθησία.
Πρεμιέρα 18 Οκτωβρίου

“Terror” στο θέατρο Αθηνών

Ο Γιώργος Οικονόμου επιστρέφει θεατρικά με το συνταρακτικό έργο του Φέρντιναντ φον Σίραχ που καταγράφει το χρονικό μιας αεροπορικής τραγωδίας. Η  παράσταση βάζει το κοινό σε ρόλο ενόρκων μιας αγωνιώδους δίκης με αμείλικτα ερωτήματα γύρω από την τρομοκρατία, την καταστολή και τη σύγχρονη ηθική πολιτών και κρατών. Η Μιρέλλα Παπαοικονόμου διασκευάζει και πρωταγωνιστούν οι Κώστας Ανταλόπουλος, Στέλιος Δημόπουλος, Βάσω Καβαλιεράτου, Νάνσυ Μπούκλη, Βασίλης Παλαιολόγος, Γιάννης Στεφόπουλος.
Πρεμιέρα 21 Οκτωβρίου

“Ρίτερ, Ντένε, Φος” στο Θέατρο Τέχνης.

“Ο χορός της φωτιάς” στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Μετά την έρευνα του για την ηρωική μάχη στο ΄Υψωμα 731, στο Τεπελένι, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο ΄Αρης Μπινιάρης καταπιάνεται με μια ακόμα ιστορική στιγμή του Ελληνισμού του 20ου αιώνα. Οι σφαγές, ο εκτοπισμός των Ποντίων αλλά και ο αντιστασιακός τους αγώνας ζωντανεύουν μέσα από κείμενα της εποχής, επιστολογραφία, άρθρα εφημερίδων και μαρτυρίες. Τα σκηνικά του εργαλεία παραμένουν σταθερά: Η μουσική, η κίνηση και η αναπαράσταση. Στην 11μελή πρωταγωνιστική ομάδα ηγούνται οι Χρήστος Λούλης και Ιωάννα Παππά.
Πρεμιέρα 30 Οκτωβρίου

“Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια” στο θέατρο Βέμπο

Το κλασικό αριστούργημα του Στρατή Μυριβήλη που καθόρισε ολόκληρες γενιές Ελλήνων αναγνωστών περνάει στα χέρια του Πέτρου Ζούλια. Ο Μυριβήλης μας μεταφέρει στη Μυτιλήνη του Μεσοπολέμου, όπου η απαγορευμένη ερωτική σχέση ανάμεσα σε δύο νέους εξεγείρει την τοπική κοινωνία. Στον επώνυμο ρόλο θα δούμε τη Λένα Παπαληγούρα, στο πλευρό της τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη και μαζί τους Γιουλίκα Σκαφιδά, Γιώργο Γιαννόπουλο, Γιώργο Κωνσταντίνου.
Πρεμιέρα 30 Οκτωβρίου

“Top girls” στο θέατρο Πόρτα

Το έργο της Κάριλ Τσέρτσιλ που είχε προκαλέσει συζητήσεις κατά την κυκλοφορία του στην Αγγλία την δεκαετία του ’80, μπαίνει κάτω από την ευαίσθητη ματιά του Θωμά Μοσχόπουλου. Οι ιστορίες γυναικών, που εκτυλίσσονται σ’ ένα γραφείο ευρέσεως εργασίας, κρατούν στην επιφάνεια την κοινωνική θέση της γυναίκας όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Και ζωντανεύουν μέσα από ένα θίασο αξιώσεων που συνθέτουν οι Μαρία Καβογιάννη, Βίκυ Βολιώτη, Αλεξία Καλτσίκη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Ειρήνη Μακρή, ‘Αλκηστις Πολυχρόνη.
Πρεμιέρα 2 Νοεμβρίου

“Ο Χορός της Φωτιάς” στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

“Αξύριστα πηγούνια” στο Από μηχανής θέατρο

Ο Γιώργος Παλούμπης επιμένει στο δρόμο του ρεαλισμού που υπηρετεί με εντιμότητα και συνέπεια. Αυτή τη φορά, ανατρέχει σ’ έναν από τους βασικούς εκφραστές του, τον Γιάννη Τσίρο και το βραβευμένο έργο του «Αξύριστα πηγούνια». Ένα κοινωνικό υπαρξιακό δράμα με χιούμορ και σασπένς και μια ομάδα που ενώνει τις επιτυχίες συγγενικών παραστάσεων, του «Άγριου σπόρου» και του «Εθνικού ελληνορώσων»: Αντώνης Κρόμπας, Ηλίας Βαλάσης, Στέλιος Δημόπουλος και Μαρία Νεφέλη Δούκα.
Πρεμιέρα 2 Νοεμβρίου

