Ποιες τροφές επηρεάζουν τον εγκέφαλο;
Ο εγκέφαλός μας. Το περίπλοκο αρχηγείο που δίνει εντολές για ό,τι κάνουμε. Είτε έχουμε αίσθηση ό,τι συμβαίνει, είτε όχι. Αυτός ο λαβύρινθος νευρώνων αδιάκοπα δέχεται, επεξεργάζεται και μεταβιβάζει ερεθίσματα.
Είναι υπεύθυνος από τις αισθήσεις, την αντίληψη ,τον έλεγχο και τον συντονισμό των μυικών κινήσεων αλλά και για τις ανώτερες πνευματικές λειτουργίες .
Όσο περισσότερο τον εξερευνούμε τόσο περισσότερο μας συναρπάζει. Αν και μένουν ακόμα πολλά να μάθουμε υπάρχει κάτι που είναι αδιαμφισβήτητο. Για να κάνει καλά την δουλειά του ο εγκέφαλός μας χρειάζεται ενέργεια.
Οι τροφές που επιλέγουμε μας παρέχουν αυτή την ενέργεια. Δεν έχουν όμως όλες το ίδιο αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να διαλέγουμε προσεκτικά τι θα φάμε. Είναι μία συνήθεια που μας δίνει την δυνατότητα να ρυθμίσουμε πώς θα λειτουργήσει ο εγκέφαλός μας, αλλά και την διάθεσή μας.
Με ποια τροφή είναι“ευχαριστημένος” ο εγκέφαλος;Σε μία πρόταση μπορούμε να πούμε ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί σωστά όταν επιλέγουμε θρεπτικές τροφές και έχουμε μία ισορροπημένη διατροφή.
Ως υψηλής διατροφικής ποιότητας τρόφιμα θεωρούμε αυτά που περιέχουν καλά λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Αυτά τα συστατικά τροφοδοτούν τον εγκέφαλο και τον προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες.
Με αυτό τον όρο αναφερόμαστε στα“απόβλητα” που παράγει ο οργανισμός μας καθώς αντιδρά στο οξυγόνο. Τα απόβλητα αυτά είναι γνωστά και ως ελεύθερες ρίζες και ευθύνονται για διάφορες ζημιές στην υγεία μας, όπως και την ομαλή εγκεφαλική λειτουργία.
Ειδικά τα ψάρια πλούσια σε ω3 (πχ. Σαρδέλα, σολομός, σκουμπρί) , το λάχανο, τα καρύδια, ο κουρκουμάς, το μπρόκολο, ο κολοκυθόσπορος, το πράσινο τσάι, τα αυγά, το σκόρδο, τα σκούρα βατόμουρα και το ελαιόλαδο είναι πολύ καλές τροφές για την υγεία του εγκεφάλου και είναι σημαντικό να μην λείπουν από την διατροφή μας.
Ως χαμηλής διατροφικής ποιότητας τροφές, εννοούμε συνήθως τις επεξεργασμένες, φτωχές σε φυτικές ίνες, που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά και που μπορούν να προκαλέσουν απότομες μεταβολές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτές οι διακυμάνσεις στο σάκχαρο του αίματος είναι επιβλαβείς για τον εγκέφαλο και επηρεάζουν αρνητικά και την διάθεσή μας. Ειδικά τα ραφιναρισμένα σάκχαρα είναι παράγοντες που προκαλούν φλεγμονές και οξειδωτικό στρες.
Πολύ σημαντικός επίσης παράγοντας για έναν ευχαριστημένο διατροφικά εγκέφαλο είναι το νερό. Ο εγκέφαλος αποτελείται από κατά περίπου 73% νερό. Αφυδάτωση της τάξης μόλις του 2% μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του για διαυγή σκέψη και ομαλή λειτουργία.
Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τα συναισθήματα;