MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΘΕΣΗ

Ανακαλύπτοντας τον Σκαλκώτα στο Μέγαρο Μουσικής

Με μια έκθεση για τη ζωή και το έργο του μεγάλου έλληνα μουσουργού κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Έτος Σκαλκώτα.

Φωτογραφία του Νίκου Σκαλκώτα. Απεικόνιση του συνθέτη την περίοδο των σπουδών και της διαμονής του στο Βερολίνο (1927-1933)
author-image Σπύρος Κακουριώτης

Σπάνια τεκμήρια από το Αρχείο Νίκου Σκαλκώτα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό στη μεγάλη έκθεση που εγκαινιάζεται την Τρίτη 26 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και με την οποία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το επετειακό έτος με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τον θάνατο του συνθέτη.

“Το Δημοτικό Τραγούδι”. Άρθρο του Νίκου Σκαλκώτα στο περιοδικό “Νεοελληνικά Γράμματα”. Αναλύει τις σκέψεις του για την ποίηση και την μουσική στο δημοτικό τραγούδι (Χ.Χ. Το περιοδικό εκδιδόταν την περίοδο 1935-1941)

Οι επισκέπτες της έκθεσης «Ανακαλύπτοντας τον Σκαλκώτα…» θα μπορούν να βυθιστούν στον ήχο και στη μουσική του Σκαλκώτα και να ανακαλύψουν τη ζωή, την προσωπικότητα και το έργο του, μέσα από χειρόγραφες παρτιτούρες, προγράμματα συναυλιών έργων του σε όλον τον κόσμο, φωτογραφίες, προσωπικές επιστολές, δίσκους και άλλα πολλά ντοκουμέντα από το αρχείο του, το οποίο από φέτος φυλάσσεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη». Η έκθεση δίνει την ευκαιρία στο κοινό να ανακαλύψει για πρώτη φορά τα επί χρόνια άγνωστα και δυσπρόσιτα τεκμήρια που αφορούν τη ζωή και το έργο του συνθέτη, ενώ το σύνολο του υλικού θα είναι διαθέσιμο και στους ερευνητές, στους χώρους της Μουσικής Βιβλιοθήκης.

Φωτογραφία του Νίκου Σκαλκώτα. Απεικόνιση του συνθέτη την περίοδο των σπουδών και της διαμονής του στο Βερολίνο (1927-1933)

Ο Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949) υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς έλληνες συνθέτες του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, με διεθνή εμβέλεια. Η ιδιοφυής συνθετική τεχνική του αναγνωρίστηκε μετά θάνατον, με χαρακτηρισμούς όπως «μια πρωτότυπη μεγαλοφυΐα» ή «επιτέλους ένας συνθέτης!» Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται ισάξιος των Σένμπεργκ, Στραβίνσκι και Σοστακόβιτς. Η ιδιομορφία του μουσικού ύφους του έγκειται στο ότι ασχολήθηκε παράλληλα με δύο εντελώς διαφορετικά ιδιώματα –την τονική και την ατονική μουσική– χωρίς να χάνει την επαφή με τη νεοκλασική τεχνοτροπία και την εθνική ταυτότητα.

“Nikos Skalkottas 4 Greek Dances”. Εξώφυλλο δίσκου 45”. Ερμηνεύει η Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μητρόπουλου. (Ηχογράφηση 1956)

Η έκθεση διοργανώνεται από τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής» και εγκαινιάζεται την Τρίτη 26 Νοεμβρίου στις 19.00. κατά τη διάρκεια των εγκαινίων το μουσικό σύνολο της ΚΟΑ Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών θα ερμηνεύσει δύο μέρη (I. Allegro Moderato, II. Andante) από το 3ο Κουαρτέτο Εγχόρδων του Νίκου Σκαλκώτα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ανακαλύπτοντας τον Σκαλκώτα…
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, φουαγιέ ισογείου Αίθ. Χ. Λαμπράκης
Διάρκεια: 26 Νοεμβρίου2019 – 31 Ιανουαρίου 2020
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 16.30-19.30, Σάββατο: 12.30-19.30
Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερα από Art & Culture