“Μαρία Στιούαρτ” στο Θέατρο Άλμα

Η Άντζελα Μπρούσκου ανατρέχει στο δράμα του Φρίντριχ Σίλερ για να παρακολουθήσει την ανηλεή σύγκρουση των δύο μυθικών βασιλισσών της Ευρωπαικής ιστορίας: Την Ελισάβετ της Αγγλίας και την συγγενή της Μαρία της Σκωτίας. Έργο δυνατών χαρακτήρων που εδώ θα ερμηνεύουν οι Κατερίνα Μαραγκού και Παρθενόπη Μπουζούρη. Μαζί τους οι Γιάννης Σαμσιάρης, Νίκος Καρδώνης, Γιώργος Φριντζήλας.
Πρεμιέρα 2 Νοεμβρίου

“Πριν την αποχώρηση” στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας.

“Πριν την αποχώρηση” στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας

Είκοσι χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα της πολιτικής σάτιρας του Τόμας Μπέρνχαρντ, το Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας επιστρέφει σ’ ένα από τα λιγότερα προβεβλημένα έργα του. Τότε με σκηνοθέτη το Στάθη Λιβαθινό, σήμερα με σκηνοθέτη το Νίκο Μαστοράκη, ξαναζωντανεύει η ιστορία ενός ναζί δικαστή – το παρελθόν του οποίου όχι μόνο αποσιωπάται αλλά και επιβραβεύεται – που αναβιώνει τα χρόνια του φασιστικούκαθεστώτος. Ο Μαστοράκης – που συνεργάζεται για έβδομη χρονιά με τη σκηνή της Κυψέλης – σκηνοθετεί τους Μπέτυ Αρβανίτη, Περικλή Μουστάκη και Σμαράγδα Σμυρναίου.
Πρεμιέρα 6 Νοεμβρίου

“Lulu” στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη

Το έργο που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων όταν πρωτοκυκλοφόρησε στις αρχές του 20ου αιώνα, με ηρωίδα μια γυναίκα με αναρίθμητα πρόσωπα, παραλαμβάνει ο θιασώτης του γερμανικού θεάτρου, Γιάννης Χουβαρδάς. Η Λούλου, ένα πλάσμα που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις και επιθυμίες, αθώα κι ένοχη μαζί, θα ζωντανέψει στο πρόσωπο της Άλκηστις Πουλοπούλου – που δοκιμάζει τη μεγαλύτερη πρόκληση της πορείας της. Μαζί της ένας εκλεκτός θίασος με επικεφαλής την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη – που είχε ενσαρκώσει τη Λούλου προ 20ετίας – και τους Ακη Σακελλαρίου, Νίκο Χατζόπουλο, Χάρη Φραγκούλη, Αλέκο Συσσοβίτη, Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη και Γιώργο Μπινιάρη.
Πρεμιέρα 6 Νοεμβρίου

“Μαρία Στιούαρτ” στο Θέατρο Άλμα.

“Μεθυσμένη πολιτεία” στο Θέατρο Αλκυονίς

Ο ‘Αρης Τρουπάκης εγκαινιάζει τον διατηρητέο κινηματογράφο της Ιουλιανού – που πλέον θα λειτουργεί ως θεατρική σκηνή – μ’ ένα εμβληματικό μυθιστόρημα των ελληνικών γραμμάτων. Το έργο του Σωτήρη Πατατζή σε διασκευή της Έλσας Ανδριανού αφηγείται την ζωή μιας επαρχιακής πόλης όταν αυτή αναστατώνεται χάρη στην έλευση μιας πολύ όμορφης γυναίκας. Αξιόλογος και ο θίασος που συναποτελούν οι Δημήτρης Ήμελλος, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Κατερίνα Μισιχρόνη, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Νίκος Αλεξίου κ.α.
Πρεμιέρα 13 Νοεμβρίου

“Lulu” στο Ιδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη.

“Μήδεια” του Μποστ στο θέατρο Θησείον

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης, μετά την ιλιγγιώδη σκηνοθεσία του στη «Γίδα» του ‘Εντουαρντ Αλμπι, επιμένει κωμικά – αλλά αυτή τη φορά καταπιάνεται με υλικό ελληνικής δραματουργίας. Η βιτριολική σάτιρα του Μποστ, βασισμένη στην τραγωδία του Ευριπίδη, λαμβάνει στα χέρια του μια ανατρεπτική μορφή, καθώς τον ομώνυμο ρόλο υποδύεται ο «πολύς» Μάκης Παπαδημητρίου. Ο απαιτητικός δεκαπεντασύλλαβος θα βρει διέξοδο και μέσα από τις ερμηνείες των Κώστα Τριανταφυλλόπουλου, Γιάννη Δρακόπουλου, Νίκου Πουρσανίδη, Μίνας Αδαμάκη κ.α.
Πρεμιέρα 13 Νοεμβρίου

