MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
05
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ωνάσης: Ο μύθος “ξαναζωντανεύει” στη σκηνή του Παλλάς

Ο Σταμάτης Φασουλής υπογράφει και σκηνοθετεί την παράσταση «Ωνάσης – Τα θέλω Όλα», που «ζωντανεύει» επί σκηνής την προσωπικότητα και τη δράση ενός ανθρώπου που αποτελεί μέχρι σήμερα, σημείο αναφοράς του επιχειρείν και έζησε ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

author-image Ευδοκία Βαζούκη

Ένα πρωτότυπο έργο

Με μία πολυαναμενόμενη παραγωγή, θα ξεκινήσει η θεατρική σεζόν 2019-20, με τις Θεατρικές Σκηνές να παρουσιάζουν για πρώτη φορά παγκοσμίως στο Θέατρο Παλλάς, ένα πρωτότυπο έργο με θέμα τη ζωή του Έλληνα που σφράγισε με την διεθνή του πορεία το 2ο μισό του 20ου αιώνα, του Αριστοτέλη Ωνάση.

Η ζωή του Ωνάση, ένα σύγχρονο παραμύθι

Η ζωή του Αριστοτέλη Ωνάση έχει εξιστορηθεί εκατοντάδες φορές σε δημοσιεύματα από όλο τον κόσμο, κινηματογραφικές μεταφορές και βιβλία. Η ταραχώδης ζωή ενός κοφτερού μυαλού που «διάβασε» την εποχή του και κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες του 20ού αιώνα μνημονεύεται μέχρι και σήμερα. Σε μία πολυτάραχη σε όλα τα επίπεδα επαγγελματική και προσωπική πορεία, ο Αριστοτέλης Ωνάσης συγκρούστηκε με τα μεγαλύτερα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της εποχής, και ταυτόχρονα συνδέθηκε και σημάδεψε τις εμβληματικότερες γυναίκες της εποχής, όπως την Τίνα Λιβανού, την Τζάκι Κένεντι και την Μαρία Κάλλας.

Ευγενία Δημητροπούλου και Αγησίλαος Μικελάτος

Η απόπειρα συγγραφής του έργου από το μηδέν

Ο Σταμάτης Φασουλής μετά από τρεις διασκευές λογοτεχνικών έργων, το «Τρίτο στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή, που ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο αλλά και στο Θέατρο Παλλάς, τη «Νίκη» του Χρήστου Χωμενίδη που ανέβηκε στον Ελληνικό Κόσμο, αλλά και τις «Μάγισσες της Σμύρνης» της Μάρας Μεϊμαρίδη στο Θέατρο Παλλάς, έχει αποδείξει έμπρακτα πως έχει τον τρόπο να αντιμετωπίσει ένα βιβλίο και να το μεταφέρει στο θέατρο, «μια σελίδα να τη σηκώσει όρθια» – όπως έλεγε και ο Αλέξης Μινωτής – πράγμα που δεν είναι καθόλου εύκολο. «Ωστόσο είναι διαφορετικό να γράψεις ένα θεατρικό έργο από το μηδέν, για ένα υπαρκτό πρόσωπο – μύθο, χωρίς να έχεις πουθενά να στηριχθείς», θα μας εξομολογηθεί ο ίδιος αργότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΩνάσης: τα θέλω όλα, στο Θέατρο Παλλάς12.09.2018

Ο σκηνοθέτης μιλώντας για την απόπειρα του αυτή, αποκάλυψε μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη τύπου για την παράσταση, ότι στηρίχθηκε σε δύο βιβλία κυρίως για να γράφει το θεατρικό κείμενο κι αυτά είναι το «Ari: The Life and Times of Aristotle Onassis» του Peter Evans και το «Aριστοτέλης Ωνάσης – Ο άνθρωπος που τα ήθελε όλα» του François Forestier. Από το δεύτερο μάλιστα εμπνεύστηκαν και τον τίτλο της παράστασης «Ωνάσης – Τα θέλω Όλα», θέλοντας να το κάνουν ακόμια πιο άμεσο, χρησιμοποιώντας το πρώτο πρόσωπο.

