Ο Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους, παρουσιάζει στην Γκαλερί Citronne, από τις 28 Νοεμβρίου 2019 έως τις 25 Ιανουαρίου 2020, είκοσι ένα νέα έργα που ανανεώνουν ριζικά τη γλώσσα της ζωγραφικής του και προσφέρουν ένα μοναδικό παράδειγμα στοχαστικής ορμής, ρίσκου και πειραματισμού.
«Νέα Έργα» – «Νέα Υλικά…»Στον καινούργιο αυτόν κύκλο, ο Θεοφυλακτόπουλος αναμετριέται με απρόσμενα για τη γραφή του υλικά, όπως τον ανεξίτηλο μαρκαδόρο, κατακτά την υφή και τις τονικότητές τους και τα εντάσσει με οργανικό τρόπο στο σώμα του έργου που έχει πλάσει με καλλιτεχνική συνέπεια και προσωπική αγωνία πάνω από πενήντα χρόνια τώρα.
Όπως σε ολόκληρο το έργο του καλλιτέχνη, έτσι και στις νέες του δημιουργίες αυτό που κυριαρχεί είναι η ανθρώπινη μορφή –ή κάτι που τη θυμίζει. Μορφές που χάνουν το περίγραμμά τους και γίνονται όλο και λιγότερο οικείες, θυμίζοντας, όπως παρατήρησε ο επιμελητής, τον πλατωνικό μύθο του σπηλαίου. Μορφές που μοιάζουν να διαλύονται, διασώζοντας, εντέλει, μόνο την επιτελεστική χειρονομία του καλλιτέχνη.
«Τα καινούργια έργα έχουν έναν πλασμό σαν να χρησιμοποιώ λάδι, σαν να χρησιμοποιώ το υλικό που ήξερα μεταφερμένο σε μια άλλη υφή η οποία από την αρχή της έχει μια άλλη σκληράδα που δεν μπορείς να φανταστείς από την αρχή ότι μπορείς να την νικήσεις. Το ζητούμενο είναι πάντα πώς μέσα από μια ύλη μπορείς με τα μέσα σου να φτάσεις σε μια στιγμή που το έργο θα είναι ένας πομπός. Έχεις να παλέψεις με χίλια δυο φαντάσματα και δυσκολίες. Δεν μπορείς να εκβιάσεις τον εαυτό σου να γίνει πιο μοντέρνος από όσο είσαι. Δεν μπορείς να μιμηθείς το καινούργιο ούτε μπορείς να μιμηθείς τον εαυτό σου. Πάντα τα πράγματα ξεκινούν από την αρχή».
Η έκθεση στην Γκαλερί CitronneΜετά τη σημαντική έκθεση «Εγκιβωτισμός- Mappemonde» του Γιώργου Λάππα, η Γκαλερί Citronne συνεχίζει το εκθεσιακό της πρόγραμμα που φιλοδοξεί να παρουσιάσει σημαντικές εκθέσεις των καλλιτεχνών του κανόνα της σύγχρονης Ελληνικής τέχνης. Τα νέα έργα του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου εκτίθενται σε διάλογο με επιλεγμένα έργα από την καλλιτεχνική παραγωγή του ζωγράφου κατά την τελευταία δεκαετία. Αναδεικνύουν την ενότητα, τη συνάφεια αλλά και τις ρήξεις στο λεξιλόγιό τους και αποτυπώνουν την ωριμότητα και το πάθος ενός κορυφαίου καλλιτέχνη.
*Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο που περιλαμβάνει συζητήσεις του καλλιτέχνη με τον επιμελητή της έκθεσης και του καταλόγου Θεόφιλου Τραμπούλη. Εγκαίνια: 28 Νοεμβρίου, 20.00.