Μια αίθουσα κατάφορτη από έργα ελλήνων ζωγράφων της Γενιάς του ’30, στην Πινακοθήκη Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη, επέλεξε ο ΣΕΓΑΣ προκειμένου να παρουσιάσει στο κοινό το καινούργιο εικαστικό πρόσωπο του Μαραθωνίου της Αθήνας, ο οποίος αποτελεί τη «Μέκκα» της παγκόσμιας δρομικής κοινότητας.
Αυτό το πρόσωπο θα αντικρύσουν οι δρομείς που θα τερματίσουν τον αγώνα της Κυριακής 10 Νοεμβρίου, καθώς σε όλους τους θα απονεμηθεί το καινούργιο μετάλλιο, ένα «ενθύμιο που κάθε δρομέας κρατά για όλη του τη ζωή», όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος.
Η μάχη του Μαραθώνα από τον Αλέκο ΦασιανόΣτην μία όψη του μεταλλίου που θα κρατούν οι δρομείς απεικονίζεται η μάχη του Μαραθώνα, το ιστορικό γεγονός από το οποίο έλκει την προέλευσή του το άθλημα, φιλοτεχνημένη από έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους διεθνώς έλληνες εικαστικούς, τον Αλέκο Φασιανό.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, το εικαστικό πρόσωπο του Μαραθωνίου δεν περιορίζεται στον Αλέκο Φασιανό ή στη μάχη του Μαραθώνα, αλλά εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα οκτώ χρόνων (όσα και τα γράμματα της λέξης Marathon), κατά τη διάρκεια των οποίων, έλληνες αλλά και ξένοι εικαστικοί θα φιλοτεχνούν κάθε χρόνο ένα σημείο σταθμό στην ιστορία του Μαραθωνίου.
Έτσι, για τον Μαραθώνιο του 2020 ο Κώστας Βαρώτσος θα φιλοτεχνήσει τον Ημεροδρόμο, ο οποίος μετέφερε το μήνυμα της νίκης από το πεδίο της μάχης στην Αθήνα, ενώ την επόμενη χρονιά ο Γιάννης Ψυχοπαίδης θα δημιουργήσει τη δική του εικαστική σύνθεση για τη γέννηση του αθλήματος του Μαραθωνίου στο πλαίσιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στην Αθήνα.
Με αυτόν τον τρόπο, όπως τόνισε ο Κώστας Παναγόπουλος, «ο ΣΕΓΑΣ συμβάλλει στην πολιτιστική διάσταση του Μαραθωνίου και στη διάδοση της ιστορίας του», αφού κάθε χρόνο πάνω από 60.000 δρομείς από δεκάδες χώρες θα παίρνουν μαζί τους επιστρέφοντας στις πατρίδες τους ψήγματα αυτής της ιστορίας και του πολιτισμού.
«Ενώνουμε όλο τον πλανήτη στην Αθήνα»Από τη μεριά του, ο Κώστας Βαρώτσος, που παραβρέθηκε στην παρουσίαση μαζί με τον Αλέκο Φασιανό, σημείωσε ότι «οι καλλιτέχνες προσπαθούμε να είμαστε μέρος της καθημερινότητας και με την προσφορά μας αυτή θέλουμε να ενώσουμε όλο τον πλανήτη στην Αθήνα». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες προσέφεραν το πρωτότυπο έργο που φιλοτέχνησαν για τον Μαραθώνιο αφιλοκερδώς.
Το νέο μετάλλιο, που στην άλλη του όψη απεικονίζεται το Καλλιμάρμαρο και αναγράφεται ο αγώνας στον οποίο συμμετέχει ο κάθε δρομέας, είναι δημιουργία του σχεδιαστή βιομηχανικών προϊόντων Σπύρου Κίζη (KIZI Design Studio) και αποτελεί αφιλοκερδή προσφορά του προς τον Μαραθώνιο Αθήνας.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Από τον Μαγκρίτ έως τον Βαν Γκογκ: Αυτά είναι τα δέκα ακριβότερα έργα τέχνης που πουλήθηκαν σε δημοπρασίες το 2024
- Last Christmas Soul- Μέχρι να βγει η ψυχή σου: Μια σουρεαλιστική- χριστουγεννιάτικη κωμωδία στο Θέατρο της Ημέρας
- Πρεμιέρες: Η Νικόλ Κίντμαν γίνεται «Babygirl» στον πιο τολμηρό ρόλο της καριέρας της