Περισσότερο βοηθητικό ακόμα και από τα βιβλία – που τις περισσότερες φορές κατέληγαν να αναφέρουν τα ίδια πράγματα για τη ζωή του Ωνάση – ήταν η ανάγνωση των εφημερίδων εκείνης της εποχής. Μέσω αυτών μπορούσες να δεις τον Ωνάση από πολλές και διαφορετικές μεριές. Εξίσου, πολλά πράγματα «φωτίζει» και το ντοκιμαντέρ «Maria by Callas: In Her Own Words». 

Μέμος Μπεγνής και Σταμάτης Φασουλής

Οι δυσκολίες στη συγγραφή

«Έπρεπε όλες αυτές τις γνώσεις να μην τις κάνω κλασικά εικονογραφημένα, ο Ωνάσης γεννήθηκε εδώ, πήγε εκεί, έκανε αυτό… Αλλά να τις δέσω με τέτοιο τρόπο που να αποκτήσουν θεατρική σημασία, δράση, που λέμε στο θέατρο», δήλωσε σχετικά για τη δυσκολία της συγγραφής του έργου ο Σταμάτης Φασουλής και συμπλήρωσε, «Ήθελα ο θεατής να βλέπει πράγματα που, ενώ τα ξέρει, να αγωνιά για το τι θα γίνει παρακάτω, ενώ στην ουσία ξέρει τι θα γίνει παρακάτω». 

«Ήθελα να ξανά γεννήσουμε την ιστορία του Ωνάση, σα να γεννιέται μπροστά στα μάτια μας και όχι σα να υπάρχει κι εμείς απλά την αναμασάμε». Η όλη διαδικασία δεν ήταν εύκολη μοιράστηκε μαζί μας ο κ. Φασουλής και «δεν θα μπορούσε να γραφτεί χωρίς την βοήθεια του Παύλου Σαχπεκίδη. Εγώ δεν μπορώ να γράψω σαν συγγραφέας, γράφω σαν ηθοποιός και σκηνοθέτης. Παίζω τους ρόλους και ο Παύλος προσπαθεί να τους γράψει. Δεν μπορώ εν ψυχρώ να κάτσω να γράψω», τόνισε στη συνέχεια.

Πολύ σημαντικό ρόλο στο όλο αποτέλεσμα παίζει, εκτός από τη δραματουργική επεξεργασία, και η επιλογή του σκηνικού, που όπως μας αποκάλυψε ο Σταμάτης Φασουλής, το όλο έργο θα διαδραματίζεται μέσα σε ένα χρυσό κλουβί, εύρημα που αποτελεί έμπνευση του Γιώργου Γαβαλά, που επιμελήθηκε τα σκηνικά της παράστασης.

Ο Σταμάτης Φασουλής είναι ο Αριστοτέλης Ωνάσης

«Τρία τέταρτα μου παίρνει να μεταμορφωθώ σε Αριστοτέλη Ωνάση. Το θέμα είναι, όμως, πώς θα μεταμορφωθεί ο έσω κόσμος μου για να μοιάζει σε έναν άνθρωπο που είναι τόσο διαφορετικός από εμένα», συμπλήρωσε μιλώντας αυτή τη φορά για τον ρόλο του ως Αριστοτέλη Ωνάση.

Σταμάτης Φασουλής και Δήμητρα Ματσούκα

Ο θίασος

Η παράσταση του Σταμάτη Φασουλή αποτελούμενη από ένα θίασο 30 ηθοποιών θα αποτελέσει μια θεατρική απόδοση της ζωής του Ωνάση με όλα τα στοιχεία του γνήσιου θεάτρου. Δράση, σασπένς, ύβρη και κάθαρση.

Η μουσική

Ο Κωστής Μαραβέγιας έχει γράψει τη μουσική της παράστασης. Στόχος των συντελεστών ήταν η μουσική να μην αποτελεί απλά μια επένδυση της παράστασης, αλλά να δημιουργεί ένα ψυχολογικό τοπίο συνείδησης και να δίνει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στην παράσταση.