“Πόλεμος και ειρήνη” στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ισως ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, το έπος του Λέον Τολστόϊ, οδηγεί την Ιόλη Ανδρεάδη στο πιο μεγάλο σκηνοθετικό της στοίχημα. Τα πάθη της ρωσικής αριστοκρατίας κατά την εποχή της Ναπολεόντειας κυριαρχίας αναπαρίστανται από έναν, πολλά υποσχόμενο, θίασο: Γεράσιμο Γεννατά, Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Νεφέλη Κουρή, Κωνσταντίνο Μπιμπή, Κώστα Νικούλι, Ρούλα Πατεράκη, Βασιλική Τρουφάκου και τον Κώστα Καζάκο σε ρόλο αφηγητή.
Πρεμιέρα 18 Νοεμβρίου

“Πόλεμος και Ειρήνη” στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

“Το καινούργιο σπίτι” στο Εθνικό Θέατρο

Ο Γιάννης Σκουρλέτης αποδρά από το ελληνικό, ποιητικό έργο με ό,τι πιο κλασικό έχει να επιδείξει η commedia dell’ arte, τον Κάρλο Γκολντόνι. Ο σκηνοθέτης του εικαστικού θεάτρου διαχειρίζεται το υλικό του ως κωμωδία της μοναξιάς, καθοδηγώντας έναν πολυπρόσωπο θίασο που αποτελούν οι Χάρης Ανδριανός, Αντώνης Αντωνόπουλος, Στέλλα Βογιατζάκη, Πολύδωρος Βογιατζής, Θανάσης Δήμου, Τάσος Καραχάλιος, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Ντένης Μακρής, Μαρία Πανουργιά, Εύη Σαουλίδου, Πηνελόπη Τσιλίκα κ.α.
Πρεμιέρα 22 Νοεμβρίου

“Νερό της Κολωνίας” στο Εθνικό Θέατρο

Σε αγαπημένη σκηνοθέτιδα των έργων του Ευθύμη Φιλίππου εξελίσσεται η Αργυρώ Χιώτη που για τρίτη φορά – αν και πρώτη υπό τη σκέπη του Εθνικού αναλαμβάνει τη νέα του δραματουργία με την ομάδα των Vasistas. Στο επίκεντρο του έργου βρίσκεται ο χορός έξι γυναικών – Ελένη Βεργέτη, Κατερίνα Παπανδρέου, Σοφία Πριόβολου, Καλλιόπη Σίμου, Αργυρώ Χιώτη, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη – και ο ρόλος που παίζουν στο μεταφυσικό ταξίδι ενός ανθρώπου και τη διαδρομή του προς το θάνατο. Τον τελευταίο ερμηνεύει ο Φιντέλ Ταλαμπούκας. Να σημειωθεί πως ο Ευθύμης Φιλίππου υπογράφει εκτός από τη δραματουργία και τα κοστούμια της παράστασης.
Πρεμιέρα 29 Νοεμβρίου

“Ο γιος” στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

“Ο γιος” στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Το, εξοικειωμένο με το έργο του Φλοριάν Ζελλέρ, αθηναϊκό κοινό μπαίνει ακόμα πιο βαθιά στην προβληματική του, καθώς ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ανεβάζει το «Γιο». Το τρίτο μέρος μιας τριλογίας για τις φιγούρες της οικογένειας σχολιάζει την δυσκολία ενός εφήβου να βρει τη θέση του ανάμεσα στους χωρισμένους γονείς του. Την ευαίσθητη, αυτή, περιπέτεια της εφηβείας θα ζωντανέψουν οι Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Δέσποινα Κούρτη, Άννα Καλαϊτζίδου, Δημήτρης Κίτσος, Γιώργος Μακρής.
Πρεμιέρα 5 Δεκεμβρίου

“‘Αμλετ” στο Αμφιθέατρο

Και μόνο η επαναλειτουργία του «Αμφιθέατρου», που ίδρυσε ο Σπύρος Ευαγγελάτος, θα ήταν αρκετή για να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον του αθηναϊκού κοινού. Πόσω μάλλον, όταν η κόρη του – Κατερίνα Ευαγγελάτου μπαίνει στην ιστορική σκηνή της Πλάκας με Σαίξπηρ. Εικοσιοχτώ χρόνια μετά το ανέβασμα της σαιξπηρικής τραγωδίας από τον Σπύρο Ευαγγελάτο και οκτώ χρόνια μετά την αναστολή της λειτουργίας του θεάτρου, η, άρτι διορισθείσα καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών, σκηνοθετεί τον πρώτο της Σαίξπηρ με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο στον επώνυμο ρόλο. Μαζί του οι Νίκος Ψαρράς, Άννα Μάσχα, Δημήτρης Παπανικολάου, Αμαλία Νίνου κ.α.
Πρεμιέρα 7 Δεκεμβρίου

“Αμλετ” στο Αμφιθέατρο, από την Κατερίνα Ευαγγελάτου.

