Ανακαλύπτοντας τον Σκαλκώτα: Έκθεση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ο Σύλλογος Φίλοι της Μουσικής παρουσιάζει, από τις 26 Νοεμβρίου 2019, την έκθεση «Ανακαλύπτοντας τον Σκαλκώτα», ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του διάσημου συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα, μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με ελεύθερη είσοδο.
Η έκθεση «Ανακαλύπτοντας τον Σκαλκώτα» αποτελεί την κορωνίδα των εκδηλώσεων του Έτους Σκαλκώτα, που γιορτάζεται με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τον θάνατο του συνθέτη. Διοργανώνεται από τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής και τη Μουσική του Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», η οποία από φέτος έχει την ευθύνη φύλαξης αλλά και αξιοποίησης του σπάνιου αυτού Αρχείου, το οποίο παρουσιάζει στο κοινό, από τις 26 Νοεμβρίου 2019 έως τις 31 Ιανουαρίου 2020, δίνοντάς του την ευκαιρία να ανακαλύψει για πρώτη φορά τα επί χρόνια κρυμμένα τεκμήρια που αφορούν τη ζωή και το έργο του συνθέτη.
Τα εγκαίνια της έκθεσηςΤα εγκαίνια της έκθεσης «Ανακαλύπτοντας τον Σκαλκώτα» θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019 19:00 – 21:00, στον Εκθεσιακό Χώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, Φουαγιέ ισογείου Αίθουσας Χ. Λαμπράκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών (σύνολο της ΚΟΑ) θα παίξει δύο μέρη από το 3ο Κουαρτέτο Εγχόρδων (I. Allegro Moderato. II Andante). Θα ακολουθήσει κέρασμα.
Οι επισκέπτες της Έκθεσης θα μπορούν να «βυθιστούν» στον ήχο και στη μουσική του Νίκου Σκαλκώτα και να ανακαλύψουν τη ζωή, την προσωπικότητα και το έργο του, μέσα από χειρόγραφες παρτιτούρες, προγράμματα συναυλιών έργων του σε όλον τον κόσμο, φωτογραφίες, προσωπικές επιστολές, δίσκους και άλλα πολλά ντοκουμέντα από το Αρχείο του. Το υλικό αυτό θα είναι διαθέσιμο και στους ερευνητές, στους χώρους της Μουσικής Βιβλιοθήκης.
Ο Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949) υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες συνθέτες του πρώτου μισού του 20ού αιώνα με διεθνή εμβέλεια. Η ιδιοφυής συνθετική τεχνική του αναγνωρίστηκε μετά θάνατον με χαρακτηρισμούς όπως «μια πρωτότυπη μεγαλοφυΐα» ή «επιτέλους ένας συνθέτης!». Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται ισάξιος των Σένμπεργκ, Στραβίνσκι και Σοστακόβιτς. Η ιδιομορφία του μουσικού ύφους του έγκειται στο ότι ασχολήθηκε παράλληλα με δύο εντελώς διαφορετικά ιδιώματα – την τονική και την ατονική μουσική – χωρίς να χάνει την επαφή με τη νεοκλασική τεχνοτροπία και την εθνική ταυτότητα.
Ωράριο λειτουργίας της έκθεσηςΤετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 16:30-19:30 (και 19:30-20:30 για τους κατόχους εισιτηρίων των παραστάσεων του Μεγάρου). Σάββατο: 12:30-19:30 (και 19:30–20:30 για τους κατόχους εισιτηρίων των παραστάσεων του Μεγάρου) Σάββατο 18 & 25 Ιανουαρίου: 12:30-16:30. Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη: Κλειστά. 25 Δεκεμβρίου, 1 & 2 Ιανουαρίου: Κλειστά.