«Αγαπώ αυτή την διεργασία, τη θεατρική. Αυτό που προσπάθησα να κάνω εγώ, ήταν προπαντός να υπηρετήσω το κείμενο, το όραμα του σκηνοθέτη και σαφώς να δώσω μια ταυτότητα κι έναν χαρακτήρα εναρμονισμένα με το όλο πλαίσιο», δήλωσε ο Κωστής Μαραβέγιας σχετικά με την συμμετοχή του.

Η χορογραφία & τα κοστούμια

Ο Φωκάς Ευαγγελινός έχει αναλάβει τη χορογραφία, την κίνηση και το όλο στήσιμο των ηθοποιών επί σκηνής. Η Ντένη Βαχλιώτη έχει επιμεληθεί τα κοστούμια της παράστασης. «Είχα να κάνω με προσωπικότητες πληθωρικές, πολυσχιδείς, με πολλές αντιθέσεις. Έπρεπε να προσπαθήσω – ειδικά για τις γυναίκες αυτές, που ήταν όλες με τον δικό τους τρόπο fashion icons, που έχουν χαράξει γραμμές στο στυλ και στη μόδα και τις μνημονεύουμε μέχρι σήμερα – να διυλίσω το ξεχωριστό άρωμα του καθενός και να βγάλω την ουσία του καθενός με μίνιμαλ και αφαιρετικό τρόπο», δήλωσε η ίδια.

Οι γυναίκες της ζωής του Αριστοτέλη Ωνάση

Η Δήμητρα Ματσούκα κλήθηκε να ενσαρκώσει τον ρόλο μιας πολυσήμαντης προσωπικότητας, της Τζάκι Κένεντι. «Όταν καλείσαι να υποδυθείς ένα υπαρκτό πρόσωπο, έναν χαρακτήρα που δεν είναι προϊόν μυθοπλασίας, τα πράγματα είναι ταυτόχρονα και εύκολα αλλά και δύσκολα», τόνισε μιλώντας για τον ρόλο της η ηθοποιός.

Τη Μαρία Κάλλας θα υποδυθεί η Κατερίνα Παπουτσάκη. «Προσπαθώ να προσεγγίσω αυτόν τον σπουδαίο ρόλο με σεμνότητα και αγάπη. Όλοι έχουμε στην καρδιά μας τη Μαρία Κάλλας, είναι μια προσπωπικότητα σπουδαία, ένα σύμβολο, που μέχρι και σήμερα αποτελεί έναν ζωντανό μύθο», δήλωσε η ηθοποιός.

Στην παράσταση η Ευγενία Δημητροπούλου θα έχει τον ρόλο της Τίνας Λιβανού, ενώ ο Αγησίλαος Μικελάτος θα υποδυθεί τον Ωνάση στα πρώτα χρόνια της ζωής του, μέχρι και τον πρώτο του γάμο με την Τίνα Λιβανού.

Ο μυθπλαστικός χαρακτήρας του έργου

Στον ρόλο του δαιμόνιου συγγραφέα που ερευνά και καταγράφει τη ζωή του Ωνάση στην παράσταση, θα έιναι ο Μέμος Μπεγνής. «Είμαι τυχερός που κάνω έναν ρόλο που δεν είναι υπαρκτός», αναφέρει ο ηθοποιός, γελώντας.

Κλείνοντας, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Σταμάτης Φασουλής, προσπάθησε να αποδώσει όλες τις ξεχωριστές πτυχές του χαρακτήρα αυτού του ισχυρού άνδρα, που έγραψε ιστορία στον 20ό αιώνα και έπειτα να αφήσει τον θεατή να αποφασίσει μόνος του για το τι άνθρωπος ήταν τελικά ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο άνθρωπος αυτός που τα ήθελε όλα…

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Παλλάς στις 11 Οκτωβρίου.

Πρόγραμμα παραστάσεων: Τετάρτη: 19:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο: 20:30, Κυριακή: 19:00, Τιμές εισιτηρίων: 100€ – 15€
Για ομαδικές κρατήσεις επικοινωνήστε στο 210-3639343 (εσωτ. 2)

Προπώληση από την www.viva.gr.

Περισσότερα από Επίκαιρα