“Tom in Greece” στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Μετά την σκηνοθεσία στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού, με το έργο της Αλεξάνδρας Κ. «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας», ο Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος επανακάμπτει με το πολυσυζητημένο κείμενο του Καναδού συγγραφέα, Μισέλ Μαρκ Μπουσάρ. Πρόκειται για μια ανατομία της κλειστής κοινωνίας μπροστά στο θέμα της ετερότητας και φόντο την ελληνική επαρχία. Ήρωας της, ο Τομ, ένας κοσμοπολίτης πετυχημένος και γκέι άνδρας, που ταξιδεύει σ’ ένα ελληνικό χωριό για να παραστεί στην κηδεία του εραστή του. Συντετριμμένος από το πένθος του, γνωρίζει για πρώτη φορά την οικογένεια του εκλιπόντος: Τη μητέρα του (που δεν έχει ιδέα ποιος είναι ο Τομ) και τον αδερφό του (που θέλει να κρύψει την αλήθεια με κάθε κόστος). Θρίλερ, τραγωδία και δράμα στο μπλέντερ με πρωταγωνιστές τους Αντώνη Πριμηκύρη, Ρένια Λουιζίδου, Λευτέρη Πολυχρόνη, Eva Maria Sommersberg.
Πρεμιέρα 12 Δεκεμβρίου

“Μαρίκα” στο θέατρο Χώρα

Η διαπιστωμένη χημεία μεταξύ του Πέτρου Ζούλια και της Νένας Μεντή είναι ένα συμβόλαιο που ανανεώνεται. Αυτή τη φορά, ο σκηνοθέτης υπογράφει μια καινούργια δραματουργία πάνω στη μυθιστορηματική ζωή και το έργο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Βασισμένο σε αρχειακή έρευνα, το έργο απηχεί ποιότητες από την σπουδαία αυτή προσωπικότητα της ελληνικής σκηνής, την οποία η Νένα Μεντή θα κληθεί να ενσαρκώσει. Μαζί της οι Νεφέλη Κουρή, Δημήτρης Σαμόλης, Γιώργος Δεπάστας κ.α.
Πρεμιέρα 13 Δεκεμβρίου

“Η βασίλισσα της ομορφιάς” στο θέατρο Επι Κολωνώ

Πιστή στην ωμή δραματουργία της Ιρλανδίας, η Ελένη Σκότη ανεβάζει το έργο που έκανε το άστρο του Μάρτιν ΜακΝτόνα να λάμψει στο παγκόσμιο θέατρο. Μετά την «Λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας» του ΜακΦέρσον, η ομάδα ΝΑΜΑ επιστρέφει στην ιρλανδική πραγματικότητα, μιλώντας για την ιστορίας μιας καταπιεστικής μάνας που δέχεται την φροντίδα της κόρης της και μοιράζονται μια σχέση αγάπης και μίσους. Μαύρο χιούμορ, σασπένς και ανατροπές με πρωταγωνιστές τους Σοφία Σεϊρλή, Αγορίτσα Οικονόμου, Αντώνη Τσιοτσιόπουλο και Γιώργο Κατσή.
Πρεμιέρα μέσα Δεκεμβρίου

“Tom in Greece” στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

“Εξημέρωση” στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Ύστερα από τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ της ΄Ενωσης Θεάτρων Ευρώπης, το νέο έργο του Δημοσθένη Παπαμάρκου για το μέλλον της Ευρώπης, ανεβαίνει στην κεντρική σκηνή της Στέγης. Με τη συνεργασία της Γεωργίας Μαυραγάνη στη σκηνοθεσία παντρεύουν το ντοκουμέντο και τη μυθοπλασία προκειμένου να μιλήσουν για το προσφυγικό θέμα και την διαχείριση του από τους Ευρωπαίους. Πρόκειται για μια παραβολική ιστορία, κατά την οποία ένας χορηγός των αρχαίων χρόνων ζητάει από τον ποιητή να γράψει έναν θρήνο για το δράμα των Μιλήσιων∙ κι ο ποιητής, με τη σειρά του, απευθύνεται στους αυτόπτες μάρτυρες. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Παπαμάρκος καταπιάνεται με τη θεματική των προσφύγων· αρκεί κανείς να θυμηθεί το «Γκιακ» και τη θριαμβική του πορεία τόσο ως μυθιστόρημα όσο και ως θεατρική μεταφορά.
Πρεμιέρα 16 Ιανουαρίου

