Το σενάριο της ταινίας “Μη χαμηλώνεις το βλέμμα” είναι βασισμένο σε μια ελεύθερη ματιά πάνω στην ζωή του διάσημου Γερμανού ζωγράφου Γκέρχαρντ Ρίχτερ που σημαδεύτηκε από ένα τραυματικό γεγονός στη διάρκεια των παιδικών του χρόνων στη ναζιστική Γερμανία. Μεγάλο κομμάτι πάντως της πλοκής περιστρέφεται γύρω από έναν έρωτα που δυσκολεύεται να ανθίσει, στην μεταπολεμική Γερμανία.
Ο Σεμπάστιαν Κοχ μας είπε τα εξής: Για τον χαρακτήρα που υποδύεταιΠαίζω ένα ανθρώπινο κτήνος αλλά προσπαθώ να τον καταλάβω όσο γίνεται. Ο χαρακτήρας μου, αυτός του μεγαλογιατρού των Ες Ες που είναι από τα βασικά στελέχη για το πρόγραμμα ευθανασίας, πιστεύει στο μεγαλείο και τη δύναμη της άριας φυλής. Και θεωρεί ότι αυτό που κάνει είναι το σωστό για την πατρίδα του. Ήταν δύσκολο να τον προσεγγίσω και κυρίως να του προσδώσω κάποια πιο ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να τον κάνω να μοιάζει καρικατούρα.
Είναι ένας ευφυής δημιουργός, που έρχεται κάθε μέρα με φρέσκιες ιδέες στο γύρισμα, ακούει τους συνεργάτες του και πάνω από όλα ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο.
Έχω παίξει σε αρκετές ταινίες του Χόλιγουντ αλλά ειλικρινά δεν θυμάμαι πως και πότε έγινε η αρχή. Κυρίως επέλεγα τις ταινίες που θα κάνω βάσει ενστίκτου και όχι σχεδίου. Κάπως έτσι συνεργάστηκα με τον Μπρους Γουίλις στο τελευταίο «Die Hard» που νομίζω ότι είναι μια χαρά ταινία, τον Λίαμ Νίσον, τον Τομ Χανκς. Εκείνος όμως ο σκηνοθέτης που με εντυπωσίασε περισσότερο από όλους ήταν ο Στίβεν Σπίλμπεργκ. Είναι καταπληκτικός στο πως στήνει μια σκηνή.
Για την αξία του φιλμΑπό την πρώτη στιγμή που διάβασα το σενάριο με συνεπήρε. Κυριολεκτικά με σόκαρε κι ένιωσα σαν να είχα φάει γροθιά στο στομάχι. Θεωρώ πως είναι σπουδαία ταινία. Όχι μόνο για το τι λέει (η πολιτική συναντά την τέχνη, ο ναζισμός, το ανοιχτό γερμανικό τραύμα, ένας αγνός έρωτας που δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά κ.α.) αλλά κυρίως για το πώς το λέει.
Για τον τίτλο «Μη χαμηλώνεις το βλέμμα»Προφανώς και δεν απευθύνεται μόνο στον ήρωα του φιλμ. Τον καλλιτέχνη που ψάχνει να βρει τη φωνή και την αλήθεια του. Το να μην στρέφεις το βλέμμα σου μακριά από το Κακό απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους. Και ειδικά όταν το Κακό αυτό ταυτίζεται με το φασισμό, η ανάγκη αντίδρασης είναι πιο επιτακτική από κάθε τι άλλο.
Για την στάση του Γκέρχαρτ Ρίχτερ που απέρριψε το φιλμ.Δεν γνωρίζω με λεπτομέρειες τι ακριβώς παίχτηκε. Ξέρω μόνο πως απέρριψε την ταινία πριν καν την δει. Από ένα τρέιλερ έκρινε ότι η ταινία δεν περιγράφει σωστά την ζωή του. Και την απέρριψε…
Η ταινία «Μη χαμηλώνεις το βλέμμα» κυκλοφορεί από τις 10 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους σε διανομή Feelgood.