Τίποτα δεν είναι αληθινό παρά μόνο ο τρόπος που νιώθω: Έκθεση του Νίκου Καναρέλη στο Μέγαρο Μουσικής
Το annexΜ παρουσιάζει, στο πλαίσιο της σειράς «Project Space – Νέες Παραγωγές», την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Καναρέλη, με τίτλο «Τίποτα δεν είναι αληθινό παρά μόνο ο τρόπος που νιώθω», από τις 20 Νοεμβρίου 2019, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Στο Project Space του annexM παρουσιάζεται, στο πλαίσιο της σειράς «Project Space – Νέες Παραγωγές», η νέα ζωγραφική δουλειά του Νίκου Καναρέλη με τίτλο «Τίποτα δεν είναι αληθινό παρά μόνο ο τρόπος που νιώθω». Η έκθεση, η οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 20 Νοεμβρίου 2019 έως τις 19 Ιανουαρίου 2020, απαρτίζεται από 12 πίνακες (λάδι και σπρέι σε ξύλο) και 12 σχέδια (μολύβια και μελάνη σε χαρτί), όλα φτιαγμένα την τελευταία διετία.
«Τίποτα δεν είναι αληθινό παρά μόνο ο τρόπος που νιώθω»: Η έκθεσηΗ έκθεση, σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου, πραγματεύεται το μείζον θέμα του θυμού. Ο καλλιτέχνης δανείζεται ένα στίχο («Nothing is real but the way that I feel») από το τραγούδι «Self-Portrait» (1975) των Rainbow για να τιτλοφορήσει μια σειρά πορτρέτων που απεικονίζουν μια οργισμένη δεκαεξάχρονη έφηβη.
Προσωπογραφίες με τη μέθοδο της εικαστικής ψυχοθεραπείαςΓια τον Καναρέλη, ο θυμός σε μια ζωγραφική εικόνα πρέπει να γεννά ερωτήματα παρά να προσφέρει απαντήσεις. Οι προσωπογραφίες του δεν απαθανατίζουν απλώς τη στιγμιαία οργή της νεαρής γυναίκας, αλλά και κάτι παραπάνω: την πρωτογενή κραυγή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με το μοντέλο του ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε τη μέθοδο της εικαστικής ψυχοθεραπείας (art therapy): συζητούσε με την κοπέλα για τα πράγματα που την θυμώνουν και ταυτόχρονα τραβούσε φωτογραφίες, από τις οποίες προέκυψαν οι συγκεκριμένες προσωπογραφίες.
Τα πορτρέτα του Καναρέλη φανερώνουν το παράλογο της ύπαρξής μας και την πολυπλοκότητα των ανθρωπίνων σχέσεων. Όπως δηλώνει ο ίδιος για τη ζωγραφική του: «Προσπαθώ να δημιουργήσω οδυνηρά όμορφες εικόνες και να κρατάω τα έργα μου ανοιχτά σε ερμηνείες. Θέλω να σχετίζονται με πολλά θέματα – ένα από αυτά είναι και ο σύγχρονος κόσμος μας».
Ξεναγήσεις & εκπαιδευτικές δράσειςΚατά τη διάρκεια της έκθεσης, «Τίποτα δεν είναι αληθινό παρά μόνο ο τρόπος που νιώθω», θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις.
ΞεναγήσειςΚατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις με τον καλλιτέχνη Νίκο Καναρέλη και τον επιμελητή της έκθεσης Χριστόφορο Μαρίνο, τις Τετάρτες, 11 Δεκεμβρίου 2019, 8 Ιανουαρίου 2020 & 15 Ιανουαρίου 2020 στις 18:00.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Art as Therapy στο χώρο του Μουσείου»Συντονισμός προγράμματος: Μαρία Κόντη, εικαστικός, εκπαιδευτικός, εικαστική ψυχοθεραπεύτρια & Μαργαρίτα Διγενή, εικαστικός.
Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων (Κ.Σ.Δ.Ε.Ο ΕΔΡΑ). Σε συνεργασία με την Αφροδίτη Πανταγούτσου, κλινική εργοθεραπεύτρια, εικαστική ψυχοθεραπεύτρια
Κ.Δ.Α.Π.ΜΕ.Α. του Δήμου Παλλήνης
Εργαστήριο εικαστική έκφραση και αυτογνωσία εφήβων
Λίγα λόγια για τον Νίκο ΚαναρέληΟ Νίκος Καναρέλης (Αθήνα, 1975) είναι εικαστικός καλλιτέχνης. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1998-2004) και παρακολούθησε το Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ (2008-2010). Έχει πραγματοποιήσει πέντε ατομικές εκθέσεις: «Δέκα χρόνια», Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου, 2015, «Quite Life», γκαλερί Elika, Αθήνα, 2014, «The Public gets what the public wants», Loraini Alimantiri gazonrouge, Αθήνα, 2009, «Déjà vu», Loraini Alimantiri gazonrouge, 2005 και «Ύμνος εις την ελευθερίαν», gazonrouge, 2003.
Επιπλέον, έχει πάρει μέρος και σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: The College of Fine Art of Shanghai University, Σαγκάη, 2003, «Fragment», Gallery AA, Βενετία, 2003, The Scope Art Fair, Dylan Hotel, Νέα Υόρκη, 2003, «RADAR: Contemporary Art for European Cities», 50η Μπιενάλε Βενετίας, Centro Civicio, Giudecca, Βενετία, 2004, «Αυστηρώς κατάλληλον», 2004, Βυζαντινό Μουσείο, Αθήνα, 2004, Milano Flash Art Fair, 2004, «Everyday Hellas», White Box, Νέα Υόρκη και Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων, Αθήνα, 2004, «Crossing the Borders», Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη, 2006, «Supernova – Constellations», Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Λευκωσία, 2007, «Paint-id», Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη και Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, Αθήνα, 2009, «Celebration: 10 years of Hydra School Projects», Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, Αθήνα, 2010, «Oasis in aoasei», Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονόπουλου, Μέγαρα, 2010, «know who you are at every age», Bronx art space, Νέα Υόρκη, 2014, «Ύπνος Project», Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, Αθήνα, 2016, «Curved Arrows», Kunstraum am Schauplatz, Βιέννη, 2019.