“Μεγάλες προσδοκίες” στο Σύγχρονο θέατρο

Την ροπή της στο κλασικό ρεπερτόριο επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά, η Λίλλυ Μελεμέ. Το αριστούργημα του Τσαρλς Ντίκενς μπαίνει αυτή τη φορά στο σκηνοθετικό της επίκεντρο και ετοιμάζεται να μεταφερθεί στην βικτωριανή Αγγλία, στα χρόνια της βιομηχανικής επανάστασης, όπου η ταξική ανισότητα αντιμάχεται τον αθώο έρωτα. Διανομή, επίσης, μεγάλων προσδοκιών με επικεφαλής την Φιλαρέτη Κομνηνού και μαζί τους Αλέκο Συσσοβίτη, Γιώργο Χριστοδούλου και Νατάσσα Εξηνταβελώνη.
Πρεμιέρα 20 Ιανουαρίου

“Η βασίλισσα της ομορφιάς” στο Επί Κολωνώ.

“Ηλέκτρα” στο Θέατρο Τέχνης

Αν οι «Πέρσες» και οι «Βάκχες» ήταν τα πρώτα δείγματα δουλειάς του στο αρχαίο δράμα, τότε η σοφόκλεια «Ηλέκτρα» οφείλει να έχει την προσοχή μας. Ο Άρης Μπινιάρης παρακολουθεί την σοφόκλεια τραγωδία ως θεατρικό και μουσικό γεγονός με κοινό παρονομαστή το ρυθμό. Ένας δεκαμελής θίασος με επικεφαλής του, την Εβελίνα Παπούλια.
Πρεμιέρα 23 Ιανουαρίου

“Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι” στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Μετά τον κύκλο του στο θέατρο των αληθινών ιστοριών (Η ωραία του Πέραν, Αρίστος, Γιαννούλα, η κουλουρού), ο Γιώργος Παπαγεωργίου στρέφεται στο ψυχαναλυτικό τοπίο του Τένεσι Γουίλιαμς. Μ’ ένα θίασο αξιώσεων – Θέμις Μπαζάκα, Κώστας Βασαρδάνης και Μαίρη Μηνά – έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το κλασικό ρεπερτόριο, προσεγγίζοντας τις ψυχικές εκρήξεις που προκαλεί ο άγριος θάνατος ενός ομοφυλόφιλου ποιητή.
Πρεμιέρα 24 Ιανουαρίου

“Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι” στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

“Και τώρα ο κόσμος” στο Εθνικό Θέατρο

Μετά τον θρίαμβο της στο Φεστιβάλ Αθηνών με τα «Ερωτευμένα άλογα», η Ελένη Ευθυμίου επανέρχεται στο Εθνικό με την δυναμική φωνή της Γερμανίδας Σιμπίλε Μπεργκ. Το έργο της ανατέμνει πτυχές μιας ευρωπαϊκής μεγαλούπολης σκιαγραφώντας τις ποιότητες της σύγχρονης καπιταλιστικής κοινωνίας. Οι ηρωίδες της είναι νεαρές γυναίκες που εδώ ερμηνεύουν η ίδια η σκηνοθέτις και μαζί της οι Στέλλα Νούλη, Κίττυ Παϊταζόγλου, Κατερίνα Παπανδρέου, Νάνσυ Σιδέρη, Καλλιόπη Σίμου, Νατάσσα Σφενδυλάκη, Αναστασία Χατζάρα.
Πρεμιέρα 24 Ιανουαρίου

“Δόξα κοινή” στο Θέατρο Πορεία

Μετά τη θεατρική μεταφορά εμβληματικών μυθιστορημάτων, ο Δημήτρης Τάρλοου επιχειρεί στο ποιητικό θέατρο. Αντλώντας από την «Οκτάνα» του Ανδρέα Εμπειρίκου αναθέτει στον σταθερό συνεργάτη του Στρατή Πασχάλη να συνθέσει ένα έργο που δοξολογεί τον έρωτα όπως τον ύμνησαν κορυφαίοι Έλληνες ποιητές: Από τη Σαπφώ ως τον Χορτάτση, τον Κάλβο, τον Καβάφη, το Σεφέρη και τον Ελύτη.  Στη σκηνή, μεταξύ άλλων, οι  Λήδα Μανιατάκου, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Άρης Μπαλής, Γιάννης Νταλιάνης, Θάλεια Σταματέλου, Σίσσυ Τουμάση.
Πρεμιέρα 27 Ιανουαρίου

