MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
CHEF'S TIPS

Πουτίγκα, νόστιμος συνδυασμός καρυδόπιτας με κρέμα από τη food blogger Νανά Σαββατιανού

Η προσθήκη της κρέμας είναι μια ευχάριστη έκπληξη και από γεύση και από υφή δημιουργώντας ταιριασμένες αντιθέσεις.

Monopoli Team

Στη γεύση, το εκρηκτικό ταμπεραμέντο της καρυδόπιτας με τα δυνατά αρώματα της κανέλας και του γαρίφαλου χάνει την έντασή του καθώς το ήπιο άρωμα της βανίλιας το ησυχάζει και το ηρεμεί. Το όμορφο πάντρεμα της αφράτης και ζουμερής κάτω στρώσης γεμάτης τραγανά καρύδια που σκάνε στο δόντι μαζί με την μεταξένια απαλότητα της κρέμας που βρίσκεται από πάνω δημιουργούν ένα αποτέλεσμα εξαιρετικά απολαυστικό.

Για την ιστορία, όσοι αναρωτιούνται αν έχει κάποια σχέση με την αγγλική πουτίγκα, θα έλεγα πως το μόνο κοινό που μοιράζονται είναι το όνομα. Όσον αφορά την Ελλάδα απ΄ό,τι είδα, την συναντάμε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με μικρές παραλλαγές από μέρος σε μέρος αλλά βασικά την συναντάμε στην Καρδίτσα ως τοπικό γλυκό με το όνομα «κοφτή» ή «σπάτουλα». Εκεί κυρίως αλλά και σε άλλα μέρη, βρίσκουμε την κρέμα σε πιο ρευστή μορφή, έτσι ώστε να απλώνεται και να τρέχει πάνω από το γλυκό οπότε και τρώγεται με το κουτάλι. Αλλού κάνουν την καρυδόπιτα ψηλή και αλλού χαμηλή. Εμένα μου άρεσε περισσότερο χαμηλή έτσι ώστε να βρίσκεται στην κουταλιά η ίδια ποσότητα καρυδόπιτας και κρέμας για να μην σκεπάζει η μία την γεύση της άλλης.

Υλικά

Για την καρυδόπιτα
  • 9 αυγά
  • 9 κ. σούπας ζάχαρη
  • 9 κ. σούπας φρυγανιά
  • 9 κ. σούπας τριμμένο καρύδι και λίγο ακόμη για να ρίξουμε στην επιφάνεια
  • 3 κ. σούπας σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 κ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κ. γλυκού γαρίφαλο
  • 1 φακελάκι μπέκιν
  • 1 βανίλια

Για την κρέμα
  • 1,5 lt γάλα
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 9 κ. σούπας αλεύρι
  • 2 κ. σούπας φρέσκο βούτυρο αγελαδινό
  • 2 κρόκους
  • 1 βανίλια
  • 1 κρέμα γάλακτος (250 ml) 35% λιπαρά για την παρασκευή σαντιγί

Για το σιρόπι
  • 3,5 φλ. νερό
  • 3 φλ. ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Φλούδα από πορτοκάλι

Εκτέλεση

Για την καρυδόπιτα

Χωρίζουμε τους κρόκους των αυγών από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα. Στην συνέχεια χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα.

Προσθέτουμε στο μείγμα την φρυγανιά, το σιμιγδάλι, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπέκιν, την βανίλια και το ξύσμα. Ανακατεύουμε να ομοιογενοποιηθούν και στη συνέχεια ενσωματώνουμε την μαρέγκα. Ρίχνουμε το καρύδι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C στις αντιστάσεις για 30 λεπτά. Το βγάζουμε και το
αφήνουμε να κρυώσει.

Για την κρέμα

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την ζάχαρη, το αλεύρι, τους κρόκους και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι το μείγμα να πήξει. Το κατεβάζουμε, προσθέτουμε το βούτυρο και την βανίλια, ανακατεύουμε καλά να λιώσει το βούτυρο και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
Αφού κρυώσει η κρέμα, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την ανακατεύουμε με την κρέμα.

Για το σιρόπι

Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά από την ώρα που ξεκινάει ο βρασμός. Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στην κρύα καρυδόπιτα και αφήνουμε να το απορροφήσει. Στην συνέχεια απλώνουμε την κρέμα και πασπαλίζουμε με καρύδια και κανέλα. Συντηρείται στο ψυγείο.

Λίγα λόγια για τη Νανά Σαββατιανού

“Ονομάζομαι Νανά Σαββατιανού και είμαι η δημιουργός της σελίδας Cook Eat Up μέσα στην οποία θα ανακαλύψετε δοκιμασμένες και πολύ πετυχημένες συνταγές μαγειρικής. Το Cook Eat Up απευθύνεται σε όσους θεωρούν σημαντικό να έχουν μια σωστή διατροφή με σπιτικό καλομαγειρεμένο φαγητό, οι ίδιοι αλλά και οι αγαπημένοι τους. Σε όσους πιστεύουν ότι η μαγειρική είναι ένδειξη αγάπης και φροντίδας. Κάθε συνταγή μου συνοδεύεται από φωτογραφίες της παρασκευής βήμα βήμα μαζί με συμβουλές και tips που βοηθούν ακόμη και κάποιον άπειρο, να φτιάξει ένα πεντανόστιμο φαγητό ή γλυκό. Απόφοιτος πλέον της σχολής Αρχιμαγείρων και σεφ του Υπουργείου Τουρισμού μοιράζομαι μαζί σας τα μυστικά της μαγειρικής τέχνης ώστε να γίνετε οι κυρίαρχοι της κουζίνας σας!”

Νανά Σαββατιανού

Chefs tips

«Καθώς πλησιάζουμε στις γιορτές και τα σιροπιαστά θα έχουν την τιμητική τους θα σας πω με ποιο τρόπο θα κάνετε τα ωραιότερα κανταΐφια μακράν. Σε κάθε κανταΐφι, πάνω στη γέμιση, τοποθετήστε ένα μικρό κυβάκι φρέσκο βούτυρο και μετά τυλίξτε το. Θα γίνει ονειρεμένο! Αν χρειάζεστε λεπτομέρειες και φωτογραφίες, θα βρείτε στη σελίδα μου.»

Περισσότερα από The Art of Life