MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
CHEF'S TIPS

Μακαρονόπιτα από τη food blogger Ελπίδα Χαραλαμπίδου

Με λίγα υλικά και πολύ φαντασία, μπορούμε να φτιάξουμε κάτι πολύ νόστιμο. Μια εύκολη πίτα που σηκώνει πολλές παραλλαγές

Μακαρονόπιτα
Monopoli Team

Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε κοτόπουλο, κιμά ή να την αφήσετε σκέτη ή να βάλετε λουκάνικο όπως έκανα εγώ. Μια τέλεια ιδέα για τις γιορτές ή το Κυριακάτικο τραπέζι, ακόμα και με φαγητό που σας έχει περισσέψει.

Υλικά για την ζύμη
  • 500 γρ αλεύρι Κούλα
  • 4 κ.σ ελαιόλαδο
  • ½  κ.σ ξύδι
  • ½ κ.σ αλάτι
  • 1 κούπα περίπου χλιαρό νερό
  • 2 φόρμες για κέικ ή 35 εκ. ταψί
  • ¾ κούπας λάδι για τα φύλλα.

Υλικά για τη Γέμιση
  • 300 γρ κοφτό μακαρόνι ή όποιο άλλο ζυμαρικό έχετε
  • 50 γρ βούτυρο
  • 50 γρ αλεύρι
  • ½ κ.σ μουστάρδα
  • 400 γρ γάλα
  • 2 αυγά
  • 2 κούπες διάφορα τριμμένα τυριά, ότι έχετε στο ψυγείο (Εγώ είχα φέτα, κεφαλογραβιέρα και μοτσαρέλα)
  • Λίγο αλάτι, ανάλογα πόσο αλμυρά είναι τα τυριά σας
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε να έχουμε, μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε και αφήνουμε 45 λεπτά την ζύμη, να ξεκουραστεί.
  2. Βράζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως τα μακαρόνια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με το αλεύρι, ανακατεύουμε να πάρει χρώμα και προσθέτουμε σιγά – σιγά το γάλα.
  3. Προσθέτουμε την μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι και κατεβάζουμε από την φωτιά, αφού κρυώσει λίγο,  ρίχνουμε τα τυριά, τα αυγά και το λουκάνικο ψιλοκομμένο χωρίς την μεμβράνη.
  4. Χωρίζουμε στα 6 την ζύμη και ανοίγουμε ένα φύλλο να προεξέχει από το ταψί, λαδώνουμε το ταψί και βάζουμε το φύλλο. Λαδώνουμε και βάζουμε δεύτερο φύλλο, την μισή γέμιση άλλο δύο φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση, τελειώνουμε με τα τελευταία δυο φύλλα την πίτα λαδώνοντας ενδιάμεσα.
  5. Χαράζουμε επάνω την πίτα και λαδώνουμε, αν θέλετε ρίχνετε λίγο σουσάμι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς πάνω κάτω για 50 λεπτά περίπου.
  6. Αν φτιάξετε την πίτα σε φόρμες για κέικ ή δυο μικρότερα ταψιά, όταν ανοίγετε τα φύλλα τα κόβετε στη μέση έτσι φτάνουν να καλύψετε δυο ταψιά.

Μακαρονόπιτα

Ποια είναι η Ελπίδα Χαραλαμπίδου;

Είμαι food blogger (δεν είμαι σεφ). Έχω το δικό μου μπλογκ μαγειρικής. Δεν διαφέρει και πολύ από το τετράδιο που είχα όταν ήμουνα μικρή και έγραφα, όλες τις συνταγές μου. Αυτό κάνω και τώρα, αποτυπώνω τις σκέψεις μου σε ένα κομμάτι χαρτί και τις μοιράζομαι μαζί σας. Δεν μπορώ να σας περιγράψω με λόγια πως είναι να σκέφτεσαι κάτι, να μπαίνεις στην κουζίνα σου και όταν δοκιμάσεις αυτό που έφτιαξες να θέλεις να κλάψεις από χαρά. Γεύσεις, αρώματα και χρώματα όλα αυτά σε μια μπουκιά.

Χαίρομαι που πλέον μπορώ και μοιράζομαι μαζί σας, το πάθος μου για την κουζίνα. Είναι μαγεία πως με λίγο αλεύρι-νερό και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο φτιάχνεις μια ζύμη που μπορείς να την γεμίσεις με ότι έχεις. Τρελαίνομαι να φτιάχνω ζύμες, αν με πάρεις μακριά από την κουζίνα μου λείπει. Λες και δεν αναπνέω, η κουζίνα μου δίνει ζωή. Κάθε μια συνταγή που σας δίνω είναι φτιαγμένη με πολλή αγάπη, και πάντα δοκιμασμένη. Μου αρέσει να δοκιμάζω συνέχεια καινούργιες συνταγές και έτσι με γνωρίσατε πολλοί με την ξεχωριστή συνταγή μου Τσουρέκια χωρίς ζύμωμα. Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν φτιάχνετε τις συνταγές μου, όταν ακούω τόσο καλά σχόλια και τις αγαπάτε όπως εγώ.

Ελπίδα Χαραλαμπίδου

Αυτή είναι η Ελπίδα Χαραλαμπίδου και το τετράδιο με της συνταγές της πλέον έχει όνομα: elpidas little corner.

Περισσότερα από Chef's Tips