“΄Εντμοντ” στο θέατρο Τέχνης

Η Μαριάννα Κάλμπαρη συστήνει ένα άγνωστο, στην αθηναϊκή σκηνή, έργο του κορυφαίου Ντέιβιντ Μάμετ και το πρώτο που παρουσιάζεται στην ιστορία του Θεάτρου Τέχνης. Η μεσοαστική τραγωδία με φόντο τον υπόκοσμο της Νέας Υόρκης αφηγείται την “επανάσταση” ενός λευκού Αμερικανού που εγκαταλείπει ότι έχει χτίσει μέχρι εκείνη τη στιγμή, προς αναζήτηση νοήματος. Στον επώνυμο ρόλο ο Γιάννος Περλέγκας και μαζί του οι Δημήτρης Πασσάς, Μανώλης Αφολαγιάν, Κωνσταντίνα Τάκαλου.
Πρεμιέρα 30 Ιανουαρίου

“Εντμοντ” στο Θέατρο του Νέου Κόσμου από τη Μαριάννα Κάλμπαρη.

“Τρεις αδελφές” στο θέατρο Βεάκη

Στον πρώτο του Τσέχωφ θα δοκιμαστεί ο Δημήτρης Καραντζάς και μάλιστα με ιδανικές συνθήκες. Ο σκηνοθέτης συνενώνει σταθερούς πρωταγωνιστές του με τη νέα ομάδα του Βεάκη – τον Αιμίλιο Χειλάκη και την Αθηνά Μαξίμου. Η, all star cast, διανομή περιλαμβάνει επίσης, την Καρυοφιλιά Καραμπέτη, τη Μαρία Κεχαγιόγλου, το Δημήτρη Πιατά, τον Ορφέα Αυγουστίδη, τη Σύρμω Κεκέ, τον Αινεία Τσαμάτη, τον Γιάννη Κλίνη, τον Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη κ.α. Το έργο, αριστούργημα του ποιητικού ρεαλισμού, αποθεώνει την ασίγαστη επιθυμία του ανθρώπου για ευτυχία, παρακολουθώντας την ζωή των τριών αδελφών, εδώ σε μια ωριμότερη στιγμή της ζωής τους.
Πρεμιέρα Ιανουάριος

“Μάκβεθ” στο Εθνικό Θέατρο

Τα νέα ανάληψης της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου από τον Δημήτρη Λιγνάδη έφεραν την παραγωγή – που προοριζόταν για το Δημοτικό Θέατρο – στο κτίριο Τσίλερ. Οι προσδοκίες παραμένουν υψηλές, ειδικά σε μια εποχή που ο Δημήτρης Λιγνάδης δοκιμάζει διαδοχικά μεγάλους ρόλους (Πέερ Γκυντ, Οιδίποδας). Τώρα αναμένεται να αναμετρηθεί με τον Μάκβεθ, το πρόσωπο της βίας, της εξουσίας, της τρέλας. Με το «Μάκβεθ» θα πάρει και το βάπτισμα του ως σκηνοθέτης (η πρώτη του σκηνοθεσία σε συνδυασμό με το διοικητικό ρόλο στο Εθνικό).
Πρεμιέρα 7 Φεβρουαρίου

“Τρεις αδελφές” στο θέατρο Βεάκη, από τον Δημήτρη Καραντζά.

“Τα κόκκινα φανάρια” στο Cartel

Μετά το θρίαμβο που του χάρισε η σκηνοθεσία του στους «Ανθρώπους και ποντίκια» του Στάινμπεκ, ο Βασίλης Μπισμπίκης εξακολουθεί στον ακραίο ρεαλισμό – αυτή τη φορά με εγχώριο υλικό. Το τολμηρό έργο του Αλέκου Γαλανού, για τον κόσμο του περιθωρίου και της πορνείας, παίρνει queer χρώμα με τον Μπισμπίκη να καθοδηγεί την ομάδα του Cartel στα άδυτα της τρανσέξουαλ κοινωνίας. Σ’ αυτήν θα προστεθεί και ο ηθοποιός και χορευτής Δημήτρης Παπάζογλου, σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του στη σκηνή.
Πρεμιέρα Φεβρουάριος

“O Επιθεωρητής” στο Θέατρο Άλφα

Ο Κώστας Φιλίππογλου, ασκημένος στις τραγικωμωδίες και δη ρωσικής προέλευσης – θυμίζουμε την επιτυχία του στο «Μαύρο χιόνι» του Μπουλγκάγκωφ πριν από δύο χρόνια – εγκαινιάζει την πρώτη του συνεργασία με το θέατρο της Πατησίων, σκηνοθετώντας το διασημότερο έργο του Γκόγκολ. Στον επώνυμο ρόλο του απατεωνίσκου γητευτή – που αναστατώνει μια επαρχιακή πόλη της τσαρικής Ρωσίας – θα δούμε, τον Κωνσταντίνο Μπιμπή.
Πρεμιέρα Φεβρουάριος

“Flick” στο θέατρο Skrow

Το έργο της Ανι Μπέικερ που τιμήθηκε το 2014 με Πούλιτζερ θ’ αποτελέσει τη νέα σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου στη θεατρική του έδρα. Τρεις εργαζόμενοι σε κινηματογράφο βουλιάζουν στην μίζερη ζωή τους, σε μια χώρα που ολοένα βυθίζεται στην οικονομική κρίση, σ’ ένα κείμενο που σχολιάζει τη σχέση της ανθρώπινης και εργασιακής κατάστασης. Με τους Αριάδνη Καβαλιέρου, Μιχάλη Πανάδη, Γιώργο Παπανδρέου.
Πρεμιέρα 13 Μαρτίου

“Κόκκινα φανάρια” στο Cartel από τον Βασίλη Μπισμπίκη.

“Ερωτικές καρτ ποστάλ από την Ελλάδα” στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Ο μύθος του greek lover βρίσκει τη διέξοδο του στην σκηνή με μια ανατρεπτική συνεργασία. Ο Ανέστης Αζάς – πρώην καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού – βάζει τα χαρτιά του δίπλα σε αυτά της Λένας Κιτσοπούλου προκειμένου να δομήσουν (και εννοείται να αποδομήσουν) τη σχέση τουρισμού και ερωτισμού. Ή αλλιώς, αναζητούν την σχέση που έχουν τα σουβενίρ με αρχαίες παραστάσεις σατύρων και οργίων με το ερωτικό ελληνικό καλοκαίρι του 21ου αιώνα. Μια περφόμανς που αναφέρεται στο είδος του μυθοπλαστικού ντοκιμαντέρ, που ακροβατεί ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό κι έχει για πρωταγωνιστές τους Γιώργο Βουρδαμή, Χαρά Κότσαλη, Θεανώ Μεταξά κ.α.
Πρεμιέρα 18 Μαρτίου

“Η κυρία του Μαξίμ” στο Εθνικό Θέατρο

Ήρθε ο καιρός για τον Θωμά Μοσχόπουλο να σκηνοθετήσει μια καθαρόαιμη κωμωδία από τον κόσμο του βωντβίλ. Το, όχι συχνά, παιζόμενο έργο του Ζωρζ Φεντώ που καταπιάνεται με το αγαπημένο θέμα του κορυφαίου Γάλλου, την ερωτική απιστία. Ήρωας του ένας νεαρός γιατρός που ξυπνάει στο πλευρό μιας πεταλουδίτσας της νύχτας. Ζηλευτός θίασος που απαρτίζουν, μεταξύ άλλων, οι Θανάσης Αλευράς, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Έμιλυ Κολιανδρή, Αυγουστίνος Κουμουλός, Θέμης Πάνου, Κώστας Φιλίππογλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος.
Πρεμιέρα 23 Μαρτίου

“ερωτικές καρτ ποστάλ από την Ελλάδα” στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, σε κείμενο της Λένας Κιτσοπούλου.

“Η νύχτα της Ιγκουάνα” στο θεάτρο Πορεία

Μετά την εκτόξευση του άστρου της που ακολούθησε τον θεσπέσιο «Θείο Βάνια», η Μαρία Μαγκανάρη μετακινείται στον ποιητικό νατουραλισμό του Τένεσι Γουίλιαμς. Το, σπάνια παιζόμενο, έργο του, η «Νύχτα της Ιγκουάνα» μπαίνει στα άδυτα ενός παρακμιακού ξενοδοχείου που λειτουργεί σαν καταφύγιο περιπλανώμενων ψυχών. Στην πρωταγωνιστική ομάδα οι σταθερές συνεργάτιδες της από την εποχή της «Κανιγκούντα», Μαρία Κεχαγιόλου, Σύρμω Κεκέ, Ανθή Ευστρατιάδου και μαζί τους οι Κώστας Βασαρδάνης, Θανάσης Δόβρης, Γιώργος Μπινιάρης και Βίκυ Κατσίκα.
Πρεμιέρα 22 Απριλίου

“Σ’ εσάς που με ακούτε” στο Εθνικό Θέατρο

Ο Αλέξανδρος Αβρανάς των μεγάλων κινηματογραφικών διακρίσεων, δοκιμάζει τη δεύτερη σκηνοθεσία του στο θέατρο με το μανιφέστο της Λούλας Αναγνωστάκη για την επανάσταση. Στην πρωταγωνιστική ομάδα του θα δούμε τους Ιερώνυμο Καλετσάνο, Αλεξάνδρο Μαυρόπουλο, Αγλαΐα Παππά, Ελένη Ρουσσινού, Πηνελόπη Τσιλίκα.
Πρεμιέρα 30 Απριλίου

“Η νύχτα της Ιγκουάνα” στο θέατρο Πορεία.

“Όπως πάει το ποτάμι” στο θέατρο Σταθμός

Σε πανελλήνια ευρωπαϊκή πρεμιέρα, το τελευταίο έργο του Μάρτιν Σέρμαν εξελίσσει την ενότητα της ετερότητας, που χαρακτηρίζει την προβληματικού του «Σταθμού». Η τρυφερή, κωμική και συνάμα συγκινητική ιστορία αγάπης βγαλμένη από την κοινότητα των ομοφυλοφίλων περνάει στα χέρια του Γιάννη Λεοντάρη, με πρωταγωνιστές του Περικλή Μουστάκη, Μάνο Καρατζογιάννη και Μάνο Στεφανάκη.
Πρεμιέρα 23 Απριλίου
Που Θέατρο Σταθμός

“Μάκιναλ” στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Ξάφης, Κούρτη, Βουλγαράκη: Η ομάδα «Πυρ» που, πλέον ειδικεύεται στην επιλογή πρωτότυπων δραματουργιών επακανάμπτουν με το έργο της Σόφι Τρέντγουελ – βασισμένο σε μια πραγματική δικαστική υπόθεση, που δόνισε την αμερικανική κοινωνία στις αρχές του 20ου αιώνα. Το «Machinal» περιγράφει τη ζωή και την τραγική κατάληξη της Έλεν, μιας γυναίκας που προσπάθησε απελπισμένα να αντισταθεί στον κοινωνικό ασφυκτικό κλοιό.
Πρεμιέρα 27 Απριλίου

Μεγάλα θεάματα

“Ωνάσης: Τα θέλω όλα” στο Παλλάς

Η βιογραφία του σπουδαίου Έλληνα, Αριστοτέλη Ωνάση γίνεται το επόμενο μεγάλο εγχείρημα του Σταμάτη Φασουλή, ο οποίος γράφει σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στον επώνυμο ρόλο. Ονόματα μαρκίζας σ’ έναν 25μελή  θίασο – Δήμητρα Ματσούκα, Κατερίνα Παπουτσάκη, Μέμος Μπεγνής, Ευγενία Δημητρακοπούλου – και ο Αγησίλαος Μικελάτος να ερμηνεύει τον Ωνάση σε μικρή ηλικία.
Πρεμιέρα 11 Οκτωβρίου

“Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη” στο Θέατρον του Ελληνικού Κόσμου.

“Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη” στο Θέατρον του Ελληνικού Κόσμου

Μετά τον εμπορικό θρίαμβο της Μιμής Ντενίση με την υπερπαραγωγή για την καταστροφή της Σμύρνης, η ηθοποιός και σκηνοθέτης υπογράφει το σίκουελ. Πρόκειται για την ιστορία της αστικής οικογένειας Μπαλτατζή που επέζησε της καταστροφής και τώρα βρίσκει καταφύγιο στη Θεσσαλονίκη, όπως και χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες. Η Μιμή Ντενίση υπογράφει το κείμενο, πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί μια πολυπληθή ομάδα  ηθοποιών: Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Γιώργος Αρμένης, Νικολέτα Βλαβιανού, Κατερίνα Γερονικολού, Λευτέρης Ελευθερίου, Δημήτρης Μακαλιάς, Μιχάλης Μητρούσης, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Νίκη Παλληκαράκη, Όλγα Πολίτου, Δήμητρα Σιγάλα, Αναστασία Σκοπελίτη, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Αντιγόνη Ψυχράμη.
Πρεμιέρα 24 Οκτωβρίου

“Chicago” στο Θέατρο Ολύμπια

Με το κορυφαίο μιούζικαλ των Φρεντ Εμπ και Μπομπ Φόσι, το θέατρο Ολύμπια ξαναμπαίνει στην αρένα των μεγάλων μουσικών θεαμάτων – υπήρξε η στέγη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από καταβολής. Ο Γιάννης Κακλέας συγκεντρώνει μια ζηλευτή ομάδα του μουσικού θεάτρου για να ανεβάσει το σκοτεινό μιούζικαλ που στηλιτεύει τη δύναμη των media και την διαφθορά της δικαιοσύνης. Στους βασικούς ρόλους οι Νάντια Μπουλέ, Μαρία Διακοπαναγιώτου και οι Αιμιλιανός Σταματάκης και Αργύρης Πανταζάρας σε διπλή διανομή. Την προσαρμογή του κειμένου στα ελληνικά υπογράφει ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος.
Πρεμιέρα 13 Νοεμβρίου

Περισσότερα από Art & Culture